Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 414) PDF Yazdır e-Posta
18 Şubat 2012

Image

414 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile getirilen “Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi”.

Maliye Bakanlığı, Vergi Usul Kanunu’nun kendisine verdiği yetkiyi 18.02.2012 tarih ve 28208 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 414 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile kullanarak, “Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi”ni uygulamaya koymuştur.

Uygulamayla ilgili özet bilgilere aşağıda yer verilmiştir.

1. Tanım ve Amaç

“Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi” özü itibariyle, Gelir İdaresi Başkanlığının mükellef hizmeti kapsamında başlattığı, kira geliri elde eden mükelleflere ilişkin banka, tapu, sigorta şirketleri gibi üçüncü taraflardan elde edilen bilgiler kullanılarak kira beyannamelerinin Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından otomatik olarak doldurulduğu ve mükelleflerin onayına sunulduğu bir sistemdir.

Uygulamayla, bilgi işlem teknolojilerinden yararlanarak;

— Vergi beyannamelerinin kolay, hızlı, ekonomik ve güvenilir bir şekilde verilmesini sağlamak,

— Vergi beyannamelerinin doldurulması sırasındaki hataları asgariye indirerek mükellef mağduriyetini önlemek,

— Vergiye gönüllü uyumu artırmak,

— Vergi dairesinin, mükellefiyet kaydı, beyanname kabul, tarh, tahakkuk ve tahsilât işlemlerini azaltmak suretiyle iş ve işlemlerini kolaylaştırmak ve verimliliği artırmak,

amaçlanmıştır.

2. Kapsam

Uygulama kapsamına sadece gayrimenkul sermaye iradı elde eden mükellefler girmektedir.

Sistem, hem GMSİ yönünden gelir vergisi mükellefiyeti bulunanlara, hem de ilk defa mükellefiyet tesis ettirerek GMSİ beyannamesi verecekleri kapsamaktadır.

Daha önce GMSİ yönünden gelir vergisi mükellefiyeti bulunmayanların, İnternet Vergi Dairesinde kendileri için hazırlanan GMSİ beyannamelerini elektronik ortamda onayladıkları anda, adlarına GMSİ için mükellefiyet tesisi ve vergi tahakkuku işlemleri otomatik olarak gerçekleştirilecektir.

Kira geliri dışında başka gelirleri nedeniyle de beyanname verecek olanların, sistem kapsamında beyanname vermeleri mümkün değildir.

Sistem sadece 2011 ve izleyen yıllarda elde edilen kira geliri beyannameleri için kullanılabilir. Geçmiş yıllara ait gelirler bu sistem kapsamında beyanı mümkün değildir.

3. Uygulama

Gelir İdaresi Başkanlığınca, banka, tapu, sigorta ve benzeri kaynaklardan elde edilen bilgiler kullanılarak oluşturulan kira beyannamesi internet ortamında gelir sahibinin onayına sunulacaktır.

Oluşturulan sistemle, beyannamesinde bulunan tüm bilgilerin görüntülenmesi, doldurulması ve değiştirilmesi işlemlerinin kolay, hızlı ve kontrol edilebilir bir şekilde yapılması imkânı sağlanacaktır. Vergi hesaplama adımları ve tahakkuk bilgileri hesaplanmış bir şekilde hazırlanıp mükellefin onayına sunulacaktır.

Önceden hazırlanmış GMSİ beyannamesinin mükellef tarafından elektronik ortamda onaylanmasıyla beraber vergiye ilişkin tahakkuk işlemleri otomatik olarak gerçekleştirilecek ve tahakkuk fişi aynı anda elektronik ortamda gelir sahibine iletilecektir.

Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi’ne girişler Gelir İdaresi Başkanlığının internet adresi (www.gib.gov.tr) üzerinden yapılacaktır.

Mükellefler İnternet Vergi Dairesi şifrelerini kullanarak veya kendileri için hazırlanmış güvenlik sorularını cevaplayarak Sistem’e giriş yapabileceklerdir. İnternet Vergi Dairesi şifresi bulunmayanlar, Tebliğin ekinde yer alan Formu doldurup herhangi bir vergi dairesine bizzat başvurarak kullanıcı adı, şifre ve parola alabileceklerdir.

4. Sistemi Kullanmak Zorunlu mudur?

Sistemi kullanma zorunluluğu bulunmamaktadır. Kira beyannamesinin vergi dairesine giderek elden veya beyanname düzenleme programı kullanılarak verilmesi de mümkündür.

Öte yandan internet erişimi olmayanların, vergi daireleri ve beyan döneminde bazı alışveriş merkezlerinde kurulacak yardım masaları aracılığıyla sistemden yararlanmaları mümkündür.

5. Sorumluluk

Gelir İdaresince hazırlanan ve İnternet Vergi Dairesi’nde onaya sunulan beyannamelerin gelir sahipleri tarafından kontrol edilmesi ve beyannamede eksiklik, hata veya yanlışlıkların bulunması halinde bunların düzeltilerek onaylanması gerekmektedir.

Onaylanan beyannamelerin içeriğinin doğruluğundan gelir sahipleri sorumludur.

6. Son Konular

- Yıllık gelir vergisi beyannamesi, (25 Mart Pazar olduğundan) 1-26 Mart tarihleri arasında verilecek, gelir vergisi Mart ve Temmuz aylarında iki taksitte ödenecektir.

— Gelir İdaresi tarafından hazırlanan beyannamede yanlışlıkla beyan edilmesi gereken kira geliri gözükmesine rağmen, gerçekte beyan edilecek gelirin bulunmaması durumunda, yasal olarak zorunlu olmamakla birlikte, özellikle daha önceki yıllarda beyanname verenlerin durumu ilgili vergi dairesine bildirmelerinde yarar bulunmaktadır.

İlgili Genel Tebliğ ve eki Forma aşağıdaki bağlantı yardımıyla ulaşılabilir.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.