Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Telif Kazançları İstisnası nedir? Kimler Yararlanabilir? PDF Yazdır e-Posta
09 Nisan 2012
Image

Telif kazançları istisnası olarak adlandırılan istisnaya Gelir Vergisi Kanunu’nun 18’nci maddesinde yer verilmiştir. Buna göre Müellif, mütercim, heykeltraş, hattat, ressam, bestekâr, bilgisayar programcısı ve mucitlerin ve bunların kanuni mirasçılarının şiir, hikâye, roman, makale, bilimsel araştırma ve incelemeleri, bilgisayar yazılımı, röportaj, karikatür, fotoğraf, film, video band, radyo ve televizyon senaryo ve oyunu gibi eserlerini gazete, dergi, bilgisayar ve internet ortamı, radyo, televizyon ve videoda yayınlamak veya kitap, CD, disket, resim, heykel ve nota halindeki eserleri ile ihtira beratlarını satmak veya bunlar üzerindeki mevcut haklarını devir ve temlik etmek veya kiralamak suretiyle elde ettikleri hasılat Gelir Vergisinden müstesnadır.


Dikkat edileceği üzere bu istisnadan Müellif, mütercim, heykeltraş, hattat, ressam, bestekâr, bilgisayar programcısı ve mucitler ve bunların kanuni mirasçıları yararlanabilecektir. Kanuni mirasçıların kimler olduğu Medeni Kanun hükümlerine göre tespit edilecektir. Buna göre Kanuni mirasçılar Birinci derecede: Çocuklar, torunları  torun çocukları (Evlilik dışı soy bağı ile bağlı olanlar dâhil) İkinci derecede: Anne Baba Üçüncü derece: Büyükbaba ve büyükana Sağ kalan eş her derecedeki mirasçılarla beraber kanuni mirasçıdır.


Bu istisna uygulaması kapsamına şiir, hikâye, roman, makale, bilimsel araştırma ve incelemeleri, bilgisayar yazılımı, röportaj, karikatür, fotoğraf, film, video band, radyo ve televizyon senaryo ve oyunu gibi eserler ihtira beratları girmektedir.


Eser sahipleri ve bunların kanuni mirasçıların yukarıda sayılan eserleri gazete, dergi, bilgisayar ve internet ortamı, radyo, televizyon ve videoda yayınlamak veya kitap, CD, disket, resim, heykel ve nota halindeki eserleri ile ihtira beratlarını satmak veya bunlar üzerindeki mevcut haklarını devir ve temlik etmek veya kiralamak suretiyle elde ettikleri hasılat Gelir Vergisinden müstesnadır.


Eserlerin neşir, temsil, icra ve teşhir gibi suretlerle değerlendirilmesi karşılığında alınan bedel ve ücretler istisnaya dâhildir.


Bu istisnanın uygulanabilmesi için elde edilen gelirin serbest meslek kazancı olması gerekir. Yazılı veya sözlü hizmet sözleşmesi ile bir işverene bağlı olarak çalışanların bu işleri dolayısıyla meydana getirdikleri eserler bu istisna kapsamında değildir. Hizmet sözleşmesi ile işverene bağlı olarak çalışanların meydana getirdikleri eserler nedeniyle elde ettikleri kazançlar serbest meslek kazancı değil ücrettir. Bu nedenle bu gelirler telif kazançları istisnasına konu olamazlar.


Eserin bir ticari organizasyon içerisinde yaratılması veya değerlendirilmesi durumunda da istisna uygulanmayacaktır.


Eserlere reklam alınması halinde reklamlardan elde edilen hâsılat bu istisna uygulaması kapsamında olmayacaktır. Bu hâsılat arızi serbest meslek kazancı olarak değerlendirilecektir. Hasan Yalçın

 

http://www.muhasebevergi.com/makale.aspx?id=341

 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.