Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Banka kartıyla alışverişe vergi indirimi tartışılıyor (22.01.08) PDF Yazdır e-Posta
22 Ocak 2008
Maliye Bakanlığı, kayıtlı ekonomiye geçişe büyük katkı sağlayan banka ve kredi kartları konusunda yeni bir düzenlemeye gitmeye hazırlanıyor.

Visa Europe Türkiye Genel Müdürü Berna Ülman, kayıt dışı ekonomiyle mücadelede önemli roller üstlenen banka kartı kullanımının özendirilmesi için Maliye Bakanlığı ile fikir alışverişinde bulunduklarını belirtti. Ülman, Maliye Bakanlığı ve Gelirler Genel Müdürlüğü'ne götürdükleri öneriler arasında, banka kartları ile yapılan alışverişlere belli bir KDV indirimi uygulanması önerisinin de yer aldığını belirterek, "Sembolik de olsa bu tip bir indirimin nakit ekonomisini sınırlamaya ve dolayısıyla kayıt dışı ile mücadeleye büyük katkı sağlayacağınışünüyoruz. Böyle bir uygulama, son dönemde düşme eğilimi gösteren KDV gelirlerinin artmasını da sağlayacaktır." dedi. Büyük oranda nakit çekiminde kullanılan banka kartlarının alışverişte de etkin bir biçimde kullanılmasının ekonomiye ciddi yararlar sağlayacağına işaret eden Visa üst yöneticisi, "Banka kartlarıyla alışveriş hem kayıt dışı ile mücadele hem de ekonominin büyümesine olumlu etkide bulunacaktır." diye konuştu. Banka kartlarının Türkiye'de hâlâ sadece ATM'lerden nakit çekmekte kullanıldığını ifade eden Ülman, "Sadece yüzde 2'si alışverişte kullanıyor. Bu kartların alışverişte kullanımının sınırlı olması, Türkiye'deki kartlı ödeme sisteminin bir ayağının eksik olduğu anlamına geliyor." dedi. Türkiye'de 18 bin ATM ve 1,5 milyon POS bulunduğunu bildiren Ülman, "Her POS'tan nasıl kredi kartı geçiyorsa, banka kartları da aynı şekilde geçebilir. 60 milyon banka kartının hem insanların yaşam kalitesi hem de ekonomiye katkı anlamında hâlâ potansiyeline tam uygun kullanıldığınışünmüyoruz." şeklinde konuştu. Bütün dünyada özel sektöre ilaveten kamu çözümlerinin de ciddi şekilde konuşulduğunu, kamu çözümlerinde iki tarafı da düşünmek gerektiğini, bu çözümlerden birinin kamu kuruluşlarında kart kabulü, diğerinin de kamu kuruluşlarının kendi ödemelerini yaparken kart kullanması olduğunu belirten Visa yöneticisi, her iki boyutta yapılabilecek çok şey bulunduğunu anlattı. Ülman, "Mesela teşviklerin kartlar üzerinden yapılması. Birtakım TMO teşvikleri banka kartları üzerinden çiftçiye ulaştırılıyor. Bunlar hep başlangıç uygulamaları. Bunları genişletmek mümkün." diye konuştu. Tahsilat tarafında vergilerin ve cezaların kartla kabulünün gündemde bulunduğunu ifade eden Ülman, "Bugün Visa kredi kartlarıyla tüketim harcamalarının yüzde 15'i gerçekleşiyor. Aşağı yukarı yüzde 15 de Visa kartlarıyla ATM'lerden nakit çekimiyle gerçekleşiyor. Kredi kartlarıyla sağladığımız kayıt dışı mücadelenin faydasını ikiye katlamamız mümkün." dedi. Türkiye'de geçen yıl sonu itibarıyla kredi kartı sayısı 37 milyon 335 bin, banka kartları ise 55 milyon 510 bin adede ulaştı. Kredi kartı ile yapılan işlemlerin cirosu 142 milyar 787 milyon YTL, banka kartı ile yapılan işlemlerin cirosu da 131 milyar 190 milyon yeni lira olarak gerçekleşti.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=640946