Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
SGK, özel hastanedeki doğum ücretinin ne kadarını karşılar? PDF Yazdır e-Posta
28 Şubat 2012

Image

Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) uyarınca SGK ile sözleşmeli; vakıf üniversiteleri ile özel sağlık kurum ve kuruluşları;

SUT ve eklerinde yer alan sağlık hizmetleri işlem bedellerinin tamamı üzerinden SGK tarafından belirlenen oranı geçmemek kaydıyla SGK'ya fatura edilebilen tutarlar esas alınarak kişilerden ilave ücret alabilir.

Sosyal Güvenlik Kurumu özel hastaneleri Hizmet Kalite Standardı, Hasta Hakları, Hasta ve Çalışan Güvenliği, Hastane Hizmet Dilim Endeksi, Kapasite, Çalışan Hakları ve Hukuki Sorumluluklar gibi kriterleri dikkate alarak her yıl sınıflandırıyor. Bu sınıflandırma sonucunda özel hastaneler, aldıkları puanlara göre hastalardan yüzde 30 ile yüzde 70 arasında ilave ücret alabilir.

Sağlık Uygulama Tebliği uyarınca normal doğum, müdahaleli doğum ve sezaryen doğum masrafları Kurum tarafından karşılanıyordu. 2012 yılı Ocak ayında yapılan düzenleme ile epidural anestezi ile doğum ve suda doğumu da Kurum ödeme kapsamına aldı. Kurum normal doğum, müdahaleli doğum ve suda doğum için 674,54 TL'yi, epidural anestezi ile doğum için 716,69 TL'yi ve sezaryen için ise 758,85 TL'yi baz fiyat olarak belirlemiştir. Ancak dikkat edilmesi gereken husus, bu tutarlar kişilerden ilave ücret alınabilecek işlem bedelleri değildir. Bu tutarlar SUT'ta belirtildiği üzere işlem puanlarıdır.

SUT gereği Kurum'ca finansmanı sağlanan sağlık hizmetleri için Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu tarafından belirlenen Kurum'ca ödenecek bedeller SUT ve eki listelerde yer alır. Ancak Komisyon'ca SUT eki EK-7, EK-8 ve EK-9 listelerinde yer alan işlemler için ödemeye esas puanlar ile katsayı (0,593) belirlenmiş olup işlem bedeli, ilgili puan ile katsayının çarpımı sonucu bulunacak tutardır.

Yani söz konusu tutarların (0,593) katsayısı ile çarpımı kişilerden ilave ücret alınabilecek işlem bedellerini vermektedir.

Doğum türleri itibarı ile işlem bedellerinin tutarı ve hastane bazında ne kadar ilave alınabileceği aşağıdaki tabloda yer almaktadır.

Hastaneler ayrıca SUT uyarınca otelcilik hizmetleri adı altında da ücret alabilirler. Buna göre sözleşmeli sağlık kurumları, asgari banyo, TV ve telefon bulunan; 2 yataklı odalarda sundukları otelcilik hizmetleri için "Standart yatak tarifesi" işlem bedelinin bir buçuk (50,59 TL x 1,5 = 75,89 TL), tek yataklı odalarda ise üç katını (50,59 TL x 3 = 151,77 TL) geçmemek üzere kişilerden ilave ücret alabilir. Günübirlik tedavi kapsamındaki işlemler sırasında verilen otelcilik hizmeti için ise en fazla "Gündüz yatak tarifesi" işlem bedelinin 3 katına (10,12 TL x 3 = 30,36) kadar ilave ücret alınabilir.

Sizin gittiğiniz hastane hangi gruba giriyorsa doğum türüne göre belirtilen tutar ile günlük otelcilik hizmeti kapsamındaki oda ücretini alabilir. Bunun dışında ilave ücret almaması gerekir. Şayet bu tutarlardan fazla ödeme yaparsanız daha sonra hakkınızı aramanız açısından fatura ile yapılan işlemleri gösteren bir belge alın. Hastane söz konusu belgeyi SUT' un 3.3.1. maddesinin altıncı fıkrası uyarınca vermek zorundadır. http://medya.zaman.com.tr/2012/02/28/tablo2.jpg

http://www.zaman.com.tr/yazar.do?yazino=1251794&title=maliye-kira-beyannamelerini-kendisi-hazirlayacak

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.