Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Asgari ücretlinin kredi alması için şişirilen maaş bordroları başınızı yakmasın! PDF Yazdır e-Posta
14 Şubat 2012

Image

İş hayatımızda Asgari Ücretin yaygın kullanılması sonucu çalışanlar bankalardan kredi kullanmak istediklerinde sıkıntı yaşamaktadır.

Bu konuda çalışanlara kredi almaları yönünde iyilik yapmak isteyen işverenler tarafından gerçeği yansıtmayan ücret pusulaları düzenlediklerini görmekteyiz.

SGK’DAN ÇAPRAZ KONTROL
Bu pusulalar ile bankalara müracaat eden çalışanlara kredi verilirken, SGK bilgi akışı da sağlanıyor. Böylelikle yapılan çapraz kontrollerde “APHB” beyan edilen SGK Matrahı ile, Hesap Pusulasındaki Matrah karşılaştırılmasında geriye dönük inceleme yapıldığında fark matrahlar tespit edilerek gecikme zammı, idari para cezaları gibi işlemler ile karşı karşıya kalabiliyorlar.

Asıl işin ilginç yanı ise çalıştırdığınız işçiyi günün birinde işten çıkardığınızda kendisine kredi alması için düzenlediğiniz yüksek miktarda hesap pusulası üzerinden sizi İş Mahkemesine şikayet ederek, işçilik alacağını, kıdem ve ihbar tazminatlarını isteyerek dava açabiliyor. Bu konuda Güncel Yargıtay Kararını size sunuyorum.

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi
E: 2008/20960 K: 2010/5929 T: 04.03.2010

İşçinin Bankadan Kredi Alması için Verilen Ücret Belgesinin Gerçeği Yansıtıp Yansıtmadığının Araştırılması.

Özet: Ücret, periyodik olarak bir ödeme olup en geç bir ay içinde işçiye ödenmelidir. İşçinin ücretini gösterdiği ileri sürülen belgenin işçiye bankadan kredi alması için verildiği ileri sürüldüğüne göre işçinin gerçek ücretinin ne kadar olabileceği araştırılmalıdır.

4857 sayılı İş Kanununun 8. Maddesinde işçi ile işveren arasında yazılı iş sözleşmesi yapılmayan hallerde en geç iki ay içinde işçiye çalışma şartlarının temel ücret ve varsa eklerinin ücret ödeme zamanını belirten bir belgenin verilmesi zorunlu tutulmuştur. 37. Madde işçi ücretlerinin iş yerinde ödenmesi ya da banka hesabına yatırılması hallerinde ücret hesap pusulası türünden bir belgenin işçiye verilmesi zorunludur.

MAHKEME İŞÇİYİ DİNLER
Ücretin miktar ve eklerini ispat etme yükü işçidedir. 4857/8 ve 37 maddesine göre işverenin de bu konuda bazı yükümlülükleri vardır.

Görüldüğü gibi Yargıtay kararı da gayet açık şekilde topu işçiye atmaktadır. İyilik yapayım derken başınız yanmasın. Bu sütunlardan her ne kadar çalışanlarımızın haklarını ön plana çıkarsak da işverenlerimizi korumak da bizim vazifemizdir, çünkü onlar velinimetimizdir. Başta İnsan Kaynakları Yöneticileri olmak üzere tüm Personel Servislerine dikkatli olmaların tavsiye ederim. Lütfi Köksal

http://www.turkiyegazetesi.com/makaledetay.aspx?id=524481

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.