Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Leasing'de kiralayanla yatırım yapan bir tutulmasın (19.01.08) PDF Yazdır e-Posta
19 Ocak 2008
İstanbul Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler Odası (İSMMMO), Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın “geriye dönüş olmaz” dediği leasingde KDV artırımı ile ortaya çıkan sorunun çözümünün, “cip kiralayanla tarım yatırımcısının bir tutulmaması” olduğunu bildirdi.

Oda, finansal kiralama (leasing) alanındaki KDV uygulamalarına bakıldığında “cip kiralayan ile tarım yatırımcısının bir tutulduğu ve aynı biçimde teşvikten yararlandığı”nın ortaya çıktığına işaret etti.

İSMMMO’nun “Leasing Kavgası” raporuna göre, hükümetin KDV’yi yükseltmesine gerekçe oluşturan hizmetler sektörü, leasing faaliyetlerinin çok büyük bir kısmını oluşturuyor. Buna göre, cip, helikopter kiralama, gibi hizmetlerin bile aralarında olduğu kalemlerin payı 2006 yılının tümü ve 2007’nin ilk dokuz ayı itibariyle yüzde 48’e ulaşıyor. Rapora göre itirazların yükseldiği yatırım mallarını ifade eden makine sektörünün de payı sektörün neredeyse diğer yarısını oluşturuyor. Buna göre finansal kiralamada imalat sektörü yüzde 45, tarım ise yüzde 6,14 oranında pay alıyor.

“MALİYE ÇÖZÜM ARAYIŞINDA”

TÜRMOB Genel Başkan Yardımcısı ve İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, son bilgilere göre, Maliye Bakanlığı’nın yatırımları ve KOBİ’leri olumsuz etkilemesi beklenen imalat sanayii ile tarım konusunda çözüm arayışına girdiğini belirtti.

Maliye’nin sadece yatırım malı niteliğindeki makine ve ekipmanda KDV oranını yüzde 18’den 8’e düşürmesinin çözüm olacağını ifade eden Arıkan, şöyle dedi:

“Bir diğer seçeneğe göre, imalatta KDV'yi yüzde 8’e düşürüp basamak uygulanması. Yatırım mallarının listesi çıkarıldıktan sonra bu kalemlere ödenen ana paradan yüzde 1 KDV alınabilir. Kiraya yani kazanca ise yüzde 8 uygulanabilir. Böylece yatırımlara teşvik uygulaması devam ettirilebilir.”

Arıkan, makine ve teçhizat yatırımlarında düşük oranlı KDV ile leasing işlemi yapılmasına olanak tanınmasını isteyerek bunun ekonomiye büyük katkısı olacağını vurguladı. Arıkan, leasingde KDV avantajını kaldırırken suiistimalleri gerekçe gösteren hükümetin haklı olabileceğini ve “cip kiralayan ile yatırım yapanın aynı vergi indiriminden yararlanmasına olanak tanınmaması gerektiğini” ifade etti.

http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/alarmnews.aspx?DocID=8059653