Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Serbest Bölge çıkışlı mallarda KKDF kesintisi PDF Yazdır e-Posta
29 Mart 2012
Image

2011/16 sayılı Genelge ithalatta KKDF kesintisine açıklık getirmek üzere yayımlanmış en son düzenlemedir. Bizim bu haftaki çalışmamız bu genelgenin sadece Serbest Bölgelerdeki kısmı ile ilgili olacaktır. Bu nedenle Genelgenin 1inci maddesini aşağıya aldım. “Yukarıda belirtilen hususlara ilave olarak, serbest bölgelerden yapılan ithalat işlemleri ile antrepolarda veya geçici depolama yerlerinde yapılan eşya devirlerinde Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu kesintisi ile ilgili olarak aşağıda belirtildiği şekilde işlem ifa edilecektir. 1. Serbest bölgelerden gerçekleştirilen mal alışları Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu mevzuatı yönünden ithalat olarak değerlendirilmekte ve bu ithalatın vadeli (kredili) nitelik taşıması kaydıyla fon kesintisi yapılmaktadır. Serbest bölgelerden yapılan ithalatların peşin bir ithalat sayılabilmesi için, hem yurt dışındaki asıl ihracatçıya yapılan ödemenin hem de Türkiyeden serbest bölgeye yapılan ödemenin gümrük yükümlülüğünün başladığı tarihten önce tamamlanmış olması ve bu durumun ithalatçı firma tarafından ibraz edilen belgelerle ilgili gümrük idaresine tevsik edilmesi gerekmektedir. Bununla birlikte, serbest bölgelerde faaliyet gösteren herhangi bir firmayla ortaklık veya merkez-şube ilişkisi içinde bulunmayan firmalarca serbest bölgelerden peşin bir ithalat yapılması halinde, ithalat işlemi sırasında yükümlüden gümrük yükümlülüğünün başladığı tarihten önce yurt dışındaki asıl ihracatçıya ödeme yapıldığına dair herhangi bir belge talep edilmesine gerek bulunmamaktadır.” Dikkat edilirse merkez veya şube ilişkisi içinde olmayan firmalar için sorun yok. Gümrük idareleri onların Serbest Bölge yurtdışı transfer ilişkisini sorgulamıyor. Ama gel gör ki, aynı genelge firmanın şubesi konumunda ise arasında ortaklık ilişkisi varsa 1inci maddeye göre durumunu sorguluyor. Burada sizce de bir gariplik yok mu? Firmanın şubesi olsa ne olur kendisi olsa ne olur, sonuçta 3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanununa göre orası Türkiye Gümrük Bölgesi dışında değil mi? o halde neden kambiyo mevzuatı uygulanıyor? Veya uygulanacaksa neden dış ticaret işlemini yapan bir bölüm firmaya uygulanıp diğerlerine uygulanmıyor? Doğru olan Serbest Bölgede şubesi olsun olmasın burada yapılan dış ticaret işlemlerinin kambiyo rejimi uygulamasına tabii olmamasıdır. Çünkü yasa bu şekilde düzenlenmiştir.

 

Madde 6.- (06.02.2004 tarihli, 25365 sayılı R.G. 5084 s.k. ile değişik)1 Serbest bölgeler, Türkiye Gümrük Bölgesinin parçaları olmakla beraber; serbest dolaşımda olmayan eşyanın herhangi bir gümrük rejimine tabi tutulmaksızın ve serbest dolaşıma sokulmaksızın, gümrük mevzuatında öngörülen haller dışında kullanılmamak ya da tüketilmemek kaydıyla konulduğu, ithalat vergileri ile ticaret politikası önlemlerinin ve kambiyo mevzuatının uygulanması bakımından Türkiye Gümrük Bölgesi dışında olduğu kabul edilen ve serbest dolaşımdaki eşyanın bir serbest bölgeye konulması nedeniyle normal olarak eşyanın ihracına bağlı olanaklardan yararlandığı yerlerdir.(25.11.2008 tarih ve 27065 sayılı R.G. 5810 s.k.ile değişik)2 Bu bölgelerde gümrük ve kambiyo mükellefiyetine dair mevzuat hükümleri uygulanmaz. ülkemizde atıl halde duran sadece ismi olan hiçbir faaliyeti olmayan 400. 000 şirket olduğu kamu oyunun bilgisi dahilindedir.

 

Bu şirketler niye var? Büyük bir kısmının, bu şekilde vergi, dış ticaret, gümrük gibi mevzuatın arkasını dolanmak üzere kuruldukları bir gerçektir. Sonrada mevzuat hazretlerinin zaman içinde yeni duruma intibakı nedeni ile artık ihtiyaç olmaktan çıkmış ve atıl hale gelmiştir. Gümrük ve Ticaret Bakanlığımızın bu düzenlemesi bu şekilde sırf döviz transferi sorgulaması dışına çıkmak üzere yeni şirketlerin kurulmasına sebep olacaktır. Bu şirketlerin ülkemiz ekonomisine bir müddet sonra yük olacağını unutmayalım. KKDF kesintisi dolaylı bir vergi haline gelmiştir. %6lık bu uygulama devletin hazinesine iyi gelirdir. Ama kim, kime 45 gün, 3 ay, 6 ay, 1 yıl malını vadeli verir.

 

Bu, iş adamımızın dışarıda bin bir güvenle oluşturduğu güvene dayalı ticaretin sonucu değil midir? Ayrıca 12/05/1988 tarihli ve 88/12944 sayılı Kararnameye İlişkin Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu Hakkında 6 Sıra No.lu Tebliğde, kabul kredili, vadeli akreditif ve mal mukabili ödeme şekillerine göre yapılan ithalatların kaynak kullanımını destekleme fonu (K.K.D.F) kesintisine tabi olduğu hükme bağlanmaktadır. Bedelin ithalden önce ödendiği uluslararası ticarette kullanılan ödeme şekillerinden “peşin”, “akreditifli” ve “vesaik mukabili” ödeme şekilleri ise K.K.D.F kesintisine tabi olmamaktadır. K.K.D.F kesintisine tabi olmayan ödeme şekillerine göre gerçekleştirilen ithalatta mal bedelinin, proforma fatura veya kesin satış faturası tarihine bakılmaksızın serbest dolaşıma giriş beyannamesinin tescil tarihinden önce (bu tarih dahil) ilgili bankaya yatırılması ve ilgili banka tarafından da bu bedelin ihracatçıya transferinin en geç iki is günü içinde tamamlamış olması gerekmektedir. Esas olan mal bedelinin serbest dolaşıma giriş beyannamesi öncesi yatırılmış olmasıdır.İşlemin vadeli olarak başlamış olması ile sonuçlanma biçimi birbirinden farklıdır. Geçici depolama yerine vadeli olarak gelmiş bir eşyanın serbest dolaşıma giriş beyannamesi öncesi ödeme şekli değişmiş ve bedeli yurt dışına gönderilmişse KKDF kesintisinden muaf olduğunu biliyoruz. Serbest Bölgeden ülkemize ithali yapılan eşya içinde bu geçerlidir.

 

Konumu itibariyle Serbest Bölge yurt dışının kendisidir. Sonuç olarak; 2011/16 sayılı genelge Başta Serbest Bölgeler Kanununun 6. Maddesine KKDF kararlarına uygun değildir. Ayrıca bu genelge Dış Ticaret yapan firmalar arasında ayrımcılığa sebep olmaktadır. Birbiriyle ortaklık ilişkisi olan firma namusu ile çalışıyor vergisini veriyorsa yasalara uyuyorsa sorun nerede? Neden bu firmalar KKDF alınması için kümesteki kaz muamelesi görmektedir. Bu konuda yetkililerin Danıştay kararlarını iyi incelemelerini tavsiye ediyorum. Bu düzenleme idare ile mükellefimiz arasında yeniden itilaflar yaratacak, 6111 sayılı yasa ile eritilen binlerce dosya yeniden oluşacaktır. Ahmet Özenalp/Eko haber

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.