Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Şirket ortağına 'kar payı avansı' geliyor PDF Yazdır e-Posta
10 Mart 2012

Image

Yeni TTK'yı değerlendiren Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, ikincil düzenlemelerle şirket ortaklarının şirketlerinden kar payı avansı almasının önünü açacaklarını söyledi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, gazetelerin ekonomi servisi yöneticileri ile biraraya geldi ve 1 Temmuz 2012'de yürürlüğe girecek Türk Ticaret Kanunu'nu değerlendirdi. Kanunla, şirket ortaklarının yani patronların kendi şirketlerinden para çekmelerine sınır getirildiğini hatırlatan Yazıcı, "Ortakların kendi şirketlerinden para çekmeleri öncelikle kayıtdışılık yaratıyor. Ev alırken, kişisel kullanımı için araba alırken şirketin parasını kullanması doğru olur mu? O tür giderlerini gitsin başka yerden karşılasın. Şirketin diğer ortak ve paydaşları aleyhine bir durum yaratmasın. Bir ortak kendi şirketinden en masum haliyle para çekecek olsa dahi, kendine faizsiz kaynak kullanımı ayrıcalığı yaratır. Bu da doğru olmaz" dedi.

Ancak Yazıcı, yeni TTK'yla ilgili ikincil düzenlemelerin bu konuda farklı bir açılım öngöreceğini vurguladı. Yazıcı, "Ükincil düzenlemelerde kanunun ruhunu bozmadan şirket ortaklarının kar payı avansı çekmesine izin verilecek. Yani, şirket ortağı, kendi şirketinden ancak kar payına mahsuben para kullanabilecek. Yılsonunda kardan payına düşeni alacak ve daha önce aldığı para bu rakamın içinde olacak. Eğer şirket zarar etmişse o parayı ve gerekiyorsa fazlasını geri verecek" diye konuştu.

Yazıcı, "kanun yürürlüğe girmeden önce kendi şirketinden para kullanmış ortakların ne olacağı" yönündeki soruya ise "Onlara 3 yıl süre tanınıyor. 3 yıl içinde şirkete olan borçlarını nakden kapatmaları gerekiyor" cevabını verdi.

TTK'da erteleme yok

Çok tartışılan hapis cezası konusuna da değinen Yazıcı, "Yeni TTK'da yer alan bazı para cezası yaptırımlarını yerine getirmeyenler olduğunda hapis cezası gündeme gelecek. Yani, doğrudan hapis cezası söz konusu değil. Yaptırım olmaması da düşünülemez" dedi.
TTK'nın ertelenmeyeceğini sık sık tekrarlayan Yazıcı, "Erteleme kesinlikle yok. Hiçbir kanun kutsal kitap değil, elbette değişir. Ancak, şu ana kadar kanunda değişiklik konusunda ikna olmuş değilim. Yalnız, ikincil mevzuatlar kafalardaki soru işaretlerini ortadan kaldıracak" dedi. Ükincil mevzuat için gecikmenin söz konusu olmadığını belirten Yazıcı, "3 tüzük, 6 yönetmelik ve 11 genelge yayınlanacak. Yani, 20 ikincil düzenleme olacak. Kanun, ikincil mevzuat için yürürlük tarihinden itibaren 6 ay süre veriyor. Ancak biz 1 Temmuz 2012'ye varmadan ikincil mevzuatları yayınlamış oluruz. Ükincil mevzuatın kanunu değiştirme gücü yok. Ancak, birçok konuya açıklık getirecek" diye konuştu.

http://77.92.144.110/sirket-ortagina-kar-payi-avansi-geliyor-148074h.htm

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.