Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Üniversitelerin Desteklenmesini Amaçlayan Vakıflara Yapılan Bağışların Matrahtan İndirimini Öngören Yeni Yasal Düzenleme PDF Yazdır e-Posta
11 Nisan 2012

Image

Üniversitelerin faaliyetlerinin devam ettirilmesi ve desteklenmesini amaç edinmek üzere kurulan bazı vakıflara yapılan bağışların, vergi matrahından indirimine izin veren yasal düzenleme.

11.04.2012 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 30.03.2012 tarih ve 6287 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’la, Yüksek Öğretim Kanunu’nun 56. maddesi değiştirilerek, eğitim amaçlı bazı bağışların, vergi matrahından indirimine olanak sağlanmıştır.

1.  Yasal Düzenleme

6287 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’la değiştirilen, Yüksek Öğretim Kanunu’nun 56. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin değişiklik öncesi ve sonrası hali aşağıdaki tablodadır.

Değişiklik sonrası düzenleme

Değişiklik öncesi düzenleme

Mali kolaylıklar

Madde 56 –

İşlem ve usuller:

b) …

Gelir veya kurumlar vergisi mükellefleri tarafından üniversitelere, yüksek teknoloji enstitüleri ile gelirlerinin en az dörtte üçünü münhasıran devlet üniversitelerinin faaliyetlerinin devam ettirilmesi ve desteklenmesini amaç edinmek üzere kurulan ve fiilen bu çerçevede faaliyette bulunan vakıflardan Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınanlara makbuz karşılığında yapılan bağışlar, Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunları hükümlerine göre yıllık beyanname ile bildirilecek gelirden ve kurum kazancından indirilebilir. Bu hükmün uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir.

Mali kolaylıklar

Madde 56 –

İşlem ve usuller:

b)

Gelir veya kurumlar vergisi mükellefleri tarafından üniversitelere ve yüksek teknoloji enstitülerine makbuz karşılığında yapılacak  bağışlar, Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunları hükümlerine göre yıllık beyanname ile bildirilecek gelirlerden ve kurum kazancından indirilir.

2. Bağış Yapılacak Vakıfların Niteliği

6287 sayılı Kanun’la yapılan düzenlemeyle, bazı vakıflara yapılan bağışların tamamının gelir ve kurumlar vergisi matrahından indirilebilmesine olanak sağlanmıştır. Bu kapsamda yapılan bağışların matrahtan indirilebilmesi için, bağışın yapıldığı vakfın şu sahip olması gerekir:

a) Vakıf, gelirlerinin en az dörtte üçünü münhasıran devlet üniversitelerinin faaliyetlerinin devam ettirilmesi ve desteklenmesini amaç edinmek üzere kurulmuş olmalıdır.

b) Vakıf fiilen bu çerçevede faaliyette bulunmalıdır.

c) Vakıf Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflardan olmalıdır.

Yapılan yasal düzenleme kapsamında bağış yapacak kişi ve kurumların, bu koşullardan ikisinin sağlanıp sağlanmadığını tespit ve bunu dokümante etmesinde bir zorluk yoktur. Bağış yapılacak vakfın senedinden birinci koşulun tespiti, Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesinde yer alan listeden de üçüncü koşulun varlığı kolaylıkla mümkündür. İkinci koşul olan, bağış yapılacak vakfın fiilen devlet üniversitelerinin faaliyetlerinin devam ettirilmesi ve desteklenmesi amacı doğrultusunda faaliyet gösterip göstermediğinin tespiti ise diğer iki koşul kadar kolay olmayabilir. Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıfların, gelirlerinin en az üçte ikisini amaçlarına harcamak zorunda olmaları dikkate alındığında, gerçekte bu konuda da esas olarak sorun olmayacağı açık olmakla birlikte, bu konuda dikkatli olunmasında, bağış yapılmadan önce vakfın faaliyet raporlarının, mali tablolarının veya benzer dokümanların görülmesinde yarar bulunmaktadır.

3. Vakıf Üniversitelerinin Faaliyetlerine Destek İçin Kurulan Vakıflara Yapılacak Bağışların Durumu

Yüksek Öğretim Kanunu’nun ek 7. maddesinde, vakıflarca kurulacak yükseköğretim kurumlarının, bu Kanun’un 56. maddesinde yer alan mali kolaylıklardan, muafiyetlerden ve istisnalardan aynen istifade edecekleri hükmü yer almaktadır.

Her ne kadar, üniversitelerin faaliyetleri için kurulan ve faaliyet gösteren vakıflara yapılacak bağışların matrahtan indirimini öngören düzenleme, bağış yapan kişi ve kurumlara sağlanan bir ayrıcalık gibi gözükse de, gerçekte bu ayrıcalık tamamen üniversiteler için getirilmiştir. Dolayısıyla, devlet üniversiteleri düşünülerek getirilen bu ayrıcalığın, vakıflarca kurulan üniversiteler için de uygulanması gerektiği düşünülmektedir. Kaldı ki, vakıf üniversitelerine yapılan bağışların matrahtan indirimi konusundaki Gelir İdaresi görüşleri ve uygulama da bu şekildedir.

4. Ayni Bağışların Durumu

Yüksek Öğretim Kanunu’nun 15. maddesinde nakdi ve ayni bağışlar için bir ayırtım yapılmamıştır.

Dolayısıyla, madde kapsamında yapılan ayni bağışlar da nakdi bağışlar gibi gelir veya kurumlar vergisi matrahından indirilebilir.

5. Yapılacak Bağışların Matrahtan İndiriminde Sınır

6287 sayılı Kanun’la yapılan düzenlemeyle, bazı vakıflara yapılan bağışların tamamının gelir ve kurumlar vergisi matrahından indirilebilmesine olanak sağlanmıştır.

Bu kapsamda yapılan bağışların tamamı kurum kazancının belli bir yüzdesi ile sınırlı olmaksızın indirilebilmekle birlikte, indirim bağışın yapıldığı yılın kurum kazancıyla sınırlıdır. Kurum kazancını aşan bağış tutarının sonraki yıllarda indirimi mümkün değildir.

6. Bağışın Belgelendirilmesi

Yüksek Öğretim Kanunu’nun 15. maddesinde makbuz karşılığı yapılan bağışların vergi matrahından indirilebileceği hükme bağlanmıştır. Bu nedenle, bağış yapılan vakıftan mutlaka makbuz alınmalıdır.pwc

İlgili Kanun metnine aşağıdaki bağlantı yardımıyla ulaşabilirsiniz.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.