Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Maliye, yakaladığı naylon faturacıyı da affa hazırlanıyor PDF Yazdır e-Posta
18 Ocak 2008

 Image İstanbul'da birkaç gün önce yakalanan ve devleti 100 milyon YTL'lik zarara uğrattığı ileri sürülen naylon faturacılara af yolu göründü. Maliye'nin hazırlıklarını sürdürdüğü vergi cezalarına kısmi af getirecek tasarı naylon fatura düzenleyeni de kapsıyor.

Maliye Bakanlığı vergi cezalarına kısmi af getiren yasa tasarısı hazırlığı naylon fatura düzenleyenleri de kapsıyor. Taslak aynen yasalaşırsa İstanbul'da bir kaç gün önce düzenlenen operasyonla devleti 100 milyon YTL zarara uğrattığı ileri sürülen naylon faturacılar da aftan yararlanabilecek.

Bazı Kamu Alacaklarının Uzlaşma Yolu ile Tahsili Hakkında Kanun tasarısı taslağında naylon fatura cezasını düzenleyen 213 sayılı kanunun 344'ncü maddesine giren usulsüzlüklerde uzlaşma yolu açılıyor. Geçmişte çıkan Vergi Barışı Kanunu'nda naylon fatura için sadece kullananlara af getirilmişti. Faturayı düzenleyenler ise kapsamda değildi. Söz konusu taslak yasalaştığında naylon fatura düzenleyenler de uzlaşma hakkına kavuşacak.

 

Hapis cezaları kalıyor

Maliye'nin üç ayaklı bir taslak hazırlıyor. Bunun ilk ayağında davalık olan mükelleflere uzlaşma ve 18 ayda 18 eşit taksitte ödeme imkanı getiriliyor. İkincisi ise özel usulsüzlük ve usülsüzlük cezalarının yüzde 50'si indiriyor. Üçüncü düzenleme ise naylon faturaya ilişkin. Naylon fatura için taslakta, "Bu madde kapsamında yapılacak uzlaşma hükümlerinden 213 sayılı kanunun 344'üncü maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca vergi kaybı cezası kesilen tarhiyata ilişkin vergi ve cezalar ile usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları için de yararlanılabilir" ifadesi bulunuyor. Bu ifadeyle Maliye naylon fatura kullananlar ve düzenleyenleri de tasarı kapsamına alıyor.

213 sayılı kanunun 344'üncü maddesinin üçüncü fıkrasında, "Vergi ziyaına 359'uncu maddede yazılı fiillerle sebebiyet verilmesi halinde bu ceza üç kat, bu fiillere iştirak edenlere ise bir kat olarak uygulanır" hükmü yer alıyor. Üçüncü fıkranın atıfta bulunduğu 359'uncu maddede ise naylon faturayı düzenleyenler ve kullananlar için uygulanan kaçakçılık suçları ve cezaları düzenleniyor. Suçlar tarif ediliyor ve hangi suça ne kadar hapis cezasının uygulanacağı belirtiliyor. Maliye yeni hazırladığı taslakta hapis cezasına ilişkin bir af yok. Af sadece para cezası ile ilgili. Ancak yeni taslakta "kullanan" ve "düzenleyen" ayrımı da bulunmuyor. Bu nedenle "Bazı Kamu Alacaklarının Uzlaşma Yolu ile Tahsili Hakkında Kanun Tasarısı" taslağı kullananların yanı sıra düzenleyenlere de uzlaşma yolunu açıyor.

 

Dava açma tarihi önemli

Hazırlıkları süren yasa taslağı henüz Meclis'e sunulmadı. Taslakta, affın tarih açısından kapsamı için "Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren önceki dönemlere .." ifadesi yer alıyor. İstanbul'da birkaç gün önce yapılan operasyonda gözaltına alınanların; 10'u gerçek toplam 44 paravan şirkete ait sahte fatura ve irsaliyelerle 1 yıl içinde 451 milyon YTL naylon fatura düzenledikleri, devleti 100 milyon YTL zarara uğrattığı iddia ediliyor. Konuya yakın uzmanlar, yakalanan kişilerin eğer taslak bu haliyle yasalaşırsa vergi ziyaı bölümüyle düzenlemeden yararlanabilecekleri yorumunu yapıyorlar. Ancak Vergi Barışı Kanunu'nda af için belli bir tarih konulmuştu. Bu yeni düzenlemede de belli bir tarih konulması bekleniyor. İstanbul'daki operasyonda yakalananlar için açılan davanın tarihi burada önem taşıyacak. Taslak yasalaştıktan sonra dava açılırsa hiç yararlanamayacaklar ama taslakta değişiklik yapılmaz ve dava erken açılırsa ve hiçbir tarih konulmazsa vergi ziyaı açısından aftan yararlanabilecekleri tahmin ediliyor.

 

VERGİ BARIŞI'NDA DÜZENLEYEN YER ALMADI

Naylon fatura düzenlenmesine ilişkin yasal değişiklikler zaman zaman Meclis gündemine getirildi. 2003'te çıkarılan Vergi Barışı Kanunu ile de naylon fatura düzenleyen ve kullananlara af getirilmek istenmişti. Ancak daha sonra 14'üncü maddesine, "Anılan Kanunun 359'uncu maddesinin (b) fıkrasının (1) numaralı bendindeki "Defter, kayıt ve belgeleri yok edenler veya defter sahifelerini yok ederek yerine başka yapraklar koyanlar veya hiç yaprak koymayanlar veya belgelerin asıl veya suretlerini tamamen veya kısmen sahte olarak düzenleyenler", (2) numaralı bendindeki "belgeleri sahte olarak basanlar" hakkında (1) numaralı fıkra hükümleri uygulanmaz ve bahsi geçenler bu Kanunun 7, 8 ve 9 uncu madde hükümlerinden yararlanamaz" ifadesi eklendi. Böylece naylon fatura düzenleyenler kapsamdan çıkarıldı.

 

EN BÜYÜK VURGUN PARAŞÜT OPERASYONU

Geçmişte bilinen en büyük naylon fatura operasyonu ise Balina operasyonu. 300 paravan şirket ve milyarlık yolsuzluğun ortaya çıkarıldığı operasyona pek çok isim karışmıştı. Operasyon İzmir'de bulunan ve yurtdışına tekstil ürünü yerine kumaş parçaları gönderen 6 tekstil şirketine baskın düzenlenmesiyle başladı. İlk başta 50 trilyon liralık bir yolsuzluktan bahsedilirken operasyon ilerledikçe rakamın tahmin edilenden çok daha fazla olduğu nerdeyse katrilyonlara ulaştığı anlaşıldı. Geçmişte, İngiltere'ye kaçan Şişli Belediyesi eski Başkanı Gülay Aslıtürk'ün eşi Orhan Aslıtürk'ün naylon faturayla 1.2 katrilyon liralık vurgun gerçekleştirdiği belirlenmişti. Hesap uzmanlarının Barbaros Holding ve Orhan Aslıtürk araştırmasında, Barbaros Holding ve Orhan Aslıtürk'ün naylon fatura organizasyonunda 91 şirketin görev aldığı tespit edilmişti.

 

NAYLON FATURANIN BOYUTLARI ÜRKÜTÜYOR

Gelir İdaresi 2006 yılında yaptığı bir çalışmada, 909 naylon faturacının 4 bin 423 şirket üzerinden 1.2 milyar YTL tutarında sahte belgeyi ekonomiye verdiğini tespit etmişti. 26 ildeki mükellefler üzerinde yapılan bu araştırmada, 438 satıcının sahte belge düzenlediği, bin 918 farklı alıcının bu belgeyi kullandığı, 353 milyon 65 bin YTL tutarında naylon fatura tespit edilmişti. Bir diğer yoldan yapılan incelemede ise 471 naylon fatura düzenlendiği, 2 bin 505 alıcının da sahte belgeyi kullandığı saptanmış ve 813 milyon 352 bin YTL'lik sahte belge tespit edilmişti. Böylece toplamda 909 naylon faturacının, 4 bin 423 şirkete, 1 milyar 166 milyon YTL sahte belgenin kulandırıldığı saptandı.

 

 

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=88437

İstanbul'da birkaç gün önce yakalanan ve devleti 100 milyon YTL'lik zarara uğrattığı ileri sürülen naylon faturacılara af yolu göründü. Maliye Bakanlı...