Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
'Alo Maliye, dörtten fazla çocuğum var ben ne kadar fiş parası alacağım?' (18.01.08) PDF Yazdır e-Posta
18 Ocak 2008
Vergi iadesi almak için fiş toplamanın kaldırılmasından sonra yerine getirilen asgari geçim indirimi yılbaşından itibaren devreye girdi.

 

Ancak vatandaş kendi özel durumunu öğrenmek için Maliye'yi soru yağmuruna tuttu. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın Vergi İletişim Merkezi ve asgari geçim indirimiyle ilgili servise ilginç sorular geldi: "Ben koruyucu anneyim, bu uygulamadan yararlanabilir miyim?", "Benim eşim Almanya'da sigortalı olarak çalışıyor, ben de fiş parası alacak mıyım?" Gelen talepler arasında "Asgari geçim indirimini nasıl hesaplayabilirim?" ve "Dörtten fazla çocuğum var, ne kadar para alacağım?" sorusunun fazla olduğunu belirten yetkililer, hem çalışan hem de işveren tarafından yoğun ilgi gördüklerini söyledi.

Talepler Gelir İdaresi Başkanlığı'nın Vergi İletişim Merkezi'nin yanı sıra direkt konuyla ilgili servise geliyor. Maliye'nin 444 0 189 No'lu call center hattına günlük ortalama 500 soru gelirken, ağırlık asgari geçim indirimi, kira geliri beyanı dönemi ve KDV oranlarına ilişkin konuları kapsıyor. Yılbaşından itibaren vergi iadesi uygulamasının yerine getirilen asgari geçim indirimi sistemiyle birlikte işçi ve memurların maaşında, aylık önemli oranlarda artış olacak. Bekar bir asgari ücretli aylık 45,63 YTL alırken, dört çocuklu bir ailenin eline 77,5 yeni lira geçecek. Ancak asgari geçim indirimi 1 Ocak 2008'de geçerli olacak brüt ücrete göre hesaplandığı için asgari ücretliye yılın ikinci yarısında yapılan yüzde 5'lik zamdan faydalanamayacak. Aylık kayıp 4 yeni lirayı bulacak. Örneğin, evli ve dört çocuklu çalışanın temmuz ayından itibaren eline aylık 81,5 YTL yerine 77,5 yeni lira geçecek.

Asgari geçim indiriminden faydalanabilmek için ücretliler, medeni durumları ve çocuk sayıları ile eşinin iş ve gelir durumu hakkında 'Aile Durumu Bildirimi' ile işverenlerine bildirimde bulunuyor. Durumlarında herhangi bir değişiklik olması halinde bunlar da işverene 1 ay içinde bildirilecek. Asgari geçim indirimi oranını etkileyen değişiklikler de, söz konusu değişikliğin işverene bildirildiği tarih itibarıyla uygulanacak. Asgari geçim indiriminde, emekli maaşı alanlar, çalışmayan ve herhangi bir geliri olmayan eş olarak kabul edilecek. Eşlerin her ikisinin de ücretli olması halinde, çocuklar yalnızca sosyal güvenlik yönünden tabi oldukları eşin bildirimine dahil edilecek. Boşananlar için indirim tutarının hesabında, nafakası sağlanan çocuk sayısına bakılacak.

Asgari geçim indirimine göre, mükellefin kendisi için asgari ücretin yıllık brüt tutarının yarısı esas alınıyor. Eşi çalışmayan işçi ve memurlara, ayrıca brüt asgari ücretin yüzde 10'u, çocukların her biri için ayrı ayrı olmak üzere, ilk 2 çocuğa yüzde 7,5, diğer çocuklar için yüzde 5 oranında indirim sağlanıyor. İndirim tutarının tespitinde mükellefin, gelirin elde edildiği tarihteki medeni hali ve aile durumu esas alınacak. İndirim, oranlara göre hesaplanan tutarları aşmamak kaydıyla, ücret geliri elde eden aile fertlerinden her biri için ayrı ayrı, çocuklar için eşlerden yalnızca birisinin gelirine uygulanacak. Boşananlar için ise indirim tutarının hesabında, nafakasını sağladıkları çocuk sayısı dikkate alınacak.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=639261