Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Pay Senetlerinin Bastırılması Mecburi Midir? PDF Yazdır e-Posta
19 Mart 2012

Image

6102 Sayılı yeni Ticaret Kanunu’nun 486’ncı maddesinde pay senetlerinin bastırılmasına ilişkin olarak hamiline yazılı senetler ile nama yazılı senetler için farklı düzenlemeler yapılmıştır.

486’ncı maddenin 2’nci fıkrası hükmü gereği; hamile yazılı senetlerin bastırılması mecburidir.  Ayrıca yönetim kurulunun hamiline yazılı pay senetlerinin bastırılmasına ilişkin kararı tescil ve ilan edilir, ve şirketin internet sitesine konulur.


Nama yazılı senetlerin bastırılması mecburiyeti ise, 3’üncü fıkrayla azlık istemine bağlanmıştır. Buna göre; azlık istemde bulunursa, nama yazılı pay senedi bastırılıp tüm nama yazılı pay senedi sahiplerine dağıtılması mecburidir.


 Adı geçen 486’ncı madde hükmü aşağıdaki gibidir


“MADDE 486-(1) Şirketin ve sermaye artırımının tescilinden önce çıkarılan paylar geçersizdir; ancak, iştirak taahhüdünden doğan yükümlülükler geçerliliklerini sürdürür.
(2) Paylar hamiline yazılı ise yönetim kurulu, pay bedelinin tamamının ödenmesi tarihinden itibaren üç ay içinde pay senetlerini bastırıp pay sahiplerine dağıtır. Yönetim kurulunun hamiline yazılı pay senetlerinin bastırılmasına ilişkin kararı tescil ve ilan edilir, ayrıca şirketin internetsitesi’ ne konulur. Pay senedi bastırılıncaya kadar ilmühaber çıkarılabilir. İlmühaberlere kıyas yoluyla nama yazılı pay senetlerine ilişkin hükümler uygulanır.


(3)Azlık istemde bulunursa nama yazılı pay senedi bastırılıp tüm nama yazılı pay senedi sahiplerine dağıtılır.


(4) Tescilden önce pay senedi çıkaran kimse, bundan doğan zararlardan sorumludur.”
 
Bu maddenin gerekçesinde yapılan bu düzenlemeye ilişkin olarak aşağıdaki açıklamalara yer verilmiştir.


“Hükmün birinci ve dördüncü fıkraları 6762 sayılı Kanunu’nun 412’nci maddesinin tekrarıdır. İkinci fıkrada ise hamiline yazılı senetlerin bastırılması zorunluluğu getirilmiştir.

İlmühaberlere nama yazılı pay senetlerine ilişkin hükümlerin uygulanması öngörülerek kapsamlı bir hükme yer verilmiştir.


Üçüncü fıkra ise yeni bir hükümdür. Bu hükümle nama yazılı pay senetlerinin bastırılması olanağının yolu açılmıştır. Hüküm uyarınca azlık isterse nama yazılı pay senedi bastırılıp tüm nama yazılı pay senedi sahiplerine dağıtılacaktır. Böylece kapalı anonim şirketlerde özellikle aile şirketlerinde pay senedinin bastırılmaması ve dağıtılmaması yoluyla baskı yapılması, pay sahiplerinin bu sıfatlarının ispattan yoksun bırakılmaları, devir olanaklarının sınırlandırılması gibi hukuka aykırı yöntemlerin önüne geçilmiştir. Nama yazılı pay senetlerinin bastırılmaması ve pay sahiplerine dağıtılmaması, pay defteri bulunmayan, düzensiz olan ve güncel durumu yansıtmayan şirketlerde daha büyük sakıncalar doğurmaktadır. Hükme aykırılık halinde pay sahiplerinin mahkemeye başvurabilecekleri şüphesizdir.” Hüseyin Yalçın

 

http://www.muhasebevergi.com/makale.aspx?id=329

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.