Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Küresel dalgalanma için panik yapmayın dediysek, yatın demedik PDF Yazdır e-Posta
24 Ocak 2008

Image

ABD'de başlayan durgunluk endişesi uluslararası piyasaları sarsarken Maliye Bakanı Kemal Unakıtan moral verdi.

 

Türkiye ekonomisinin küresel dalgalanmaları kaldırabilecek güçte olduğunu belirten Unakıtan, "Paniğe kapılmayı gerektirecek bir durum yok. Ancak yine de dikkatli olmalıyız." dedi. Özel sektörü 'maceracı davranmaması' konusunda uyaran Maliye Bakanı, "Paniğe kapılmanın gereği yoktur derken, 'Herkes rahat olsun, yatsın' manasında değil. Özel sektörün de dikkat etmesi lazım. Eğer senin dolar veya Euro gelirin yoksa o dövizden borçlanma. Kendini tehlikeye atma. Hiç kimsenin ayak değneği değiliz." diye konuştu.

2007 yılı bütçe sonuçlarını düzenlediği basın toplantısıyla açıklayan Bakan Unakıtan, dalgalanmanın Türkiye'ye etkisi üzerinde durdu. Türkiye'de konut kredisi krizi yaşanmadığı için herhangi bir kredi krizinin söz konusu olmadığını söyledi. Bankacılık sektörünün ayağının yere sağlam bastığını ifade etti. ABD Merkez Bankası FED'in yeni bir faiz indirimine gittiğine dikkat çeken Unakıtan, bu şekilde ne kadar proaktif davrandığını gösterdiğini kaydetti. "Bizim Merkez Bankası'nın da gerektiğinde böyle şeyler yapabileceğine inanıyorum." diyen Unakıtan, bundan sonra da dalgalanmalar yaşanacağını ve Avrupa'nın da etkileneceğini dile getirdi.

Avrupa'daki bankaların henüz zararlarına ilişkin açıklama yapmadığını aktaran Unakıtan, buradaki bankaların da zarar açıklamasının piyasalarda bazı reaksiyonlara yol açabileceğini vurguladı. Türkiye'nin ABD ile yaptığı ticaretin düşük olduğuna işaret eden Unakıtan, ABD'nin Türkiye'nin ihracatındaki payının önceki yıl yüzde 6, geçen yıl ise yüzde 4 olduğunu hatırlattı. Hükümet, bu yıl özelleştirmeye daha fazla önem verecek. Tekel'in sigara bölümü için son teklif 18 Şubat'ta alınacak. Türk Telekom'un yüzde 15'lik hissesi ile otoyol ve köprülerinin özelleştirmesine mayıs ayında başlayacak. Şeker fabrikaları, Halk Bankası, Milli Piyango ve elektrik dağıtımının da yıl sonuna kadar tamamlanması planlıyor.

 

Bakan Unakıtan, özel sektörün yılbaşından itibaren leasing sektöründeki KDV oranının yüzde 1'den 18'e kadar çıkarılmasına yönelik eleştirilere de cevap verdi. Leasing'de ayrıcalık olduğunu, sektörün görüşünü almaya gerek olmadığını belirten Unakıtan, kendisinin konuyu yakından bildiğini aktardı. Özellikle yüzde 18 KDV ile alınması gereken otomobilin yüzde 1 ile alınıp ertesi gün satıldığını kaydetti. Makine ve teçhizata yönelik, geneli kapsayan KDV indirimi çalışması yaptıklarını belirten Unakıtan, önceliği tarım makinelerine verdiklerini ifade etti. Çalışma yakında kabineye sunulacak. Unakıtan, üretime yönelik diğer bazı makineler ile ilgili olarak, çalışmaların devam ettiği bilgisini verdi. Vergi affının söz konusu olmadığını vurguladı.

Salon, yarı fiyatına kiralandı

Gazetecilerin sigara yasağını hatırlatmaları üzerine, "Arkadaş sigara zararlı bir şey. Sıhhatli vatandaşın ülkeye daha fazla yararı olur. Hasta olan adam sürekli masraf açar. Sağlıkta tasarruf sigaradan gelen parayı geçer." cevabını verdi. Unakıtan, sigara yasağının Tekel Sigara'nın satışını etkileyip etkilemeyeceğinin sorulması üzerine "Belki de etkileyebilir." dedi. Öte yandan Maliye Bakanlığı, basın toplantısını Ankara Hilton Otel'de yaptı. Ancak Maliye'nin salonu sıkı bir pazarlık sonucunda ucuza tuttuğu öğrenildi. Edinilen bilgilere göre otel yönetimi Maliye'nin teklif ettiği paraya önce salonun yarısını kiraladı. Pazarlıklar sonucunda ise tamamı kiralandı.


Lamı cimi yok, Merkez Bankası İstanbul'a taşınacak

Merkez Bankası'nın İstanbul'a taşınma polemiğine Maliye Bakanı Kemal Unakıtan da katıldı. Unakıtan, "Lamı cimi yok bu işin, Merkez Bankası İstanbul'a taşınacak. BDDK da SPK da taşınacak çünkü finansal merkez orası.'' dedi. Tartışmanın zemininin sisteme kadar götürüldüğünü aktaran Unakıtan, yapılanları çirkin yaklaşım olarak değerlendirdi. Konunun ekonomik açıdan değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Diğer taraftan geçen yıl için öngörülen 14,8 milyar YTL'lik bütçe açığı 13,8 milyar yeni lira olarak gerçekleşti. Maliye bürokratlarıığın hedefin altında kalmasını elektronik hacizden gelen 1 milyar YTL'ye bağladı.


Maliye Bakanı Unakıtan'dan satır başları

  • Dikkatli olacağız, paniğe gerek yok.
  • Geliri TL olan, dövizle borçlanmasın
  • Önce kaleni sağlam tut, esecek rüzgardan etkilenmezsin.
  • Vergi affı söz konusu değil, herkes buna göre hareket etsin.
  • Sigara zararlı bir şey arkadaş, sıhhatli vatandaş ülkeye daha faydalı.
  • Yargıçlar karar alırken Türkiye ekonomisinin durumunu düşünmeli.
  • Mali disiplin elden bırakılmamalı, enflasyon mutlaka düşürülmeli.
  • Yapısal reformlara devam edilmeli, cari açık azaltılmalı.
  • Sanayici kendi ara malını üretirse, cari açık diye bir sorun kalmaz.
  • Reel sektör teşvik edilmeli, makinede KDV indirimi için çalışıyoruz.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=642008