Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Katma Değer Vergisi Tapu Harcına Matrahına Dahil Değildir PDF Yazdır e-Posta
16 Nisan 2012

Image

Bilindiği üzere, vergiden vergi alınması, temel vergileme ilkeleri açısından olağandışı bir yoldur.

Hukukta, temel ilkelere ayrıksı bir kuralın uygulanması ancak, açık ve amir hüküm bulunması halinde mümkündür. Bu nedenle, vergiden vergi alınması sonucunu veren bir uygulama, açık ve amir yasa kuralı yoksa, kanunen mümkün değildir. Ancak, yasa kuralı dahi, bize göre, vergiden vergi alınmasını meşru kılmaz.

Gayrimenkul finansmanının gittikçe krediye dayalı hale gelmesi, gayrimenkullerin rayiç bedel veya rayiç bedele yakın bedeller üzerinden tapu işlemlerine konu olmalarını artırıyor. Bu nedenle, katma değer vergisinin (KDV)  tapu harcı matrahına dahil olup olmadığı hususunda sorulara muhatap olunmaktadır.

Harçlar Kanunu'nda harcın matrahı olarak sayılan, devir ve iktisap bedeli, emlak vergisine esas değer, takdir edilen istimlak bedeli vb., tutarlar KDV'yi içermemektedir. Ayrıca, ihtilafa konu bazı olaylarda, Yargı organlarınca KDV'nin üstlenilen işin yada verilen hizmetin bir bedeli olmadığı gerekçesiyle sürekli hale gelen kararları ve 30 Seri No'lu Damga Vergisi Genel Tebliği ile KDV'nin damga vergisi matrahına dahil edilmemesi yönündeki genel düzenleyici işlem birlikte dikkate alındığında, tapu harcı matrahının tespitinde katma değer vergisinin dikkate alınmaması yönünde uygulamaya yön verilmesi uygun görülmüştür (Maliye Bakanlığı'nın 07/10/1997 tarih ve 42741 sayılı; 1997/5 Sıra No.lu İç Genelgesi).

Yukarıdaki idari görüşün sonucuna aynen katılıyoruz. Ancak, hukuki gerekçesine ilave edilmesi gereken hususlar bulunduğu açıktır. Öncelikle vergi, verginin matrahı olamaz. Zira vergi üzerinden vergi alınması sonucunu doğuran işlemler vergilendirme sisteminin temeline terstir. Böylesine bir vergilendirmenin kabul edilebilmesi, bu hususta yasada açık ve amir bir hüküm bulunmasına bağlıdır (Danıştay 7. Dairesi'nin 12/11/1992 tarihli ve E.1988/3626, K.1992/5561 sayılı kararı). İşbu gerekçe verginin yasallığı ilkesinin doğal bir sonucudur. Öte yandan, Harçlar Kanunu'nda KDV'nin harç matrahına dahil olduğu yolunda açık bir hüküm yer almamaktadır. KDV'nin harç matrahına dahil edilmemesine genel düzenleyici bir işlemin hukuki dayanak gösterilmesi Anayasal kurallara, vergi hukukunun ruhuna ve vergi hukukunda yorumun temel ilkelerine açıkça aykırıdır. Usul esasa mukaddemdir; bir başka ifadeyle, hukukta usul esastan önce gelir ve en az esas kadar önemlidir. Zira usul mağdurun hukukudur. Sonuç odaklı yorum ve uygulama verginin fiskal fonksiyonunu önceler ve hukuk değildir. Dolayısıyla, sonucun sadece doğru olması yetmez, aynı zamanda hukuki olması da gerekir.

http://www.altindagymm.com.tr/tr/html/377

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.