Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Bankaların kredi pazarlama mesajları PDF Yazdır e-Posta
28 Şubat 2012
Image

Ekonomik sistemin finansmanı açısından bankacılık sektörünün yaşamsal bir önemi var. Ülkemizde özellikle 2000 sonrasında birçok değişme ve gelişme yaşandı. Değişiklikler hem yasal açıdan hem de kurumsal açıdan ortaya çıktı ve olumlu sonuçlarını da kısa süre içinde verdi.

Dünya çapında yaşanan krize rağmen Türkiye'de bancılık sektörü karlılık anlamında ivme kaybetmedi. Sektörün bu özelliği, yabancı uzmanların ve uluslararası finans çevrelerinin de takdirlerini toplamış durumda. Her ne kadar mülkiyet yapılarında gitgide daha fazla yabancı etkisi hissedilse de, sektörün güçlü konumu ekonominin geleceği açısından olumlu.

MESAJLAR BAYIYOR
Bankacılık sektörü, övgüye değer özellikleri yanında 'ilginç' uygulamalara da imza atıyor. Bunlardan en sık karşılaşılanı, cep telefonlarına yönelik 'tacizler'. Taciz diyoruz, çünkü bir şekilde cep telefonunuz banka kayıtlarına girmişse yandınız demektir. Banka ile müşteri ilişkisi kurduğunuzda telefonunuz kayıt altına alınıyor. Böyle bir ilişkiniz olmasa da bankalar size ait adres ve telefon bilgilerini GSM operatörlerinden alabiliyorlar. Bunun sonucunda da, kredi faizlerinin ne kadar uygun olduğunu belirten kısa mesajlar hemen her gün gelmeye devam ediyor. Birkaç bankada hesabınız varsa hepsinden ayrı mesaj geliyor. Araştırdığımız kadarıyla bunlardan kurtulma yolu da yok.

ÇAĞRILAR DA BAYIYOR
Taciz mesajlarla da kalmıyor; çağrı merkezlerinden aranmanız artık vakayı adiyeden. Bu aramalara cevap verdiğinizde kimi zaman hoş sesli müşteri temsilcisiyle, kimi zaman da makineyle muhatap oluyorsunuz. Aranma sebebi, kredi kart limitinin artırılması veya bireysel kredi bilgilendirmesi.'Canım ne var bunda, telefonu açmazsınız olur, biter' diyebilirsiniz. Bankalardan gelen telefonun açılmaması veya çağrının reddedilmesi çözüm değil. Telefonu açmadığınızda veya gelen çağrıyı reddettiğinizde gelen aramalardan kurtulamıyorsunuz. Adeta banka hırs yapıyor ve çağrıyı cevaplayana kadar belirli aralıklarla sürekli olarak aranıyorsunuz.

TÜKETİMİN HEDEF OLMASI SORUN
Bankaların yapmaya çalıştıkları şey kendi açılarından doğru. Bankaların temel amacı, garanti olarak gördükleri kredi müşterilerine daha fazla para satabilmek. Bu yapılmaya çalışılırken de farklı adlar altında tüketici kredisi türleri icat ediliyor. Böylece potansiyel müşterinin aklına 'karpuz kabuğu' getirilmek isteniyor.

Ancak, kredi pazarlama adına yapılan bu faaliyetler gerçekten bezginlik yaratıyor. Bankanın birisi bir uygulama başlattığında, pastadaki payını azaltmak istemeyen diğer bankalar izlemekte gecikmiyor.

Kuşkusuz, rahatsızlık veren mesajlar ve aramalar sadece bankalara özgü değil. Bu tür mesajlardan kurtulmak için uzun süre önce yasa önerisi bile verildi. Hızla değişen gündem, önerinin yasalaşmasının önündeki önemli engellerden sadece birisi. Konunun bizce asıl önemli noktası, bankaların kredi pazarlamasında 'tüketiciyi' hedef almaları. Böyle bir yaklaşım bankaların risk azatlımı politikaları açısından doğru olmakla birlikte ekonominin geleceği açısından endişe verici.

Sadece tüketimi özendiren bir parasal yaklaşımın, bir süre sonra dışa bağımlı bir ekonomik yapı ortaya çıkaracağını öngörebilmek için uzman olmaya gerek yok.

ekonomimizin ihtiyacı olan; üretim kapasitesini, üretimi ve buna bağlı olarak ihracatı artıracak alanlara yönelik parasal destekler. Bu yönde adımlar atılmaksızın tüketimin özendirilmesini ekonominin geleceği açısından kaygı verici buluyoruz.Metin Taş/Sezgin Özcan

http://www.aksam.com.tr/bankalarin-kredi-pazarlama-mesajlari-5716y.html

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.