Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Sosyal sigortalar uygulamasında ceza indirimine gidildi PDF Yazdır e-Posta
14 Nisan 2012
Image

Bazı idari para cezalarında, iki ay içerisinde iki defa indirim yapıldı. Önce 26 Ocak 2012 tarihinde 6270 sayılı kanunla dörtte bir oranına, daha sonra da 8 Mart 2012 tarihinde 6283 sayılı kanunla onda bir oranına indirildi.  

İşyeri bildirimlerindeki değişimler

İşyeri bildirgesini, en geç sigortalı çalıştırmaya başladığı tarihte vermeyen işverenlere uygulanacak idari para cezası tutarı işverenin defter tutup tutmamasına, defter tutmakla yükümlü ise hangi defteri tuttuğuna bağlı olarak değişmekle birlikte idari para cezası miktarları, defter tutmayanlar için bir, diğer defter tutmakla yükümlü olanlar için iki, bilanço usulüne göre defter tutmakla yükümlü olanlar için ise üç asgari ücret tutarındadır.

İşyeri bildirgesine ilişkin idari para cezasında 6270 sayılı kanunla yapılan değişiklikle, İşyeri Bildirgesi’nin yasal süresi geçtikten sonra ilgililerce kendiliğinden 30 gün içinde verilmesi ve söz konusu cezaların ilgililerce, yapılacak tebligat tarihini takip eden günden itibaren 15 gün içinde ödenmesi halinde, öngörülen cezalar dörtte bir oranına karşılık gelen tutar üzerinden uygulanacak. Ayrıca kalan dörtte bir cezaya da yüzde 25 peşin ödeme indirimi yapılacak. Bir başka ifadeyle, İşyeri Bildirgesi’nin verilmesi gereken son günden itibaren işveren tarafından bir ay içinde verilir ve ceza tutarı 15 gün içinde ödenirse uygulanan cezanın yüzde 81.25’i terkin edilmektedir.

Sigortalı bildirimindeki değişimler

İşe giriş bildirgesinin verilmemesine bağlı idari para cezaları işverenin kendiliğinden verme hali için bir asgari ücret, mahkeme kararı ya da denetim elemanları tarafından tespit halinde iki asgari ücret, aynı yıl içinde tespitin tekrarı halinde beş asgari ücret tutarındadır.

6270 sayılı kanunla yapılan değişiklikle sigortalıya ait işe giriş bildirgesi verilmesi gereken son günden itibaren işveren tarafından 30 günlük süre içinde kendiliğinden verilir ve ceza tutarı 15 gün içinde ödenirse öngörülen cezalar dörtte bir oranına karşılık gelen tutar üzerinden uygulanmaktadır. Ayrıca kalan dörtte bir cezaya da yüzde 25 peşin ödeme indirimi yapılacak.

Sigortalı işten ayrılış bildirimindeki değişimler

İşverenler, sigortalının işten ayrılmasından sonra 10 gün içinde işten ayrıldığını sigortalı işten ayrılış bildirgesiyle ve e-sigorta yoluyla SGK’ya bildirmekle yükümlüdür.

5510 sayılı kanunun 102’nci maddesinin birinci fıkrasının (j) bendini değiştiren 6283 sayılı kanunun 3’üncü maddesine göre, işten çıkış bildirgesini süresi içinde ya da kurumca belirlenen şekil ve usule uygun olarak yapmayanlar veya kurumca internet, elektronik veya benzeri ortamda göndermekle zorunlu tutulduğu halde anılan ortamda göndermeyen işverenler hakkında, bir takvim ayında işlenen bu fiillerden dolayı tutmakla yükümlü bulunulan defter ve belgelerin ibraz edilmemesi nedeniyle verilmesi gereken ceza tutarını aşmamak kaydıyla her bir sigortalı için asgari ücretin onda biri tutarında idari para cezası uygulanacak.

Bu durumda 8 Mart 2012-30 Haziran 2012 döneminde bir sigortalı adına işten ayrılış bildirgesinin geç verilmesi veya verilmemesi durumunda idari para cezası olarak her bir sigortalı için 88.65 TL uygulanacak.

Ancak üst sınır olarak kayıt ibraz edilmemesi cezası esas alınacağından, bir takvim ayında en fazla uygulanacak idari para cezası defter durumuna göre;
1) Bilânço esasına göre defter tutmakla yükümlü olanlar için, aylık asgari ücretin 12 katı tutarını (12X886.50=10.638 TL),
2) Diğer defterleri (örneğin işletme defteri gibi) tutmakla yükümlü olanlar için, aylık asgari ücretin altı katı tutarını (6X886.50=5.3198 TL),
3) Defter tutmakla yükümlü değil iseler, asgari ücretin üç katı tutarını (3X886.50=2.659.50 TL) aşamayacak.

İşten ayrılış bildirgesinin işverence verilmesi gereken son günden itibaren kendiliğinden 30 gün içinde verilmesi ve söz konusu cezaların yapılacak tebligat tarihini takip eden günden itibaren 15 gün içinde ödenmesi halinde, bu cezalar dörtte bir oranında uygulanacak ve ayrıca 15 gün içinde ödenmesi halinde yüzde 25 indirim de yapılacak. Yaşar Taşdemir /İto gazete

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.