Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Kira artışı önceki yılın ÜFE oranını geçemeyecek (24.01.08) PDF Yazdır e-Posta
24 Ocak 2008

TBMM Başkanlığı'na dün sunulan 649 maddelik Türk Borçlar Kanunu Tasarısı bir çok alanda yenilik getiriyor. Tüketici açısından önemli uygulamaları içeren kanuna tasarıya göre, kira bedellerinde yapılacak artışlar, bir önceki yılın üretici fiyat endeksinden (ÜFE) fazla olamayacak. Konut ve işyeri kiralarında depozito ise, 3 aylık kira bedelini aşamayacak. Dövizle yapılan kira kontratlarında, 5 yıldan önce artış yapılamayacak.

Olağanüstü faiz oranları karşısında tüketicinin korunmasını öngören tasarıya göre, sözleşme ile kararlaştırılacak yıllık faiz oranı, belirlenen yıllık faiz oranının yüzde elli fazlasını aşamayacak.

Yine tasarıda eşlerin birbirlerinin rızasını aldıktan sonra kefil olabilecekleri belirtiliyor. Kumar ve bahisten doğan alacak hakkında ise dava açılamayacak ve takip yapılamayacak.

Kanun tasarısı bir yenilik de imzada getiriyor. Buna göre, bireysel sözleşmelerde, "güvenlik elektronik imza" kullanılabilecek.

Tasarıda bir başkasına ait bina veya diğer yapı eserlerinden zarar görme tehlikesiyle karşılaşan kişinin, bu tehlikenin giderilmesi için gerekli önlemlerin alınmasını hak sahiplerinden isteyebileceğini de öngörüyor.

Önemli ölçüde tehlike arz eden bir işletmenin faaliyetinden zarar doğduğu takdirde, bu zarardan işletme sahibi ve varsa işleten müteselsilen sorumlu olacak.

http://www.referansgazetesi.com/haber.aspx?HBR_KOD=88839&KTG_KOD=140