Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Şükrü Kızılot - Turizmci ve belediyeciler bar pavyon ve diskoteklerde (23.01.08) PDF Yazdır e-Posta
23 Ocak 2008

SADECE bar, pavyon ve diskotekler değil, başka yerler de var.

29 Şubat 2008 tarihine kadar, Kültür ve Turizm Bakanlığı ya da belediye yetkilileri; gazino, açık hava gazinosu, bar, dans salonu, diskotek, pavyon, taverna, birahane, kokteyl salonu ve benzeri yerlerin, 1 Ocak 2008 tarihi itibariyle, konaklama tesisleri bünyesinde bulunması durumunda, 107 No.lu KDV Tebliği uyarınca, bu yerleri tek tek tespit edecekler. Yapılan tespite ilişkin yazıları da, ilgili konaklama tesisleri, 29 Şubat 2008 tarihinden itibaren, "bir hafta içinde" bağlı oldukları vergi dairesine verecekler.

"Bu da nereden çıktı?" diye soranlar için açıklayalım; gecelemede KDV yüzde 8 ama yukarıda belirtilen yerlerde verilen hizmetler (yeme-içme dahil), yüzde 18 KDV’ye tabi olacak.

TURİZMDE KDV KARMAŞASI

1 Ocak 2008 tarihinden itibaren; konaklama tesislerinde KDV oranı değişti. Buna göre; sadece oda, oda-kahvaltı, yarım pansiyon, tam pansiyon ve her şey dahil gecelemeler, yüzde 8 KDV’ye tabi olacak. "Her şey dahil" konaklamalarda da KDV yüzde 8 olacak.

Bu tesislerde, konaklama hizmetleri dışında ayrıca; eğlence, ütü, kuru temizleme, kasa kiralama, alkollü içki, fotoğraf çekimi, sauna, masaj, hamam, telefon, faks, internet, pay TV ve kuaför gibi hizmetlerde verilmektedir. Bu hizmetler her şey dahil kapsamında ise bir sorun yok, dahil edilmeyerek ayrıca ücretlendiriliyorsa yapılan ödemeler, yüzde 18 KDV’ye tabi olacak.

Mini bar
, herşey dahil kapsamında ise sorun yok. Değilse; meyve suyu, kola ve su yüzde 8, alkollü içki ise yüzde 18 KDV’ye tabi olacak.

KOKTEYL VE DÜĞÜN SALONU

Otellerin, kokteyl ve düğün salonlarında verilen hizmetler, yüzde 18 KDV’ye tabi olacak.

Ancak, otellerde "kokteyl salonu" diye yazılı ayrı bir salon olmadığı için, kokteyle içkili yemek faturası düzenlenmesi durumunda, aksinin tespiti zor olacak. Aynı şekilde, düğün hizmeti için de "içkili yemek" ya da "içkisiz yemek" faturası düzenlenmesi durumunda, yüzde 18 KDV’den kaçınanları tespit etmek, oldukça zor olacak.

Maliye Bakanlığı’nın tebliğinde yer alan "ve benzeri yerler" deyimi var. Bu deyim, yoruma göre değişebilir. Örneğin "bar benzeri yer", "kokteyl salonu benzeri yer" ve daha bir çok ve benzeri yer iddiası öne sürülebilir.

Aynı şekilde "bar" deyimi, odalardaki "mini barı" ya da "vitamin barı"da mı kapsayacak diye, espriyle karışık sorular da oluyor.

En iyisi, hiçbir tartışmaya meydan vermeyecek şekilde, Maliye’nin bol örnekli ikinci bir genel tebliğ yayınlaması olmalı.Turizmcilerin beklentisi de bu yönde.

SEYAHAT ACENTELERİ

Maliye Bakanlığı’nın 107 No.lu KDV Tebliği’ne göre; geceleme hizmetinin, seyahat acentası aracılığıyla verildiği durumlarda; konaklama tesisi, seyahat acentesine yüzde 8 KDV’li fatura kesecek. Seyahat acentesi de hizmeti alana, yüzde 8 KDV’li fatura kesecek.

Seyahat acentasının, hizmeti alana veya konaklama tesisine olan, aracılık hizmeti bedeli ise, yüzde 18 KDV’ye tabi olacak. Bu olayda, kár dahil, ticari sırların da ortaya çıkması söz konusu olduğu için, seyahat acentelerinde KDV’nin, bütünüyle yüzde 8 olması, sorunu çözebilir.

ALKOLLÜ İÇKİ KDV’Sİ

Herşey dahil işletmelerde, alkollü içki KDV’si indirim konusu yapılamayacak
. KDV maliyet ya da gider unsuru olacak.

Dün ayrıntılı olarak açıkladığımız gibi, özellikle sofra şarabında, vergi oranının yüzde 663 olması ve yüzde 18 KDV’nin indirilemeyişi, kayıtdışılığı körükleyeceğe benziyor.

Bu olayda, hiç değilse alkollü içki KDV’sinin, (50 No.lu KDV Tebliği ile promosyon ürünlerine uygulandığı gibi) yüzde 8’ inin indirilmesine olanak sağlanması, ara bir çözüm olabilir.

Turizmde KDV yüzde 8’e indi ama yukarıdaki örneklerden de fark edileceği gibi, "bilmece" gibi uygulamalar ortaya çıktı. Yüzlerce turizmciyi dinledim, kafaları karmakarışık!...

Bilmeceyi çözmek için, Maliye Bakanlığı’nın, acilen bol örnekli ve kapsamlı bir genel tebliğ yayınlaması gerekiyor.

 

 

http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/8080832.asp?yazarid=82