Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Matrah Artırımında Bulunulan Yıllar İçin Sahte Belge Düzenleme ve/Veya Kullanma Nedeniyle Cumhuriyet Savcılığına Suç Duyurusunda Bulunulamaz PDF Yazdır e-Posta
27 Şubat 2012
Image

6111 Sayılı “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması İle Sosyal Sigortalar Ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Ve Diğer Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun “ un  6 ncı maddesinin 1  numaralı bendi hükmü gereği; ”Gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri vermiş oldukları yıllık beyannamelerinde vergiye esas alınan matrahlarını, bu Kanunun yayımlandığı tarihi izleyen ikinci ayın sonuna kadar, 2006 takvim yılı için % 30, 2007 takvim yılı için % 25, 2008 takvim yılı için % 20, 2009 takvim yılı için % 15 oranlarından az olmamak üzere artırdıkları takdirde, kendileri hakkında artırımda bulunulan yıllar için yıllık gelir ve kurumlar vergisi incelemesi ve bu yıllara ilişkin olarak bu vergi türleri için daha sonra başka bir tarhiyat yapılmaz.

6111 Sayılı Kanun’un 6/11 maddesi hükmü gereği de “Matrah artırımında bulunan mükelleflerin yıllık gelir ve kurumlar vergisine mahsuben daha önce tevkif yoluyla ödemiş oldukları vergilerin iadesi ile ilgili taleplerine ilişkin inceleme ve tarhiyat hakkı saklıdır.”

Bu maddenin uygulamasına yönelik olarak 1 Seri Numaralı Uygulama Genel Tebliğinin VI/F-2-d bölümünde aşağıdaki açıklamalar yapılmıştır.

“Kanuna göre matrah ve vergi artırımında bulunan mükelleflerin, yıllık gelir veya kurumlar vergisine mahsuben daha önce tevkif yoluyla ödemiş oldukları vergilerin, iadesi konusundaki başvuruları, ilgili kanun hükümleri ve genel tebliğ esasları çerçevesinde sonuçlandırılacağından, matrah ve vergi artırımında bulunan mükellefler hakkında iade talebi ile sınırlı olmak üzere vergi incelemesi yapılabilecektir. Bu incelemelerin 1 aylık süre içinde sonuçlandırılması şartı aranmayacaktır. İnceleme sonucuna göre mükellefin iade talebi yerine getirilecek veya reddedilecektir. İade talebinin reddi halinde söz konusu vergiler teminat karşılığı veya teminat alınmadan daha önce iade edilmiş ise gerekli vergi ve ceza tarhiyatı yapılacaktır.

Yukarıda yer alan kanun ve tebliğ hükümlerinin sonucu olarak; matrah artırımında bulunulan yıllar için tevkif yoluyla kesilen vergilerin iadesi için yapılan inceleme, sadece iade talebiyle sınırlı bir incelemedir. Tebliğde bu husus “….iade talebi ile sınırlı olmak üzere vergi incelemesi yapılabilecektir. ……İnceleme sonucuna göre mükellefin iade talebi yerine getirilecek veya reddedilecektir” şeklinde ifade edilmiştir. Yani yapılan bu incelemenin amacı; iadesi istenilen verginin iade edilip edilmeyeceğinin tespitidir. Bu nedenle de iade talebiyle sınırlı olarak yapılan bu incelemeyi Gelir ve Kurumlar Vergisi yönünden yapılan bir tam vergi incelemesi olarak değerlendirmek mümkün değildir.

6111 Sayılı Kanun hükümlerine uygun olarak matrah artırımında bulunulan yıllar için yıllık gelir ve kurumlar vergisi yönünden inceleme yapılamayacak olması, VUK nun 359 ncu maddesinde düzenlenen ve hürriyeti bağlayıcı cezalar gerektiren hükümlerin uygulamasını da engellemektedir.

Daha açık bir ifade ile belirtmek gerekirse; matrah artırımında bulunulan yıllar için sahte ve/veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge düzenlenmiş ve/veya kullanılmış dahi olsa, bu yıllar için Gelir ve Kurumlar vergisi incelemesi yapılamayacağı için Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusu da yapılmayacaktır. H.Özer Ermumcu/E.Hesap Uzmanı / YMM

http://www.muhasebevergi.com/makale.aspx?id=319

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.