Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Türk Borçlar Kanunu Tasarısı PDF Yazdır e-Posta
23 Ocak 2008

Image

Borçlar Kanununda Önemli Değişiklikler Yapan Tasarı, TBMM Başkanlığına   Sunuldu; Tasarıya Göre, Konut ve İş Yeri Kiralarında, Depozite 3 Aylık Kira Bedelini Aşamayacak, Yenilenecek Bir Yıllık ve Bir Yıldan Uzun Süreli Kira Sözleşmelerinde, Kira Artış Bedeli ÜFE' deki Artış Oranını Geçmeyecek, Eşlerden Biri, Ancak Diğerinin Yazılı Rızasıyla Kefil Olabilecek

82 yıllık Borçlar Kanunu'nda önemli değişiklikler yapan Türk Borçlar Kanunu Tasarısı, TBMM Başkanlığına sunuldu.

 

Tasarının genel gerekçesinde, yürürlüğe girdiği tarihin üzerinden geçen 82 yıllık süreçte, Borçlar Kanununun içeriğinde bazı değişiklikler yapılmışsa da bu değişikliklerin köklü ve önemli değişiklikler olmadığı belirtildi.

''Kanunların birer sosyal varlık olarak, aynen canlı varlıklar gibi zamanla yaşlanmaları, kendilerinden beklenen işlevleri tam anlamıyla yerine getirmekte güçsüz kalmaları, bu sebeple de günün şartlarına ve ihtiyaçlarına gereği gibi cevap vermemeleri, herkesce kabul edilebilecek bir gerçektir'' denilen gerekçede, bu gerçeğin, kanunların ve özellikle hukuk hayatında büyük önemi olan temel kanunların baştan sona gözden geçirilerek, o günün şartlarına ve ihtiyaçlarına cevap verebilecek hale getirilmesini zorunlu kıldığı ifade edildi.

8 Yıllık Çalışma Sonucu Hazırlandı

Aynı ihtiyaç ve zorunluluğun, daha önce Türk Medeni Kanunu için söz konusu olduğu belirtilen gerekçede, uzun çalışmalar sonucunda hazırlanan Türk Medeni Kanunu'nun 1 Ocak 2002'de yürürlüğe girdiği anımsatıldı.

''Aynı ihtiyaç ve zorunluluk, temel kanunlardan birisi olan Borçlar Kanunumuz için de söz konusudur'' denilen gerekçede, Adalet Bakanlığınca, yürürlükteki kanunu baştan sona gözden geçirmek, Türk Medeni Kanunu ile uyumunu sağlamak ve günümüzün ihtiyaçlarına cevap verecek yeni bir tasarı hazırlamak üzere, akademisyenlerden ve uygulayıcılardan oluşan bir Borçlar Kanunu Komisyonu kurulduğu hatırlatıldı.

Sade bir dille hazırlanan tasarının gerekçesinde, komisyonun, yaklaşık 8 yıllık çalışma sonucunda hazırladığı Türk Borçlar Kanunu Tasarısında, yürürlükteki Borçlar Kanununun genel yapısının ve sistematiğinin bozulmaması için gerekli özen ve gayreti gösterdiği kaydedildi.

Depozitoya Sınırlama

Tasarının bazı maddelerine göre, konut ve iş yeri kiralarında, depozito 3 aylık kira bedelini aşamayacak. Güvence olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırabilecek. Kıymetli evrakı ise bir bankaya depo edebilecek. Banka, güvenceleri ancak iki tarafın rızasıyla veya icra takibinin kesinleşmesiyle ya da kesinleşmiş mahkeme kararına dayanarak geri verebilecek.

Kiraya veren, kira sözleşmesinin sona ermesini izleyen 3 ay içinde kiracıya karşı bir dava açtığını veya icra ya da iflas yoluyla takibe giriştiğini, bankaya yazılı olarak bildirmemişse banka, kiracının istemi üzerine güvenceyi geri vermekle yükümlü olacak.

Kira Artışına Sınırlama

Yenilenecek kira sözleşmelerinde, kira artış bedeli bir önceki kira yılında ÜFE'deki artış oranını geçmeyecek. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanacak. Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının ÜFE'deki artış oranını geçmemek koşuluyla hakim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenecek.

5 yıldan uzun süreli veya 5 yıldan sonra yenilenen kira sözleşmelerinde, yeni kira bedeli, hakim tarafından ÜFE'deki artış oranı, kiralananın durumu ve emsal kira bedelleri göz önünde tutularak hakkaniyete uygun biçimde tespit edilecek.

Eş İzniyle Kefillik Dönemi

Eşlerden biri, ancak mahkemece verilmiş bir ayrılık kararı olmadıkça, diğerinin yazılı rızasıyla kefil olabilecek.

İşveren; hizmet ilişkisinde işçinin kişiliğini korumak ve saygı göstermek, sağlığını gerektirdiği ölçüde gözetmek ve iş yerinde ahlaka uygun bir düzenin gerçekleştirilmesini sağlamakla, özellikle kadın ve erkek işçilerin cinsel tacize uğramamaları ve cinsel tacize uğramış olanların daha fazla zarar görmemeleri için gerekli önlemleri alacak.

Tasarı metni için tıklayınız.

http://www.sabah.com.tr/haber,3C65742DF750484A9BA0AFAE479E4EC1.html