Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Sermaye Şirketlerinde İşlem denetçisi PDF Yazdır e-Posta
22 Mart 2012
Image

Anonim Şirketlerde. İşlem denetçisi; kuruluşta, sermaye artırımında, azaltılmasında, tür değiştirmede, bölünmede ve menkul kıymet ihracında, anılan işlemlerle ilgili olarak denetim görevini yapar. Ancak hemen belirtelim, işlem denetçisinin, mutlak olarak SMMM veya YMM olması Şart olmayıp, yapılan işlemin niteliğiyle ilgili olarak o konuda “uzman” olması gerekmektedir (TTK m. 148/1, m. 170/1). Limited Şirketlerde. TTK m. 635 hükmünde, “anonim Şirketin denetçiye, işlem denetçileriyle denetimine ve özel denetime ilişkin hükümlerinin limited Şirketlere uygulanacağı öngörülmektedir.

 

Yine 590. madde hükmünde, sermaye artırımında kuruluşa göndermede bulunmakta; limited Şirketin kuruluşunda ise, işlem denetçisine gereksinim olup olmayacağının Gümrük ve Ticaret Bakanlığının tercihine bırakılmaktadır.

 

Bakanlık bunu bir tebliğle düzenleyecektir (TTK m.586/2 b). İşlem denetçisi limited Şirkette, ek ve yan ödeme yükümünün ifasında, ölüm, çıkma ve çıkarılma sebebiyle ortaklıktan ayrılma halinde, ayrılan ortağa verilecek ayrılma akçesinin (TTK m. 641/1) değerinin tespiti işleminin denetimi ile Bakanlığın talebi halinde sermaye artırımı ve azaltılması işlemlerinin denetiminde görev yapar.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.