Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliği (Seri No:40) PDF Yazdır e-Posta
30 Mart 2012

Image

I. Yasal mevzuat

Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu'nun "İstisnalar" başlıklı 4. maddesinin (c) bendinde, sakatlık dereceleri % 90 ve daha fazla olan malûl ve engellilerin adlarına kayıtlı taşıtlar ile diğer malûl ve engellilerin, bu durumlarına uygun hale getirilmiş özel tertibatlı taşıtların motorlu taşıtlar vergisinden (MTV) istisna olduğu hükmü yer almaktadır.

Aynı Kanun'un "Vergileme ölçü ve hadleri" başlıklı 5. maddesinin son fıkrasında ise; "(I) sayılı tarifede yer alan otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzerlerine ait vergi tutarlarının Türkiye Sigorta ve Reasürans Birliği tarafından her yılın Ocak ayında ilan edilen kasko sigortası değerlerinin % 6'sını aşması halinde, aynı yaş grubunda bulunan taşıtlara ait vergi

tutarlarını, bir alt kademedeki taşıtlara isabet eden vergi tutarı olarak belirlemeye, bu oranı % 4'e kadar indirmeye ve kanuni oranına kadar artırmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir." hükmü bulunmaktadır.

II. 40 seri numaralı Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliği

30 Mart 2012 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 40 seri numaralı Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliği'nde, yukarıdaki mevzuat çerçevesinde, malûl ve engellilere ait taşıtlarda motorlu taşıtlar vergisi istisnası ile kasko sigortası değeri uygulamasında başvuru sahiplerinden istenilen bilgi ve belgeler hakkında aşağıdaki açıklamalar yapılmıştır. Bu Tebliğ hükümleri
30 Mart 2012 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

A. Malûl ve engellilere ait taşıtlarda motorlu taşıtlar vergisi istisnası uygulaması

1. Özel tüketim vergisi istisnasından faydalanan mükellefler için istisna uygulaması

Malûl ve engelli olmaları nedeniyle taşıtları ilk iktisabı esnasında özel tüketim vergisinden istisna olanların, motorlu taşıtlar vergisi istisnasından faydalanmak için "Malûl ve Engelliler Adına Kayıt ve Tescilli Taşıtlarda Motorlu Taşıtlar Vergisi İstisnası Bildirim Formu" (Ek–1) ile motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyet kaydı olan vergi dairesine yapacakları müracaatta sağlık kurulu raporu, araçlar için teknik belge ve proje raporunu ibraz etmeleri gerekmemektedir.
(40 seri numaralı tebliğ ile yeniden düzenlenen Ek-1 form örneğine ulaşmak için tklayınız...)

Bu şekilde müracaat eden mükellefler, söz konusu formda taşıtının özel tüketim vergisinden istisna olduğunu belirtmelidir. Bu durumda, malûl ve engelli mükelleflerin motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyet kaydını tutan vergi dairesi gerekli belgelerin birer örneğini özel tüketim vergisi istisnası uygulayan vergi dairesinden alır.

2. Özel tüketim vergisi istisnasından faydalanmayan mükellefler için istisna uygulaması

Motorlu taşıtlar vergisi istisnasından yararlanacak olan malûl ve engelliler tarafından; Malûl ve Engelliler Adına Kayıt ve Tescilli Taşıtlarda Motorlu Taşıtlar Vergisi İstisnası Bildirim Formu düzenlenerek sağlık kurulu raporu, motorlu araç tescil belgesi, araçlar için teknik belge ve proje raporu asılları veya fotokopileri ilgili vergi dairesine verilir. İstisnadan yararlanabilmek için ibrazı zorunlu olan belgelerin fotokopilerinin getirilmesi hâlinde, asıllara uygunluğu kontrol edilerek işlem tesis edilir.

3. Motorlu taşıtlar vergisi istisnasından faydalanmak için süreli sağlık kurulu raporu ibraz edenler

Motorlu taşıtlar vergisi istisnasından yararlanan malûl ve engellilerden süreli sağlık kurulu raporu ibraz edenler, istisnadan raporun geçerlilik süresi içerisinde faydalanırlar. Bunun yanı sıra, söz konusu istisna uygulamasının devam edilebilmesi için, malûl ve engellilerin süre bitiminden önce yeni tarihli sağlık kurulu raporu ibraz etmeleri gerekmektedir.

B. Kasko sigortası değeri uygulaması

22, 24, 26 ve 28 seri numaralı MTV Genel Tebliğlerinde, MTV Kanunu'nun 5. maddesinin son fıkrası uyarınca, (I) sayılı tarifede yer alan otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzerlerine ait vergi tutarlarının Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği tarafından ilgili yılın Ocak ayında ilan edilen kasko sigortası değerlerinin yüzde beşini aşması halinde, aynı yaş grubunda bulunan taşıtlara ait vergi tutarlarının, bir alt kademedeki taşıtlara isabet eden vergi tutarı olarak tahakkuk ettirilmesine ilişkin açıklamalar yapılmıştır.

Taşıtları "Motorlu Kara Taşıtları Kasko Değer Listesi"nde yer alan mükellefler kasko sigortası değeri uygulamasından yararlanmak için yetkili sigorta acentelerine müracaat etmeden, "Kasko Sigortası Değeri Uygulaması Başvuru Formu"nu (Ek–2) düzenleyerek motorlu taşıtlar vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesine müracaat ederler. (40 seri numaralı tebliğ ile yeniden düzenlenen Ek-2 form örneğine ulaşmak için tıklayınız...)

Vergi daireleri, bu şekilde müracaatta bulunan mükelleflerin ibraz edecekleri söz konusu formda yer alan bilgileri, motorlu taşıtlar kütüğünde ve ilgili yılın Ocak ayında ilan edilen "Motorlu Kara Taşıtları Kasko Değer Listesi"nde yer alan bilgilerle karşılaştırarak, bilgilerin birbirini tutması halinde, başvuruda bulunan mükellefleri kasko sigortası değeri uygulamasından faydalandırırlar.

 

 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.