Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yeni Türk Ticaret Kanunundaki Cezalar PDF Yazdır e-Posta
13 Nisan 2012
Image

Yeni Türk Ticaret Kanunu’ndaki ceza hükümleri incelendiğinde hükümlerin çok sayıdaki farklı maddeye ve hatta farklı Kanunlara atıfta bulunduğu ve dolayısıyla da kolay anlaşılır tek bir metin olarak düzenlenmesi ihtiyacı dikkate alınarak ekli tablolar hazırlanmıştır.
 
Ayrıca Kanunda cezalar gün sayıları olarak belirtildiği gibi bu gün sayılarının parasal olarak neye tekabül ettiği doğrudan kanun metninden kolaylıkla anlaşılamamaktadır. Cezalarda kimi zaman alt sınır kimi zaman üst sınır belirtilmiş, kimi zaman ise parasal ve özgürlüğü bağlayıcı cezalar gün sayısı şeklinde birlikte yer aldığından ayırt edilmesi güçleşmiştir. Daha da öteye gittiğimizde para cezalarının ödenmediğinden ne olacağı veya birkaç fiilin bir arada olması halleri gibi özellikli durumlar Kanun metni içersinde bulunmadığından; öğrenilebilmesi vakit ayırıp özel bir çalışma yapılmasına bağlı kalmıştır.
 
Yeni TTK uygulanacak cezaları; “adli para cezası gün sayısı” ve “hapis cezası gün sayısı” olarak vermektedir. Adli para cezası ödenmediğinde ödenmeyen kısım hapis cezasına dönüşmekte ancak ödenmesi halinde hapis cezası kalkmaktadır (5275 sayılı Kanun md 106)
 
Adli para cezası kanunda hüküm yok ise en az 5 en çok 730 gündür (TCK md 52/1). Bir gün karşılığı adlî para cezasının tutarı en az yirmi ve en fazla yüz Türk Lirasıdır ve kişinin ekonomik ve diğer şahsî hâlleri göz önünde bulundurularak hâkim tarafından takdir edilir (TCK md 52/2). Bu durumda olası en düşük ceza 100 TL ve en yüksek ceza 73.000 TL’ dır. Hâkim gün başına ceza tutarını 20 ile 100 TL arasında belirleyebildiği gibi ödenmesi için 1 yıla kadar süre de verebilir, en az 4 taksitte ve 2 yıla kadar ödeme planına bağlayabilir.
 
Sonuç olarak; ekli tablolar aracılığı ile Yeni Türk Ticaret Kanunu’ndaki cezalar konusu daha derli toplu olarak incelenebilir.
 
Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanan cezalar tablolarına ulaşmak için aşağıdaki linkleri tıklayınız:
 
Yeni TTK Cezalar Tablosu – New Turkish Commercial Code Penalties

 

Berk Dicle/E.Hesap Uzmanı / YMM

http://www.muhasebevergi.com/makale.aspx?id=343

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.