Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Sermaye Şirketlerinin Sermaye Tutarlarını Yeni Kanunda Öngörülen Tutara Uyarlamaları PDF Yazdır e-Posta
19 Mart 2012
Image

Anonim ve limited Şirketler esas sözleşmelerindeki asgari sermaye tutarlarını, Yeni TTK’nın Resmi Gazete’de (RG) yayımı tarihinden itibaren 18 ay içinde, yani 14 Şubat 2014 tarihine kadar, Kanunun 332. ve 580. maddelerinde belirtilen tutarlara yükseltmek zorundadırlar. Şirketler sermayelerini kanunda öngörülen tutarlara çıkarmamaları halinde infisah etmiş sayılacaktır (TTKYK, m. 20/1). Ancak, Bakanlık bu süreyi birer yıl olarak iki defa uzatabilecektir (TTKYK m. 20/4).

Anonim Şirketlerde asgari esas sermaye miktarı, eski ve yeni Kanunda 50.000. TL olduğundan bir değişiklik yoktur. Limited Şirketlerde daha önce 5.000 TL olan tutar, yeni TTK’da 10.000 TL’ye çıkarıldığından bu tutara yükseltilmesi söz konusu olacaktır. Ayrıca, yeni kanunda, sermayenin TTK’da öngörülen tutara yükseltilmesi için yapılacak genel kurullarda toplantı nisabı aranmayacağı ve kararın da mevcudun çoğunluğuyla alınacağı öngörülmektedir (TTKYK m. 22/2).

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.