Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Öğretim üyeleri hangi işleri yapabilir? PDF Yazdır e-Posta
15 Nisan 2012

Image

Öğretim üyelerinin üniversite dışında hangi alanlarda çalışabileceğine yönelik yapılan düzenlemelerin nasıl yorumlanması gerektiği konusunda sözlü ve yazılı sorulara muhatap oluyoruz.

Bu soruları ayrı ayrı cevaplamak yerine konuyu bir yazı ile ifade etmenin yararlı olacağını düşünüyoruz.

26 Ağustos 2011 tarihinde yayınlanan 650 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin 40. maddesiyle 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu'nun 36. maddesine bir fıkra eklendi.

Aynı gün yürürlüğe giren ek fıkra şu şekilde:
'Yükseköğretim kurumlarının kadrolarında bulunan öğretim elemanları, kanunlarda belirtilen haller dışında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 28. maddesi hükmüne tabidir. Ancak öğretim üyeleri, yükseköğretim kurumlarında yalnızca eğitim ve araştırma faaliyetlerinde bulunmak ve döner sermaye faaliyetleri kapsamında gelir elde edilen hizmetlerde çalışmamak kaydıyla mesai saatleri dışında yükseköğretim kurumlarından başka yerlerde meslek” faaliyette bulunabilir ve meslek veya sanatlarını serbest olarak icra edebilir. Yükseköğretim kurumlarından başka yerlerde çalışan öğretim üyelerine 58. madde ile 27.6.1989 tarihli ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin ek 3. maddesi uyarınca ek ödeme yapılmaz; bunlar rektör, dekan, enstitü, yüksekokul ve konservatuar müdürü, bölüm başkanı, anabilim ve bilim dalı başkanı, başhekim ve bunların yardımcısı olamaz.'

KİMLERİ İLGİLENDİRİYOR?
Söz konusu düzenlemede, öğretim elemanlarının 657 sayılı Kanunun 28. maddesi hükmüne tabi oldukları belirtildikten sonra, öğretim üyeleri için istisna getiriliyor. Öğretim elemanlarının ve öğretim üyelerinin kimlerden oluştuğu ise 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun 3. maddesinde tanımlanmış.

Buna göre öğretim elemanları; yükseköğretim kurumlarında görevli öğretim üyeleri, öğretim görevlileri, okutmanlar ile öğretim yardımcılarından, öğretim üyeleri ise;  profesör, doçent ve yardımcı doçentlerden oluşuyor. Yani söz konusu istisnai hüküm; profesör, doçent ve yardımcı doçentleri ilgilendiriyor.

KISITLAMALAR
Kararname ile yapılan düzenleme, kapsama giren öğretim üyelerinin; mesai saatleri dışında dışarıda çalışabileceklerini açıkça ortaya koyuyor. Ancak, dışarıda çalışacak öğretim üyeleri için bazı kısıtlar da ortaya konuluyor. Buna göre, dışarıda çalışacak öğretim üyeleri, döner sermaye kapsamında çalışmayacaklar. Ancak, kanuni yükünü doldurup fazla ders verenlere ek ders ücreti ödenmesinde bir engel bulunmuyor.

Ayrıca dışarıda çalışan öğretim üyeleri üniversitelerde yöneticilik (rektör, dekan, enstitü, yüksekokul ve konservatuvar müdürü, bölüm başkanı, anabilim ve bilim dalı başkanı, başhekim ve bunların yardımcısı) yapamayacak.

HANGİ İŞLER YAPILABİLİR?
Öğretim üyelerinin dışarıda çalışabileceklerine ilişkin düzenleme, bu çalışmaların 'mesai saatleri dışında' yapılabileceğini öngörüyor. Buna göre öğretim üyeleri hafta içinde mesai saatlerinden önce veya sonra, hafta sonları ve izin dönemlerinde dışarıda çalışabilecekler.

Öğretim üyelerinin yapabilecekleri işler konusunda Kanunda kullanılan ifade; 'yükseköğretim kurumlarından başka yerlerde meslek” faaliyette bulunabilir ve meslek veya sanatlarını serbest olarak icra edebilir' şeklinde. Buradan da anlaşılacağı gibi, öğretim üyeleri, kendi alanlarıyla ilgili olarak bağımlı veya bağımsız çalışabilecekler. Kendi alanlarıyla ilgili ofis açarak serbest çalışabilecekleri gibi, kendi meslekleriyle ilgili olarak bağımlı olarak da çalışabilecekler.

Örneğin; öğretim üyesi bir gıda mühendisi, gıda üretimi yapan bir firmada danışman veya mühendis olarak çalışabilir. Aynı şekilde bir maliyeci öğretim üyesi, herhangi bir işletmeye danışmanlık yapabilir. Öğretim üyeleri alanlarıyla ilgili olarak özel dershanelerde ders de verebilirler. Metin Taş/Sezgin Özcan

http://www.aksam.com.tr/ogretim-uyeleri-hangi-isleri-yapabilir-6242y.html

 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.