Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Tabi Afet Yaşanan Yerlerde veya Siyasi Karışıklık Yaşanan Ülkelerde Faaliyet Gösteren Mükelleflere Af Kanunu Taksitlerini Ödemede Kolaylık Sağlayan BKK PDF Yazdır e-Posta
19 Mart 2012
Image

6111 sayılı bazı kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasını düzenleyen Kanun’da (Af Kanunu) değişiklik yapan 07.02.2012 tarih ve 6274 sayılı Kanun, 11.02.2012 tarih ve 28201 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

Kanun’un 1. maddesiyle, tabi afetlerden veya bazı ülkelerdeki siyasi karışıklıklardan etkilenen mükelleflerin, 6111 sayılı Af Kanunu kapsamında yapılandırılan vergi borçları taksitlerinin ertelenmesi konusunda Bakanlar Kuruluna yetki verilmiştir.

Bakanlar Kurulu kendisine verilen yetkiyi, 17.03.2012 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 12.03.2012 tarih ve 2012/2941 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla kullanmıştır.

Bakanlar Kurulu kararında yer alan düzenlemeler aşağıda özetlenmiştir.

1) Mücbir Sebep ilan edilen Yerler ve Mücbir Sebep Süreleri

Bakanlar Kurulu kararının 1. maddesinde, Maliye Bakanlığınca daha önce mücbir sebep ilan edilen yerler ve mücbir sebep başlangıç ve bitiş tarihlerine yer verilmiştir.

Buna göre Maliye Bakanlığınca daha önce;

  • Kütahya İli, Simav İlçesinde 19.05.2011 ila 29.02.2012 tarihleri arasında (bu tarihler dâhil),
  • Rize İli, Merkez İlçesinde 24.09.2011 ila 31.12.2011 tarihleri arasında (bu tarihler dâhil),
  • Van İli geneli ile Bitlis İli, Adilcevaz ve Ağrı İli, Patnos ilçelerinde ise bitim tarihi daha sonra belirlenmek üzere 23.10.2011 tarihinden itibaren (bu tarih dâhil),

mücbir sebep hali ilan edilmiştir.

Maddeyle ayrıca, mücbir sebep hali ilan edilen bu yerlerdeki borçluların münhasıran bu yerlerdeki dairelere olan taksit ödeme süreleri, bu Kararın 4. maddesi çerçevesinde uzatılmıştır.

2) Mücbir Sebep İlan Edilen Yerler ve Mücbir Sebep Süreleri

Bakanlar Kurulu kararının 3. maddesinde, Ekonomi Bakanlığı tarafından, 2011 yılında Libya ve Suriye’de meydana gelen olaylar nedeniyle bu ülkelerin, olağanüstü politik riskin gerçekleştiği ülke olarak tespit edildiğine yer verilmiştir.

Maddeyle ayrıca, bu iki ülkedeki faaliyetleri nedeniyle durumları Vergi usul Kanunu’na göre mücbir sebep hali kabul edilen vergi mükelleflerinin, mücbir sebep halinin başladığı tarih ile mücbir sebep halinin sona erdiği tarih arasına rastlayan ve 6111 sayılı Af Kanunu kapsamında alacaklı tüm idarelere ödemeleri gereken taksitlerin ödeme süreleri, bu Kararın 4. maddesi çerçevesinde uzatılmıştır.

3) Uzayan Ödeme Süreleri ve Ödeme Zamanları

Bakanlar Kurulu kararının 4. maddesinde, uzayan ödeme süreleri ve yeni ödeme zamanları düzenlenmiştir.

Düzenlemeye göre:

  • Yukarıda belirtilen mücbir sebep hali ilan edilen yerlerdeki dairelere borçlu olanlar ile
  • Libya ve Suriye’de faaliyet gösterip bu ülkelerdeki siyasi karışıklıklar nedeniyle mücbir sebep hali kabul edilen borçluların,

mücbir sebep halinin başladığı tarih ile mücbir sebep halinin sona erdiği tarih arasına rastlayan taksitlerinin süresi uzatılmıştır.

Söz konusu taksitlerden (ödeme süresinin son günü mücbir sebep halinin sona erdiği tarihe rastlayan taksitler dâhil);

  • Birincisinin ödeme süresi mücbir sebep halinin sona erdiği tarihi izleyen ayda,
  • Diğer taksitlerin ödeme süreleri de bu ayı takip eden aylarda (toplam on iki ayda),

birbirini izleyecek şekilde ödenmek üzere uzatılmıştır.

Bakanlar Kurulunun süre uzatma yetkisi bir yıl olduğundan, mücbir sebep halinin başladığı tarih ile mücbir sebep halinin sona erdiği tarih arasına rastlayan taksit sayısının on ikiden fazla olması halinde, fazla olan taksitlerin on ikinci taksitle birlikte ödenmesi öngörülmüştür.

Bakanlar Kurulu kararıyla ayrıca;

  • Mücbir sebep halinin başladığı tarih ile mücbir sebep halinin sona erdiği tarih arasında peşin veya defaten ödenmesi gereken tutarların, mücbir sebep halinin sona erdiği tarihi izleyen ayda ödenmesi,
  • Kararın yayımı tarihinden önce mücbir sebep hali sona eren yerlerdeki dairelere borçlu olanlar ile mücbir sebep hali sona eren borçluların, mücbir sebep halinin başladığı tarih ile mücbir sebep halinin sona erdiği tarih arasına rastlayan taksitlerinden birincisinin ödeme süresinin, mücbir sebep halinin sona erdiği tarihi izleyen aydan itibaren bir yılı geçmemek şartıyla, Kararın yayımını takip eden aydan başlamak üzere, diğer taksitlerin ödeme süreleri ise bu ayı takip eden aylarda birbirini izleyecek şekilde ödenmek üzere uzatılması,

öngörülmüştür. pwc

İlgili Karar metnine aşağıdaki bağlantı yardımıyla ulaşabilirsiniz.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.