Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Tabii Afet Yaşanan Yerlerde veya Siyasi Karışıklık Yaşanan Ülkelerde Faaliyet Gösteren Mükelleflere Af Kanunu Taksitlerini Ödemede Kolaylık Sağlayacak Kanun PDF Yazdır e-Posta
11 Şubat 2012
Image

Başta Van olmak üzere bazı yerlerde yaşanan tabi afetler ile başta Libya olmak üzere bazı ülkelerde yaşanan siyasi karışıklıklar nedeniyle, 6111 sayılı Kanun uyarınca yapılandırılan borç taksitlerinin bir yıla kadar uzatılmasına ilişkin Bakanlar Kuruluna yetki verilmesini öngören Kanun.

6111 sayılı bazı kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasını düzenleyen Kanun’da (Af Kanunu) değişiklik yapan 07.02.2012 tarih ve 6274 sayılı Kanun, 11.02.2012 tarih ve 28201 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

Kanun, yürütme ve yürürlük maddeleri hariç iki maddeden oluşmaktadır.

Kanun’un 1. maddesiyle, tabi afetlerden veya bazı ülkelerdeki siyasi karışıklıklardan etkilenen mükelleflerin, 6111 sayılı Af Kanunu kapsamında yapılandırılan vergi borçları taksitlerinin ertelenmesi konusunda Bakanlar Kuruluna yetki verilmektedir.

Doğal afetlere maruz kalanlar açısından yapılacak belirlemede, Vergi Usul Kanunu’nun 15. maddesinin verdiği yetkiye istinaden Maliye Bakanlığınca doğal afet nedeniyle mücbir sebep hali ilan edilen yerlerdeki alacaklı dairelere borçlu olanlar esas alınmıştır. Bu kapsamdaki borçluların afet bölgesindeki dairelere, afet tarihinden itibaren 6111 sayılı Kanun’un yapılandırma hükümlerine göre ödemeleri gereken taksitlerin ödeme sürelerini, mücbir sebep halinin sona erdiği tarihi takip eden aydan başlamak üzere bir yıla kadar uzatılması konusunda Bakanlar Kuruluna yetki verilmiştir.

Yabancı ülkelerde faaliyette bulunanlar açısından, konunun Vergi Usul Kanunu’nun 13. maddesi kapsamında değerlendirilmesi ve kişisel olarak mücbir sebep halinde olduğu kabul edilen vergi mükelleflerinin, mücbir sebep hallerinin devam ettiği süre içinde 6111 sayılı Kanun kapsamında ödemeleri gereken tutarlara ilişkin ödeme süresinin uzatılması esası benimsenerek yetki verilmiştir.

Yapılan düzenlemede, 6111 sayılı Kanun kapsamında sadece Maliye Bakanlığına olan taksit ödemeleri değil aynı zamanda alacakları yapılandırılan tüm idarelere olan ödemeler esas alınmıştır.

Bakanlar Kurulunca söz konusu yetkinin kullanılması durumunda;

  • Yurt dışında faaliyette bulunan mükelleflerden yabancı ülkelerdeki siyasal karışıklıklardan olumsuz etkilenerek kişisel durumları Vergi Usul Kanunu’nun 13. maddesi kapsamında mücbir sebep sayılan mükellefler, bu durumlarını belgeleyerek,
  • Doğal afet nedeniyle mücbir sebep hali ilan edilen yerlerdeki borçlular ise bu yerlerdeki alacaklı dairelere ödemeleri gereken tutarlar için herhangi bir belge ibrazı gerekmeksizin,

getirilen düzenlemeden yararlanabileceklerdir.

Kanun’la yapılan düzenleme, sadece Libya veya sadece Van Depremi ile sınırlı değildir. Uzatılma süresi içinde meydana gelebilecek başka doğal afetleri ve başka ülkeleri de kapsamaktadır.

Düzenleme, 6111 sayılı Af Kanunu’nun yayımı tarihi olan 25.02.2011 tarihinden geçerli olmak üzere, Kanun’un yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Bakanlar Kurulu kararının yayımlanması sonrasında durum tekrar açıklanacaktır.

Kanun’un 2. maddesiyle, Hazine Müsteşarlığı tarafından temin edilecek dış finansman kredilerinin tahsis yoluyla Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğüne kullandırılabilmesine olanak sağlanmaktadır.

İlgili Kanun metnine aşağıdaki bağlantı yardımıyla ulaşabilirsiniz.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.