Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Haczedilemeyecek eşyaların kapsamı genişliyor PDF Yazdır e-Posta
10 Nisan 2012

Image

Piyasada oluşan borç-alacak ilişkisinde esas olan, borçların vadesinde ödenmesi. Ancakbu borçların bir kısmı çeşitli nedenlerle ödenemiyor. Borçlar ödenmediğinde doğal olarak alacaklılar harekete geçiyor ve zorla tahsil için hukuk yollarına başvuruyorlar.

Bu noktada, borçlunun mallarının haczedilerek paraya çevrilmesi ve borcun kapatılması sağlanıyor. Haczin temel amacı, borcun ödenmesini sağlamak. Ancak borçlunun bütün malları haczedilemiyor.

Halen TBMM Adalet Komisyonu'nda olan bir tasarıyla, haczedilemeyecek mal ve haklar konusunda bazı değişiklikler öngörülüyor. Bugün, tasarıyla öngörülen düzenlemelerden bazılarına değineceğiz.

BUZDOLABI, TELEVİZYON
Halen yürürlükte bulunan yasaya göre;'vazgeçilmesi kabil olmayan mutfak takımı ve pek lüzumlu ev eşyası' haczedilemiyor. Uygulamada, hangi mutfak eşyasının 'vazgeçilmez' olduğu ve hangi ev eşyasının 'pek lüzumlu' olduğu konusu tamamen haczi uygulayacak görevlinin değer yargılarına göre takdir ediliyor.

Hatta, borçlu bu tür düzenlemeleri bilmediğinden lüzumlu-lüzumsuz ya da vazgeçilmez olup olmadığına bakılmaksızın her şey haciz tutanağına yazılıyor. Böyle bir uygulama haczi bir tahsil yöntemi olmanın ötesinde adeta bir ceza haline dönüştürüyor.

KAPSAM NETLEŞİYOR
Komisyon'da bulunan tasarı, hangi ev eşyalarının haczedilemeyeceği konusundaki karmaşayı ortadan kaldıracak nitelikte. Tasarıya göre;
- Para, kıymetli evrak, altın, gümüş, değerli taş, antika veya süs eşyası gibi kıymetli şeyler,
- Aynı amaçla kullanılan eşyanın birden fazla olması durumunda bunlardan biri, hariç olmak üzere, borçlu ve aynı çatı altında yaşayan aile bireyleri için lüzumlu her türlüeşya haczedilemeyecek.

Tasarıyla öngörülen bu hüküm, halen geçerli olan hükme göre oldukça açık bir şekilde kaleme alınmış durumda. Yine de, 'lüzumlu' kelimesinin içeriğinin uygulamada bazı sorunlar yaratabileceği anlaşılıyor. Bu noktadan hareketle, ifade alt komisyonda 'pek lüzumlu' olarak değiştirildi.

Bu bağlamda, bir evde bulunan hangi eşyaların pek lüzumlu olarak nitelendirileceğinin tasarının yasalaşmasının ardından ikincil mevzuatla belirlenmesinde yarar bulunuyor. Örneğin, evde bulunan bir bilgisayarın 'pek lüzumlu' olup olmadığı, kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Aynı şekilde, bilgisayar kullanmanın gereksiz olduğunu düşünen haciz memuru açısından bilgisayar 'lüzumsuz' bir eşya olarak değerlendirilebilir.

BİR AN ÖNCE YASALAŞMALI
Tasarının medyada haber olarak yer almasının ardından yasalaşması sürecinde meydana gelen gecikme, uygulamada bazı sorunlar ortaya çıkardı. Ortaya çıkan ilk sorun,'rölantide' olan bazı dosyalarda haciz sürecinin hızlandırılmış olması. Böylece, borçlu üzerinde baskı kurularak tahsilât olasılığının artacağı umuluyor. İkinci sorun ise vatandaşın tasarı ile yasa farkını bilmiyor olması. Tasarı haber yapıldığında, gerek haberlerin sunum biçimi gerekse toplumun algılamasındaki sorunlar tasarının yasalaşarak yürürlüğe girdiği izlenimini ortaya çıkardı.

Bu durum sonucunda, evlerde gerçekleştirilen haciz işlemlerinde tartışmalar yaşanmaya başlandı. Bu tartışmalar kimi zaman kavgaya dönüştü, kimi zaman da şikayete konu edildi. Bütün bunların en önemli nedeni, tasarının yasalaşma sürecinin yavaş ilerlemesi. Halen Adalet Komisyonu'nda olan bu tasarının hızla görüşülüp yasalaştırılmasında yarar bulunuyor.

Emekli aylıkları haczedilemez
Emekli aylıkları sadece Sosyal Güvenlik Kurumu'na olan borçlar ile nafaka borçları için haczedilebiliyor. Bunların dışında kalan alacaklar için emekli aylıklarının haczedilmesi mümkün değil.

5510 sayılı Kanun'a göre diğer borçlar için emekli aylıklarının haczi talep edildiğinde, icra müdürleri bu talepleri yerine getirmemek, reddetmek zorundadır. Bu kapsamdaki borçlar için haciz yapılabilmesi için borçlunun onayının alınması şart. Bu onayın hacizden önce alınması halinde, alınan onay geçersiz. Buna rağmen haciz uygulandığında, borçlunun haczedilemezlik şikâyetinde bulunması gerekiyor. Metin Taş/Sezgin Özcan

http://www.aksam.com.tr/haczedilemeyecek-esyalarin-kapsami-genisliyor-6185y.html

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.