Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Teşvik kapsamında alınan hibeler vergiye tabi midir? PDF Yazdır e-Posta
09 Mart 2012
Image

Uygulamada zaman zaman teşvik kapsamında alınan hibelerin kurum kazancının bir parçası olup olmadığı konusunda duraksamalar olmaktadır.


5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 6’ncı maddesinde, kurumlar vergisinin, mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safı kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı ve safı kurum kazancının tespitinde Gelir Vergisi Kanununun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı hükme bağlanmış olup Gelir Vergisi Kanununun 37'nci maddesinde de her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançların ticari kazanç olduğu belirtilmiştir.


Bu durumda teşvik kapsamında alınan hibelerin de ticari kazanç kapsamında değerlendirilmesi gerekmektedir.


Nitekim Konuya ilişkin Gelir İdaresi tarafından verilen bir özelgede  aynı görüş teyit edilmiştir. Söz konusu özelgenin özeti aşağıdaki gibidir.


İlgide kayıtlı özelge talep formunda, 2009 takvim yılı içerisinde Kırsal Yatırımların Desteklenmesi Programı, Kırsal Kalkınma Plan ve Programları ile 2006-2010 Ulusal Tarım Stratejisi ve Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Tebliği çerçevesinde bir proje hazırlandığı ve bu proje ile ilgili olarak hibe alındığı belirtilerek, teşvik kapsamında alınan  hibe kredisinin kurumlar vergisinden istina edilip edilemeyeceği hususunda görüşümüz sorulmaktadır.


5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 6'ncı maddesinde, kurumlar vergisinin, mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safı kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı ve safı kurum kazancının tespitinde Gelir Vergisi Kanununun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı hükme bağlanmış olup Gelir Vergisi Kanununun 37'nci maddesinde de her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançların ticari kazanç olduğu belirtilmiştir.


Buna göre, Kırsal Yatırımların Desteklenmesi Programı, Kırsal Kalkınma Plan ve Programları ile 2006-2010 Ulusal Tarım Stratejisi çerçevesinde sağlanan hibe tutarının ticari kazancın bir unsuru olarak kurum kazancına dahil edilmesi ve vergilendirilmesi gerekmektedir. (Bartın Defterdarlığı 31/01/2011 Tarih ve B.07.4.DEF.0.13.10.00-5520/6-1 sayılı özelgesi) Altuğ Özöğüt

 

http://www.muhasebevergi.com/makale.aspx?id=326

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.