Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Erteleme sinyalleri PDF Yazdır e-Posta
17 Şubat 2012

Image

Son günlerde yeni Ticaret Kanunun bazı maddelerinin erteleneceğine dair net sinyaller verilmeye başlandı.

Konuya “Ertelenir mi ertelenmez mi” başlıklı yazımda değinmiş, bu yazım üzerine de gazetenin internet sitesinden bu yazıya yorum yapan bazı okuyucular tarafından “farklı çağrışımlar” bulunduğuma dair bana göre haksız bir eleştiriye muhatap olmuştum.

Ama yeni Ticaret Kanunu ile gelen muhasebe sistemi ve bağımsız denetim konusundaki tek ve en yetkili Kurumun başkanının açıklamalarından anlaşılacağı üzere böyle düşünen tek kişi ben değilim.

Kamu Gözetim Muhasebe Standartları ve Denetim Kurulu Başkanı da Kanunun bazı maddelerinin değişeceğini ve yürürlük tarihinin erteleneceğini düşünüyor.

Kurul Başkanı özellikle bağımsız denetim açısından kademeli geçiş sağlanması gerekliliğinden bahsediyor.

Ayrıca hem iktidar partisinin hem de ana muhalefet partisinin grup başkan vekilleri de ertelemenin gerekliliğine dair açıklamalar yaptı.

Ancak ne kurul Başkanının ne de siyasilerin yeni kanuna ilişkin kaygıları benimkilerle paralel değil.

Siyasiler haklı olarak iş dünyasından gelen yakınmalara ayna tutuyorlar ve şirketten para çekmeye getirilen ve hapse kadar varabilecek cezalardan, internet sitesinden bazı bilgilerin yayınlanacak olması gibi konulara dikkat çekiyorlar. 

Kurul başkanı da bağımsız denetim ücretinin firmalara getireceği yükü gerekçe gösteriyor.

Ben ise, hasbel kader bağımsız denetime kıyıdan köşeden bulaşmış birisi olarak hem firmaları hem de hem de bağımsız denetimi yapmaya aday meslek mensupları bekleyen zorlukları düşünüyorum.

Eğer bu altyapı ile gerçekten 2013 başında bağımsız denetim zorunluluğu başlarsa hem kendi adıma hem de bu işi yapmaya aday olanlar adına korkuyor ve beni eleştirenlere de korkmalarını salık veriyorum.

Süratle bir herkesin anlayacağı bağımsız denetim mevzuatı oluşturulması lazım.

Süratle muhasebe yapacak meslek mensuplarının eğitilerek bağımsız denetime ve yeni muhasebe sistemine uyumunun sağlanması lazım.

Süratle patronları ve şirket yöneticilerine bağımsız denetimin önem ve gerekliliklerini öğretmek lazım.

Doğal olarak bunlar için de zaman lazım.

Aksi halde muhasebe dilimizi dünya ile aynı yapalım derken, uluslararası standartlara geçelim derken tüm dünyaya mahcup olacağız. Atilla Dölarslan

http://www.gozlemgazetesi.com/yazarlar/atilla-dolarslan/694-erteleme-sinyalleri.html

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.