Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
VERGİ USUL KANUNU YENİ BAŞTAN KALEME ALINIYOR PDF Yazdır e-Posta
05 Mart 2012

Image

Vergi kanunlarında uzun bir uygulama döneminden sonra ilk değişiklik 5520 sayılı yeni Kurumlar Vergisi Kanunu ile yapıldı.

Yürürlükten kaldırılan 5422 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu 1949’dan 2006 yılına kadar uygulamada kalmıştı. 1961 yılında kanunlaşan Gelir Vergisi ve Vergi Usul Kanunları ise halen yürürlüktedir. Maliye Bakanlığı’na bağlı Vergi Konseyi’nin yeni gelir vergisi kanun tasarısı üzerindeki çalışmaları devam etmekte olup, Vergi Usul Kanunu tasarısı ile ilgili çalışmaları tamamlanmış ve kamuoyunun değerlendirilmesine sunulmuştur.

Vergi Usul Kanunu tasarısı ile yapılması düşünülen bazı değişikliklerden önemli bulduklarımı siz değerli okuyucularımla paylaşmak isterim.

İlk olarak, tasarı ile cezalarda önemli değişiklikler yapıldığını görmekteyiz. Kaçakçılık cezasında eski düzenlemeye nazaran hapis cezası düşürülmüş, ayrıca kaçakçılık cezası gerektiren, içeriği itibariyle yanıltıcı belgenin kullanılmasında “bilerek kullanma” tanımı getirilmiştir. Ayrıca mükellefin yıl içinde ödediği her türlü vergide yüzde 2,5’i aşmıyorsa otomatik olarak bilerek kullanmanın var olmadığı kabul edilmektedir. Burada her türlü vergiden kasıt, kurumlar vergisi, şahıslar için gelir vergisi, KDV, emlak vergisi, ÖTV ve diğer vergilerin tamamıdır. 1 Ocak 1999 tarihinde kaldırılmış olan kaçakçılığa teşebbüs cezası ile ilgili olarak da yeni bir düzenleme yapıldığını görmekteyiz. Ayrıca usulsüzlük cezalarının bir kısmı suç olmaktan çıkarılmıştır. Daha önce kaldırılan iştirak, teşvik ve yardım düzenlemeleri yeniden getirilmiş ve tekerrüre ilişkin bir üst sınır belirlenmiştir. Yine eksik beyan edilen geçici vergi için ceza kaldırılmaktadır.

Ceza hükümleri dışında, yeni bir uygulama olarak, tacirler gibi defter tutan gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri için bilançolarında yer alan ödenmiş sermayelerini madde metninde belirtilen şekilde yeniden değerleyip, değerleme farkını gelir veya kurumlar vergisi matrahından indirme hakkı getirilmektedir. Bu düzenleme ile işletmelerin, enflasyondan kaynaklanan sermaye kayıplarını gidererek, ödenmiş sermayelerini artırmaları amaçlanmaktadır.

Tasarıda zamanaşımı konusunda da değişiklikler öngörülmüştür. Vergi ve vergi kaybı cezasında zamanaşımı beş yıldan üç yıla indirilmekte, ancak kaçakçılık cezalarında zamanaşımı sekiz yıla, defterlerin saklama süresi de Türk Ticaret Kanunu’na paralel olarak beş yıldan on yıla çıkarılmaktadır.

Takdir komisyonlarının servet, fiyat ve ücret dışında takdir yetkileri kaldırılmaktadır. Tasarı kanunlaşırsa, bundan böyle takdir komisyonları matrah takdirinde bulunamayacaktır.

Tasarıya göre gelir ve kurumlar vergisi ile KDV gibi beyana dayanan vergilerde uygulanabilen pişmanlıkla beyan müessesesi emlak vergisi hariç her türlü vergi için uygulanabilecek, ayrıca Türkiye’de kurulmuş borsalarda rayicin olmaması halinde ilgili yabancı ülke mevzuatı gereği kurulmuş olan borsalarda oluşan rayiçler de borsa rayici olarak kabul edilecektir. Yine faktoring, finansal kiralama ve finansman şirketlerinde her türlü alacak için karşılık ayırma hakkı getirilmektedir. Ayrıca tasarının amortisman ve değerleme ile ilgili hükümlerinde uluslararası muhasebe ve finansal raporlama standartlarına uyum sağlamak üzere birtakım paralel düzenlemeler yapılmıştır.

Size taslak ile ilgili bazı değişikliklerden kısaca bahsettim. Taslakta bahsettiğim olumlu yönler dışında düzeltilmesi gereken hususlar da bulunmaktadır. Açık olmayan veya düzeltilmesi gereken hususların taslağın Meclis’e gönderilmesi aşamasına kadar tamamlanacağını umut etmekteyiz. Leon Aslan Coşkun

http://www.fortuneturkey.com/haberdetay.asp?news_id=1291

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.