Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Gümrük muafiyetlerinde son durum PDF Yazdır e-Posta
12 Mart 2012

Image

E-sipariş yoluyla ihtiyaçlarımızı yurtdışından getirtmek basit ve ekonomik bir yöntem haline geldi.

Öyle ki, internet üzerinden her çeşit ürünü kolaylıkla bulabiliyor, fiyat karşılaştırması yapabiliyor, hatta fiyatı düşünce haber ver diyerek, pek çok mağazanın sunmadığı bir hizmetten ücretsiz faydalanabiliyoruz.

Geçtiğimiz yıl nisan ayında alınan radikal bir kararla o zamanki adıyla Gümrük Müsteşarlığı şimdiki adıyla Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından, internet üzerinden yurtdışından tüm vergilerden muaf olarak yapılabilen alışverişlere çeşitli sınırlamalar getirilmişti.

İnternet üzerinden yurtdışından neler getirilebilir neler getirilemez

Hızlı kargo yolu ile yurtdışından getirilmesi yasak olan ürünlerin başında cep telefonu gelmekte. Bunun yanında geçtiğimiz yıla kadar hiçbir vergi ödemeksizin serbestçe yurtdışından getirilebilen parfüm, kozmetik ürünleri ve beslenme takviyelerinin de artık posta yolu ile ithali yasak.

Sınırlamalar bu kadar da değil. Yurtdışından kargo ile getirilebilen ürünlerdeki 150 euroluk üst limit de 75 euroya düşürülmüş durumda.

Diğer yandan tüm vergilerden muaf olarak yurtdışından getirilebilen bazı ürünlerin; aynı kişilerce 2 ayda bir ve yılda en fazla 5 kez sipariş edilebileceği yönünde de bir düzenleme mevcut. Ticari nitelik arz etmeyen CD, VCD, DVD ile kitap, dergi ve benzeri basılı yayımlar ise bu sınırlamanın dışında yer almakta.
Bu sınırlamalar, internet üzerinden yapılan alışverişlerde müşterilerin daha dikkatli olmasını gerektiriyor. Aksi takdirde bazı eşyaların gümrüklerde alıkonulması gündeme gelebilir.

Gümrüklerdeki yolcu işlemlerinde dikkat edilmesi gereken hususlar

Son yıllarda, uçak biletlerinin ucuzlaması ve artan vizesiz çıkış imkânları, tatiller için yurtdışına çıkışları da artırdı. Bu durumda gümrüklerle tanışan yolcu sayısı da artmış oldu.

Hepimizin havaalanlarındaki mutlak uğrak yerlerinden olan gümrüksüz satış mağazaları, bilinen adlarıyla free-shoplar, şık konseptleri ve uygun fiyatlarıyla hizmet vermekteler.

Söz konusu mağazalardan yapılabilecek alışverişin üst sınırı nedir sorusu her daim güncelliğini koruyor. Hatta sınırlamaların ihtiyaçların karşılanmasını yetersiz kıldığı bazı durumlarda, yolcular arasında "pasaport kardeşliği" doğuyor. Free-shoptan alışveriş yapabilmek için, kasada ödeme yapılırken pasaport ibrazı gerekmekte, muafiyet limiti de pasaport aracılığıyla kontrol edilmekte. Örneğin, sık alınan hediyelerden olan çikolata için 2 kg'lık bir limit söz konusu. (şekerden mamul başka bir yiyecek almamak kaydıyla) Daha fazla çikolata almak istiyorsak, çikolata almayı düşünmeyen bir yolcudan pasaportunu isteyip onunkine ilave çikolatayı işleterek amacımıza ulaşabiliyoruz. Bu sayede yolcular kendi ihtiyaçlarını, kabul eden başkalarının ihtiyaçlarıyla takas edebiliyorlar.

Muafiyetler konusu dikkate alındığında göze çarpan bir diğer husus ise yurtdışına ne tür ulaşım aracıyla gidilip gelindiği. Karayolu ile yapılan seyahatlerde eğer yurtdışında en az üç gün ikamet etmediyseniz yolcu beraberi ve hediyelik eşya muafiyetlerinden yararlanamıyorsunuz. Uçak ile yurtdışı çıkışlarında ise muafiyet haklarınız konaklama şartı bulunmaksızın korunuyor.

Mücevher takmayı seven bayanların da yurtdışına gidip gelirken dikkat etmesi gereken bir husus var. Kıymeti 15.000 doların üzerindeki mücevherle seyahat etmeyi planlıyorsanız; yurtdışından almışsanız yurda giriş yaparken beyan etmeyi veya yurtiçinden almışsanız yurtdışına çıkarken bunun faturasını çantanıza koymayı ihmal etmeyin.


Paramı cebimde taşımak istiyorum, diyenlerin ise yurtdışına giderken cüzdanında herhangi bir beyan olmaksızın taşıyabileceği azami tutar, 5000 dolar veya dengi efektifle sınırlandırılmış durumda. Bu tutarı aşan bir meblağ ile yurtdışına çıkmak isteyenlerin ise banka ve özel finans kurumlarından bu dövizleri satın aldıklarını tevsik etmeleri gerekmekte. İsmail Kökbulut

http://ekonomi.bugun.com.tr/gumruk-muafiyetlerinde-son-durum-186486-makalesi.aspx

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.