Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Halka arz ve satış yöntemleri PDF Yazdır e-Posta
04 Nisan 2012

Image

Halka arz, üç farklı şekilde yapılabilir.

·         Mevcut Hisselerin Satışı

·         Sermaye Artırımı

·         Her İki Yöntemin Birlikte Kullanılması

 

Hisse Senetlerinin Yatırımcılara Satışı üç farklı şekilde yapılmaktadır.

·         Talep Toplama

·         Borsada Satış

·         Talep Toplanmaksızın Satış

 

HALKA ARZ YÖNTEMLERİ

Mevcut Hisse Satışı;

Şirket sahiplerinin, sahip oldukları payları halka arz edebilmeleri için, ortaklık sermayesinin tamamının ödenmiş olması, paylarında rehin veya teminata verilmek suretiyle devir veya tedavülünü kısıtlayıcı ve pay sahibinin haklarını kullanmasına engel teşkil edici kayıtların olmaması zorunludur.

 

Ortaklar paylarının bir kısmını Borsa veya Borsa dışında halka arz edebilir. Şirket Yönetim Kurulu, esas sözleşmesinin SPK düzenlemelerine ve Kanunun amaç ve ilkelerine uygun hale getirilmesi için gerekli değişiklikleri içeren madde tadil tasarılarını hazırlayarak, SPK’ ya başvurur. SPK onayının alınmasından sonra gerekli değişikliklerin yapılacak ilk genel kurul toplantısında karara bağlanması gerekir. Payları satacak Araca Kurum, ilgili belgelerle SPK’ ya başvurur. Ortaklık Yönetim Kurulu, Hissedarlar ve ilgili Aracı Kurum, esas sözleşme değişikliği ve Kurul kaydına alınma sırasında gerekli belgeleri sağlamak ve satış sırasında mevzuatta öngörülen mükellefiyetleri yerine getirmek zorundadır.

 

Sermaye Artırımı Yoluyla Halka Arz;

Halka açık olmayan şirketler, sermaye artırımlarında, ortakların yeni pay alma haklarını kısmen veya tamamen kısıtlayarak paylarını halka arz edebilirler. Sermayenin tamamının ödenmiş olması şarttır.

 

SPK’ ya başvurmadan önce;

Yönetim Kurulu, esas sözleşmenin sermaye maddesinde değişiklik tasarısı hazırlamalı ve değişiklik için SPK’ dan onay almalıdır. TTK hükümleri çerçevesinde genel kurulca sermayenin artırılmasına ve yeni pay alma haklarının sınırlandırılmasına ilişkin karar alınır. İlgili belgelerin eklendiği dilekçe ile payların kayda alınması için ortaklık veya aracı kurum tarafından SPK’ ya başvurulur.

 

HALKA ARZ SATIŞ YÖNTEMLERİ

Talep Toplama; Yatırımcıların, satışa sunulan sermaye piyasası araçlarına ilişkin taleplerinin toplanarak, bu taleplerin önceden belirlenmiş usul ve esaslar çerçevesinde değerlendirilmesi yoluyla satışını ifade eder. Sabit Fiyatla Talep Toplama, Fiyat Teklifi Alma Yoluyla Talep Toplama, Fiyat Aralığı Yoluyla Talep Toplama yöntemleri kullanılır. Her üç talep toplama yönteminde de, toplama süresi en erken sirküler ilanını izleyen 2. İşgünü başlayabilir. Talep toplama süresi en az 2, en çok 30 gündür.

 

İMKB’ de Satış;

Şirketler, paylarını İMKB Birincil Piyasada halka arz edebilirler. Bunun için İMKB’ ye başvurulmalı, başvurunun Yönetim Kurulunca kabul ve ilan edilmesi gerekmektedir. Paylar SPK kaydına alınmadan önce, İMKB Yönetim Kurulu toplantısında, şirketin işlem görme başvurusu görüşülerek birincil piyasada halka arz başvurusunun kabul edilip edilmemesine karar verilmektedir. Borsada halka arza, karardan 1 hafta sonra başlanabilir. Halka arz sirkülerde belirtilen süre içerisinde gerçekleştirilir.

 

Talep Toplamaksızın Satış;

Payları borsada işlem görmeyen halka açık ortaklıklardan, nitelikleri belirlenmiş ortaklıklar dışında kalanların paylarının kendileri ya da aracı kuruluşlar vasıtasıyla belirli bir fiyat tespit edilerek, yatırımcılardan talep toplanmaksızın halka arz yoluyla satışını ifade eder. Hisse senetleri borsada işlem görmeyen halka açık şirketlerin sermaye artırımı yoluyla paylarının satışında, son yıla ait bilançolarına göre hisse senetlerinin defter değeri nominal değerinin en az iki katı olan şirketlerin, aynı bilanço üzerinden net dönem kârı elde etmiş olmaları ve bilanço aktif toplamının 10.000.000 TL'yi aşmış olması halinde, "Talep Toplama" yönteminin uygulanması zorunludur. Ancak, yeni pay alma haklarının kullanılmasından sonra kalan tutarın, nakit karşılığı artırılacak sermayeye oranının %5 ve altında kalması durumunda, yapılacak başvuru üzerine SPK' ca uygun görülmesi halinde bu yöntem uygulanmayabilir. Mustafa Karagöz /Eko haber

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.