Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
İhbar tazminatını alamayan ne yapsın? PDF Yazdır e-Posta
22 Mart 2012

Image

İş sözleşmesi, işçi veya işverenin tek taraflı bir irade beyanı ile sona erdirilebilmektedir.

Ancak İş Kanunu’na göre, sözleşmeyi sona erdirecek tarafın, biri öteki tarafa kanunda düzenlenen süre kadar önceden bildirimde bulunarak fesih bildiriminde bulunabileceği gibi, bildirim süresine ait ücreti peşin ödeyerek sözleşmeyi feshetmesi mümkündür. Süresi belirsiz veya belli olan akitlerde haklı bir nedenin varlığı halinde süre vermeksizin fesih bildiriminde de bulunabilir.

 

İhbar süreleri

 

İş Kanunu’na göre bildirim süreleri,

 

- İşi altı aydan az sürmüş olan işçi için, iki hafta,

 

- İşi altı aydan bir buçuk yıla kadar sürmüş olan işçi için, dört hafta,

 

- İşi bir buçuk yıldan üç yıla kadar sürmüş olan işçi için, altı hafta,

 

- İşi üç yıldan fazla sürmüş olan işçi için, sekiz hafta olarak uygulanması gerekiyor.

 Bildirim süresi verilmesi ve ayrıca günlük iki saat iş arama izni verilmesi gereklidir. İş sözleşmesi tarafların anlaşması ile bildirim süresinin geçmesi beklenmeksizin her zaman sona erdirilebilir. Ancak işçi ihbar süresinde çalıştırılıp günlük iki saat iş arama izni kullandırılmış ise ihbar tazminatı alamaz. Çünkü ya süre olarak kullandırılması yada bildirim süresine ait ücreti peşin ödenmesi söz konusudur.

 

İşçi nereye şikâyet edecek

 

İş sözleşmesi fiilen sona eren işçilerin kanundan, iş ve toplu iş sözleşmesinden doğan bireysel alacaklarına ilişkin şikayetleri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bölge müdürlüklerinde inceleme memurları tarafından incelenmektedir. Çalışmaya devam eden işçilerin şikayetleri ise Bakanlık İş Müfettişleri tarafından değerlendirilmektedir. Çalışma hayatını izleme, denetleme ve teftişe yetkili iş müfettişleri ile işçi şikayetlerini incelemekle görevli bölge müdürlüğü memurları tarafından tutulan tutanaklar aksi kanıtlanıncaya kadar geçerlidir.

 

İşten ayrılmış olduğunuza göre, bulunduğunuz ildeki Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’ne başvurmanız gerekmektedir. Resul Kurt

 

http://www.stargazete.com/yazar/resul-kurt/ihbar-tazminatini-alamayan-ne-yapsin-haber-436261.htm

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.