Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
23 Seri No.lu Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliği Taslağı PDF Yazdır e-Posta
13 Mart 2012
Image

ÖTV Kanunu’na ekli (II) sayılı listede yer alan kayıt ve tescile tabi kara nakil araçlarını imal ve satmak üzere ithal edenlerin, ilk iktisap kapsamı dışında ÖTV uygulamaksızın fatura düzenlediği araçlarla ilgili olarak bildirim formlarının düzenlenmesine yönelik açıklamalara yer verilmiştir.

 

Mevzuatın Adı/Sayısı

23 Seri No.lu Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliği Taslağı

Amacı/Kapsamı

ÖTV Kanunu’na ekli (II) sayılı listede yer alan kayıt ve tescile tabi kara nakil araçlarını imal ve satmak üzere ithal edenlerin, ilk iktisap kapsamı dışında ÖTV uygulamaksızın fatura düzenlediği araçlarla ilgili olarak bildirim formlarının düzenlenmesine yönelik açıklamalar yapılmaktadır.

Mevzuatın Yayım Tarihi

06.03.2012

Konusu

ÖTV (II) Sayılı Liste

Düzenlemeyi Yapan Kurum

Gelir İdaresi Başkanlığı

Yürürlük Tarihi

01.06.2012

Açıklama/Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar:

Kullanıcılara araç satan ÖTV mükellefleri 1 Şubat 2012 tarihinden itibaren 2A numaralı ÖTV beyannamesini elektronik ortamda vermektedirler.

Taslak düzenlemeyle; ÖTV (II) sayılı listede yer alan kayıt ve tescile tabi kara nakil araçlarını imal ve satmak üzere ithal edenlerin ilk iktisap kapsamı dışında ÖTV uygulamaksızın fatura düzenlediği araçlarla ilgili olarak, 1 Haziran 2012 tarihinden itibaren tebliğe ekli “Taşıt Araçları Bildirim Formu”nu, faturayı düzenlediği gün sonuna kadar internet vergi dairelerine göndermeleri uygulaması başlatılması planlanmaktadır.

Ancak, Emniyet Genel Müdürlüğünce oluşturulan Araç ve Sürücü Bilgi Sistemine (ASBİS) bilgi girişi yapılan kara nakil araçları için imalatçı ve ithalatçılar düzenledikleri Taşıt Araçları Bildirim Formu’nun sadece “Aracın Alış ve Satış Bilgileri” kısmının düzenleyeceklerdir.

Bildirimde ortaya çıkacak en önemli husus imalatçı veya ithalatçının aracı sattığı gün bildirim verme zorunluluğu olacaktır. Tebliğ taslağında belirtildiği üzere; söz konusu bildirimlerini satış tarihini takip eden gün sonuna kadar vermeyenler hakkında özel usulsüzlük cezası uygulanacağı dikkate alınmalıdır.

Uygulama başladıktan sonra, ÖTV mükellefi bayiler, beyannamedeki vasıtaya ilişkin bilgileri imalatçı veya ithalatçının bildiriminden temin edecekler. Ancak bu bilgilerde değişiklik olması halinde vasıtaya ait bilgileri kendileri de oluşturabileceklerdir.

Diğer yandan imalatçı veya ithalatçılar tarafından satılan vasıtalara ilişkin olarak herhangi bir iade veya satış iptali durumunda yine söz konusu taslak tebliğe ekli Taşıt Araçları Bildirim İptal Formu düzenlenerek İnternet Vergi Dairesine gönderilmesi, daha sonra aynı vasıtanın tekrar satışında Taşıt Araçları Bildirim Formu’nun düzenlenmesi gerekmektedir. pwc

Önemle duyurulur.

İlgili mevzuat ve eklerine bağlantı yardımıyla ulaşabilirsiniz.

Özel Tüketim Vergisi Genel Tebliği (TASLAK) (Seri No: 23)

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.