Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Türkiye ile Singapur Arasında Mevcut "Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması"nın "Bilgi Değişimi" Maddesini Değiştiren Bir Protokol İmzalanmıştır PDF Yazdır e-Posta
14 Mart 2012
Image

01 Ocak 2002 tarihinden itibaren uygulanmakta olan “Türkiye Cumhuriyeti ile Singapur Cumhuriyeti Arasında Gelir Üzerinden Alınan Vergilerde Çifte Vergilendirmeyi Önleme ve Vergi Kaçakçılığına Engel Olma Anlaşması”nın “Bilgi Değişimi” maddesini, güncelleştirilmiş OECD Model Vergi Anlaşması’na uygun olarak değiştiren bir Protokol, ülkemiz adına Singapur Büyükelçimiz Hakkı Taner Saben; Singapur adına da Singapur İç Gelir Komiseri Moses Lee tarafından 05 Mart 2012 tarihinde Singapur’da imzalanmıştır.

OECD Model Vergi Anlaşması’nda son yıllarda yapılan değişikliklerle, bilgi değişiminin kapsamı genişletilmiş ve anlaşmada kapsanmayan vergilerle ilgili olarak bilgi değişimi yapılabilmesi imkanı sağlanmıştır. Ayrıca, zarar verici vergi uygulamaları ve vergi rekabeti ile mücadele imkânının artırılabilmesi ve banka gizliliği kuralı gibi bilgi değişiminin etkin bir şekilde işletilebilmesi önündeki engellerin kaldırılabilmesine yönelik düzenlemeler yapılmıştır. Bu değişiklikler, Ülkemiz tarafından da benimsenmiş olup, halen müzakereleri süren veya görüşmelerine başlanılan Anlaşmalarda, diğer devletin politikasına bağlı olarak bu değişikliklere yer verilmektedir.

Türkiye ile Singapur arasında imzalanan Protokol ile mevcut Anlaşmanın 26 ncı maddesi tadil edilmekte ve yerine ikame edilen madde ile de OECD Model Vergi Anlaşması’nda yapılan ve yukarıda belirtilen değişiklikler Anlaşma’ya yansıtılmış olmaktadır.

Madde’de bu yönde yapılan değişiklikler ile bilgi değişiminin kapsamı ve uygulama alanının genişletilmesi amaçlanmaktadır. Böylece, iki ülke açısından etkin işleyen bir bilgi değişimi ile mevcut Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması’nın etkin bir şekilde uygulanması sağlanarak, vergi kaçakçılığı ile vergiden kaçınma ve ayrıca zarar verici vergi rekabeti ile mücadele imkanı artırılmış olmaktadır.

Söz konusu Protokol, Türkiye ve Singapur Parlamentoları tarafından onaylandıktan sonra yürürlüğe girecek olup, iki ülke açısından bu yasal prosedür tamamlandığında, Protokol metni Başkanlığımız internet sitesinde yayınlanacaktır.

Kaynak: www.gib.gov.tr

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.