Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Ar-Ge Teşviği yetmez Kurumlar Vergisi % 2 olsun (22.01.08) PDF Yazdır e-Posta
22 Ocak 2008

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın stratejik sektörlere yeni teşvik vereceği açıklamalarını otomotiv ve LCD üreticileri yeterli bulmadı. Sektör temsilcileri öncelikle Kurumlar Vergisi oranının yüzde 2'ye düşürülmesini istiyor.

 

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın "LCD camı ve otomotiv gibi stratejik sektörlere yeni teşvik vereceğiz" şeklindeki açıklaması, iki sektörü de tatmin etmedi. 2007 yılında 19 milyar 270 milyon dolarlık ihracat yapan otomotiv sektörünün temsilcileri, sadece otomobil motoru üretene teşvik verilmesini yetersiz bulurken; LCD üreticileri de, vaadin çok uzun soluklu olduğunu, kısa süre içerisinde hayata geçebilecek teşvikler beklediklerini kaydetti.

Unakıtan'ın Referans'a önceki gün yaptığııklamayı değerlendiren otomotiv sanayi temsilcileri Ar-Ge teşviklerinin genişlemesinin önemli olduğunu ancak sıfırdan yatırımcı çekmek için daha cazip teşviklerin devreye alınması gerektiğini vurguladı. Otomotivciler hükümetten öncelikle Kurumlar Vergisi indirimi ve kendi markasıyla ihracat yapacak ana ve yan sanayi imalatçılarının teşvik edilmesini bekliyor.

Kurumlar Vergisi yüzde 2'ye inmeli

Otomotiv Sanayi Derneği Başkanı Turgay Durak, uzun zamandır hükümete görüşlerini anlattıklarını belirterek, "Ülkemizdeki otomotiv üretimini artıracak, yerli katma değeri yükseltecek her türlü proje, ana sanayi ve yan sanayi birlikte ele alınarak yapılmalı. Otomotiv sanayiinin gelişmesi için Kurumlar Vergisi indirimi yapılması ve Ar-Ge teşviklerinin genişletilmesi en önemli 2 unsur. Nitekim Ar-Ge teşviklerinin Meclis'ten geçmesi için çalışmalar devam ediyor. Büyük sayıda üretim ve ihracat yapan, istihdam yaratan, gerek mevcut fabrikalara, gerekse sıfırdan yatırım yapacaklara Kurumlar Vergisi oranının azaltılmasını önerdik" dedi. Halen yüzde 20 olan Kurumlar Vergisi oranının yüzde 2'ye indirilmesini istediklerini kaydeden Durak, tekliflerinin kabul edilmesi durumunda otomotiv sektörüne yeni yatırımcıların geleceğini düşündüğünü vurguladı.

"Yerli marka" teşviği talebi

Başka Avrupa olmak üzere tüm dünyaya kendi markasıyla midibüs ve otobüs ihracatı yapan Temsa AŞ'nin Genel Müdürü Mehmet Buldurgan, otomotivde "yerli marka" teşviki istediklerini söyledi. Binek otomobil üretiminde dünyada marka olmanın çok zor olduğunu ifade eden Buldurgan, "Ancak ticari araç üretiminde böyle bir fırsat var. Ayrıca ticari araç üretimi otomobile oranla daha emek yoğun bir sektör. Bu konuda verilecek teşvikler bizi bölgesel güç yapacaktır" diye konuştu. Buldurgan, Ar-Ge teşviklerinin yararlı olduğunu ancak mevzuatın yavaş ilerlediğini de vurguladı. Türkiye'de büyük bir motor üreticisi bulunmadığını sözlerine ekleyen Buldurgan, "Türkiye'de motor üreteceklere teşvik verilmesi güzel. Ancak burada motor üretecek firma tek bir tip değil, genel bir motor tedarikçisi olacak şekilde yapılanmalı ki verimli olsun. Bunun için de cazip teşvikler çıkartılmalı" dedi.

2009 itibarıyla Gebze'deki üretimi 100 bin adetlere çıkarmayı hedefleyen Honda Türkiye'nin Genel Müdür Yardımcısı Ümit Karaarslan ise, sektöre yeni yatırımcı çekmek için iç pazarın da güçlenmesi gerektiğine işaret etti. Karaarslan, şunları söyledi: "Yeni gelen yatırımcı motor veya Ar-Ge yatırımını hemen kuramaz. Ar-Ge için önceden bir altyapı lazım. Yeni yatırımcı çekmek için önce iç pazar dinamiklerinin artması lazım. Bugün dünyada otomotiv yatırımları en fazla artıran ülkeler iç pazarın hızla büyüdüğü Rusya ve Çin gibi ülkeler. Türkiye'de bunu gerçekleştirmek için devletin kaybı olmadan satış vergilerinde ayarlama yapması şart. Yani satış artışıyla telafi edilmek üzere ÖTV ve KDV'de bir indirim sağlanmalı. Ayrıca çevreye yönelik yıllık vergilerde avantaj sağlanırsa ülkemize yeni teknolojiler gelebilir."

Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Ömer Burhanoğlu, otomotiv ana ve yan sanayine verilecek her türlü teşviğin arkasında olduklarını belirterek, "Haksız rekabet yaratmayacak şekilde, üretimi destekleyen her türlü teşviğin verilmesinden yanayız. Ancak istihdamı artırmak için yan sanayiyi de kollamak lazım. Ortaya bir teşvik çıkacaksa büyük küçük herkesi kapsamalı" dedi. Ar-Ge teşviklerinin bir an önce çıkmasını beklediklerini anlatan Burhanoğlu, hükümetin önümüzdeki dönemde proje bazlı teşvikler çıkarmasını beklediklerini kaydetti.

 

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=88674&KTG_KOD=278