Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Hapse girmeden iş yapma kılavuzu (2) PDF Yazdır e-Posta
10 Şubat 2012
Image

Yazımızın geçen haftaki bölümünde yeni Türk Ticaret Kanunundaki doğrudan hapis cezası gerektiren fiillere değinmiştik.

Bu bölümde ise para veya hapis cezası gerektiren fiilleri belirteceğiz.

1-Defter tutma ile ilgili yükümlülükler (200 günden az olmamak üzere adli para cezası)

Defter tutma yükümlülüğünü yerine getirmeyenler, ticari evrakların kopyasını saklamayanlar, defterlerin açılış ve kapanış onayını yaptırmayanlar, defter tutma ile ilgili usullere uymayanlar, hileli envanter çıkaranlar, elektronik ortamda saklanan belgelerini ibraz etmeyenlere iki yüz günden az olmamak üzere adli para cezası öngörülüyor. En fazla ceza belli değil.

2-Muhasebe standartlarına uymamak 100 günden 300 güne kadar adli para cezası gerektiriyor.

3- Haksız rekabet (iki yıla kadar hapis veya adli para cezası)

Kanunun 55'inci maddesinde de yazılı haksız rekabet fiillerinden birini kasten işleyenlere, kendi icap ve tekliflerinin rakiplerininkine tercih edilmesi için kişisel durumu, ürünleri, iş ürünleri, ticari faaliyeti ve işleri hakkında kasten yanlış veya yanıltıcı bilgi verenlere, çalışanları, vekilleri veya diğer yardımcı kimseleri, çalıştıranın veya müvekkillerinin üretim veya ticaret sırlarını ele geçirmelerini sağlamak için aldatanlara, çalıştıranlar veya müvekkillerden, işçilerinin veya çalışanlarının ya da vekillerinin, işlerini gördükleri sırada cezayı gerektiren bir haksız rekabet fiilini işlediklerini öğrenip de bu fiili önlemeyenler veya gerçeğe aykırı beyanları düzeltmeyenlere, iki yıla kadar hapis veya adli para cezası öngörülüyor.

4- Tescil için yalan beyan (üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası)

Sicile tescil ve kayıt için bilerek gerçeğe aykırı beyanda bulunanlara üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası verilebilecek.

5- Kuruluş beyanlarının yanlış yapılması (300 günden az olmamak üzere adli para cezası)

6- Ortakların ve yönetim kurulu üyelerinin şirkete borçlanması (300 günden az olmamak üzere adli para cezası)

7-Şirketin mali tablolarının, yönetim kurulu faaliyet raporunun, kar dağıtımına ilişkin genel kurul raporunun, en geç altı içinde yayınlanmaması ve internet sitesine konulmaması (300 günden az olmamak üzere adli para cezası)

8- İzin almadan umumi mağaza açarak makbuz senedi veya varant düzenleyenler (üç aydan altı aya kadar hapis ve doksan günden az olmamak üzere adli para cezası)

9- Tescille ilgili konular (ikiyüz Türk Lirası'ndan dörtbin Türk Lirasına kadar idari para cezası)

Tescili zorunlu olan konuları sicili müdürünün ikazına rağmen tescil ettirmeyenler ya da hatalı beyan ve bilgilerini sicili müdürünün ikazına rağmen düzeltmeyenlere.

10-internet sitesi ile ilgili zorunluluklara uymamak

(altı aya kadar hapis ve 100 günden 300 güne kadar adli para cezası)

internet sitesini bu Kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren üç ay içinde oluşturmayan veya internet sitesi mevcut ise aynı süre içinde internet sitesinin bir bölümünü bilgi toplumu hizmetlerine özgülemeyen anonim şirket yönetim kurulu üyeleri, limited şirket müdürleri ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirkette yönetici olan komandite ortaklara

(üç aya kadar hapis ve yüz güne kadar adli para cezası)

internet sitesine konulması gereken içeriği usulüne uygun bir şekilde koymayanlara.

Görüldüğü gibi kanun yürürlüğe girince ceza almamak hatta hapse girmemek geçekten zor.

Siz yine de bu kılavuzu elinizin altında bulundurun. Atilla Dölarslan

http://www.gozlemgazetesi.com/yazarlar/atilla-dolarslan/683-hapse-girmeden-is-yapma-kilavuzu-2.html

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.