İflas halinde şüpheli alacak karşılığı ayrılması |
01 Nisan 2012 | |
Son yıllarda, devletin iyi niyetle getirdiği “iflas ertelemesi” müessesesi maalesef bazı kimseler tarafından kötü niyetlerle kullanılır hale gelmişti. Neyse ki durumun farkına varan adalet teşkilatı, kötü niyetli olduğunu anladığı veya bu kanıya vardığı iflas ertelemesi taleplerini reddetmeye başlamıştır. Bu arada da bazı iflas ertelemesi talepleri sona erdirilmeye ve yargıdan iflas kararları çıkmaya başlamıştır. İflas ertelemesi müessesesinin ilk yıllarında, konu tamamen yeni olduğu ve Vergi Usul Kanununun 323üncü maddesinde düzenlenen “Şüpheli alacak karşılığı ayrılması” hükümlerine de uymadığı için maalesef bir çok firma şüpheli alacak karşılığı ayıramamıştır. İflas ertelemesi müessesesi çok kullanılmaya başlayınca, Maliye Teşkilatınca yapılan açıklamalarla iflas ertelemesi halinde de şüpheli alacak karşılığı ayrılmasına olanak sağlanmıştır. Ancak, daha önce yani iflas ertelemesi müessesesinin ilk tatbik edildiği yıllarda şüpheli alacak karşılığı ayıramayan şirket, kurum ve müesseseler bu haklarını kaybetmiş ve çifte zarara uğramışlardır.
Bugünlerde iflas ertelemesi yapmış olan bazı şirketlerin iflas kararları çıkmaya başlamıştır.
Böylece yeni bir süreç başlamıştır.
Borçlunun iflas etmesi halinde alacaklının durumu ve şüpheli alacak karşılığı ayrılıp ayrılamaması tekrar gündeme gelmiştir.
İflas ve şüpheli alacak karşılığı ayrılması şartları ve prosedürleri:
İflas ve iflas masasına kayıt prosedürlerini de kısaca açıklayalım. İflas halinde alacağı başka bir yolla takip etmek mümkün değildir. Bu sebeple, kural olarak alacakların iflas masasına yazdırılması gerekir. İflas alacaklarının, adi tasfiye ilanından itibaren özellikle bir ay içinde masaya yazdırılması gerekir. Herhangi bir sebeple iflas konusu geç haber alınabilir, bu durumda, bu bir aylık süreden sonra da iflas masasına alacak yazdırılabilir.
İflas idaresi, sıra cetvelini düzenlerken, o ana kadar masaya yazdırılmış olan alacaklar hakkında (kabul veya red) şeklinde karar verir. Bu şekilde düzenlenen ve iflas dairesine verilen sıra cetvelinden sonra da, iflas kapanıncaya kadar masaya iflas alacağı yazdırılabilir. İflas idaresi geç kalan alacaklının alacağını kabul ederse, sıra cetvelini ona göre değiştirir. Sıra cetvelinin değişik şeklini iflas dairesine vererek ilan eder, bu değişik sıra cetveline karşı da şikayet ve itiraz yollarına başvurulabilir. Tabii her bir gecikme, her bir yeni alacak yazılması ve sıra cetveli düzenlenmesi, iflas tasfiyesinin sonuçlanmasını geciktirir. Çünkü Kanun, bir taraftan iflasın kapanmasına kadar masaya alacak yazdırılmasına müsaade ederken diğer taraftan da bunu bazı müeyyidelere tabi tutmuştur. Konumuzla ilgili olarak iflas hükümlerini ancak bu kadar açıklıyoruz. İflas masasına kayıtla birlikte şüpheli alacaktan ve şüpheli alacak karşılığı ayırmaktan söz etmeye başlayabiliriz. Yukarıda açıklanan prosedüre uyan alacak şüpheli alacak haline gelmiş demektir. Çünkü karşılık ayırabilmenin temel koşullarından biri takipteki ciddiyettir. Basiretli bir işadamı gibi davranan her tacir; ticari ilişkilerinden doğan alacakları için de gerekli hassasiyeti ve ciddiyeti göstermek durumundadır. Bu durumda alacaklı, borçlunun iflas ettiğini gerekçe göstererek, alacağını dava veya icra yoluyla takip edemediğini ileri süremez. Böyle bir iddiada bulunan kişinin alacağını iflas masasına bildirmesi gibi daha kolay bir yola başvurmama nedeni anlaşılamaz. Alacağın iflas masasına yazdırılmaması, o alacağın takip edilmediğini, o alacaktan vazgeçildiğini gösterir. Şüpheli alacak için ancak alacak şüpheli hale geldiği yılda (iflas halinde iflas masasına yazdırıldığı zamanda) karşılık ayrılabilir. Dolayısıyla iflas kapandıktan sonra geçmişe yönelik düzeltme de mümkün değildir. İflas ertelemesi müessesesinin uygulaması sonucu yargıdan çıkmaya başlayan iflas kararlarının dikkatle takip edilmesi gerekir. Süresi kaçırıldığı ve gerekli işlemler yapılmadığı takdirde, alacaklılar bir de şüpheli alacak karşılığı ayıramama durumu ile karşılaşabileceklerdir. Cevdet Akçakoca/Ekohaber ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.
|