Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
PERSONEL ÇALIŞTIRILMASINA DAYALI HİZMET ALIMLARINDA FATURA DÜZENLEME ZAMANI PDF Yazdır e-Posta
13 Şubat 2012

Image

Personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımlarını, ağırlıklı olarak personel çalıştırılmasına dayanan, çalıştırılacak personel sayısının belirlendiği ve haftalık çalışma saatlerinin tamamının idare için kullanıldığı hizmetlerdir, şeklinde tanımlamak mümkündür.(1)

Personel Çalıştırılmasına dayalı hizmet işleri karşılığında yapılacak ödemeler için, ilgili mevzuatlarda da belirtildiği gibi,  ilgili işin tamamının veya ilgili kısmının tamamlanmasını müteakip, önce hakediş düzenlenmekte, söz konusu hakediş esas alınarak da, o işle ilgili fatura tanzim edilmektedir.

Ancak, yapılan hizmetle ilgili hakedişler, bazen ilgili ayın KDV beyannamesinin verilme süresine kadar düzenlenememekte veya düzenlenmiş olsalar bile hak edişler hizmet verilen idareler tarafından ilgili ayın KDV beyannamesinin verilme süresine kadar onaylanamayabilmektedir.

KDV Kanunun 10. maddesinde, vergiyi doğuran olayın hizmet ifası hallerinde,  hizmetin yapılması ile meydana geleceği bildirildiğinden, bazı mükellefler hizmetin verildiği ay veya dönem sonu itibariyle o ayın/dönemin hizmeti karşılığında fatura düzenleme gereği duymakta, fatura tutarları kesin olarak tespit edilemediğinden, o aya ilişkin KDV beyannameleri sağlıklı olarak düzenlenememekte, bu da türlü sıkıntıları beraberinde getirmektedir.

Bu durumda karşımıza şu soru çıkmaktadır: Hakediş raporuna bağlı hizmet işlerinde vergiyi doğuran olayın ne zaman meydana geleceğidir.

T.C. Gelir İdaresi Başkanlığı, İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı Mükellef Hizmetleri KDV ve Diğer Vergiler Grup Müdürlüğü’nün 16 Kasım 2006 tarih, 2719 sayılı ve 30 Ocak 2012 tarih, 98–437 sayılı özelgeleri ile konu açıklığa kavuşturulmaktadır.

Her iki özelgede vurgulanan Katma Değer Vergisi uygulaması bakımından, taahhüde dayanan işlerde vergiyi doğuran olayın ihaleye ilişkin hak edişin ita amirlerince onaylandığı tarihte meydana geldiğidir (Ayrıca, bilindiği üzere hak edişlerin ita amirince onaylanmasından önce fatura düzenlenmesi halinde de vergiyi doğuran olay meydana gelir).

Diğer taraftan, konuyla ilgili olarak, Danıştay 11. Dairesi’nin de 12.10.1999 tarih, 1999/2456 Esas, 1999/3571 no’lu kararı bulunmaktadır.

Personel Çalıştırılmasına dayalı hizmet işleri karşılığında yapılacak ödemeler için, ilgili mevzuatlarda da belirtildiği gibi, hakediş düzenlenmekte; yapılan hakediş neticesinde de, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunun 10 uncu maddesi gereğince hizmet gerçekleşmiş olmaktadır.

Ancak, hakedişin kesinleşmesi de ita amirinin onayına bağlı olduğundan, bu bağlamda vergiyi doğuran olay da ihaleye ilişkin hakedişin ita amirince onaylandığı tarihte meydana gelecek, bunun neticesinde fatura gerçek tutar üzerinden düzenlenecektir.

Böylece, ita amirinin hak edişi onaylamasından sonra 7 gün içinde düzenlenecek fatura tutarına ilişkin belirsizlik ortadan kalkacağından, beyan edilecek KDV tutarı gerçeği yansıtacaktır.

Diğer taraftan mükellefin kazancı hem şu andaki mevzuata göre sağlıklı olarak tespit edilmiş olacak, hem de 2013 yılından itibaren uygulamaya başlanacak olan Türkiye Finansal Raporlama Standartlarına uygun bir hâsılat tespiti yapılmış olacaktır. Hüseyin Yörükoğlu SMMM

(1) Kamu İhale Genel Tebliği

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.