Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İş müfettişleri tarafından tutulan tutanakların geçerliliği PDF Yazdır e-Posta
23 Şubat 2012

Image

4857 sayılı İş Kanunu'nun 92'nci maddesine göre iş müfettişleri tarafından tutulan tutanaklar aksi kanıtlanıncaya kadar geçerlidir.

İşte bu çalışmamızın konusunu oluşturan Yargıtay 9'uncu Hukuk Dairesi'nin 23.12.2008 tarih 2008/32702 E. ve 2008/35182 K. sayılı kararı iş müfettişlerince tutulan tutanakların aksi kanıtlanıncaya kadar geçerli olmasına dair bir karardır.

Karara konu somut olayda davacı, kıdem tazminatı, yıllık izin ücreti, fazla çalışma, hafta tatili, bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir. Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır. Hüküm süresi içinde taraflar avukatlarınca temyiz edilmiş olmakla, dosya Yargıtay'ın önüne getirilmiştir.

Yargıtay önüne gelen dosyada; işyerinde 3 vardiya usulü çalışıldığı ve vardiya sistemine tabi olmayan. bazı işçilerin de 8.30 - 17.00 saatleri arasında çalıştığı davacı tanıkları tarafından açıklanmıştır. Tanıklardan biri ayda 7 - 8 saati geçmeyen fazla çalışmadan söz etmiş, diğer davacı tanığı ise yılda 8 - 10 saat fazla çalışma yapılmış olabileceği yönünde genel bir açıklamada bulunmuş, davacı işçi yönünden açık biçimde fazla çalışma olgusuna değinilmediğini belirtmiştir. Yine davacı tanıklarının tamamı haftada altı gün çalışıldığını ifade etmişlerdir. Davacı vekili tanık beyanlarına karşı bir itirazda bulunmamıştır.

Hükme esas alınan bilirkişi raporunda da davacının fazla çalışma yapmadığı ve hafta tatillerinde çalışmadığı belirtilmiş, mahkemenin takdirine göre bir hesaplamaya gidildiği bildirilmiştir.

Dosya içinde bulunan iş müfettişliği raporunda, işyerinde günlük puantaj kayıtlarının incelenmesinde fazla çalışma yapıldığı ve hafta tatillerinin kısmen kullandırılmadığı yönünde tespit yapıldığı bildirilmiştir. Dosyada bir kısım puantaj kayıtları mevcut olup sözü edilen kayıtlara göre de fazla çalışma ile hafta tatili çalışmasının tespiti mümkün olamamıştır. 4857 sayılı İş Kanunu'nun 92'nci maddesine göre iş müfettişleri tarafından tutulan tutanaklar aksi kanıtlanıncaya kadar geçerlidir. Somut olayda davacı işçi yönünden haftalık 45 saatin aşılmadığı ve hafta tatillerinin kullanıldığı dosya içeriği ile sabit olmuştur.

Böyle olunca fazla çalışma ile hafta tatili ücreti isteklerinin reddi gerekirken yazılı şekilde kabulü hatalı olup bozmayı gerektirmiştir. Yargıtay'ın bu kararını yerinde bulduğumuz söylemek doğru olacaktır. Ali Yüksel

http://www.dunya.com/ali-y%C3%BCksel_117_0_yazar.html

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.