Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Analık halinde geçici işgöremezlik ödeneği PDF Yazdır e-Posta
17 Nisan 2012
Image

Kanunun 16 ncı maddesinin ikinci fıkrası ile Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bendinde belirtilen muhtarlar ile (b) bendinin (1), (2) ve (4) numaralı alt bentleri kapsamındaki sigortalılar ile 5 inci maddesinin (a) ve (g)  bendi kapsamındaki sigortalı kadına, analık hallerine bağlı olarak günlük geçici iş göremezlik ödeneği verilecektir. Geçici iş göremezlik ödeneği hekimin vereceği istirahata bağlı olarak doğumdan önceki ve sonraki 8 haftalık sürede,  çoğul gebelik halinde doğumdan önceki 8 haftalık süreye 2 haftalık süre ilave edilerek çalışmadığı her gün için ödenecektir. Sigortalı kadının isteği ve hekimin onayı ile doğuma 3 hafta kalıncaya kadar çalışması halinde, doğum sonrası istirahat süresine çalışılan süre eklenecektir. Bu sürelerin eklenebilmesi için doğumdan önceki 3 haftaya kadar çalışmasının uygun olduğuna dair sağlık raporu yetkilendirilen sağlık hizmet sunucularınca düzenlenecektir.

Geçici iş göremezlik ödeneği ödenebilmesi için;

a- İstirahatın başladığı tarihte sigortalılık niteliğinin sona ermemesi,

b- Doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması,

c- Bu süre içinde işyerinde çalışmamış olması,

ç- Doğum olayının gerçekleşmiş olması,

gerekmektedir.

Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen muhtarlar ile aynı bendin (1), (2) ve (4) numaralı alt bentleri kapsamındaki sigortalı kadına analık sigortasından geçici iş göremezlik ödeneği ödenirken genel sağlık sigortası dahil prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödendiğinin kontrolleri yapılacaktır.

Kanunun 18 inci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinde yer alan “sigortalı kadının isteği ve hekimin onayı ile doğuma üç hafta kalıncaya kadar çalışması halinde,” ibaresi “sigortalı kadının, erken doğum yapması halinde doğumdan önce kullanamadığı çalıştırılamayacak süreler ile isteği ve hekimin onayıyla doğuma üç hafta kalıncaya kadar çalışması halinde,” şeklinde değiştirilmiştir.

Buna göre, doğum öncesi 8 (7×8=56 gün) veya çoğul gebelik halinde 10 (7×10=70 gün) haftalık istirahata ayrılan veya 3 hafta kalıncaya kadar çalışabileceğine dair rapor alan ancak daha önce erken doğum yapan kadın sigortalıya doğum yapacağı tarihten önce (erken doğum nedeniyle) kullanamadığı günler doğum sonuna ilave edilerek geçici iş göremezlik ödeneği ödenecektir.

Örnek: Doğumuna 8 veya çoğul gebelikte 10 hafta kaldığı ya da 3 hafta kalıncaya kadar çalışabileceğine dair rapor alan kadın sigortalının erken doğum nedeniyle kullanamadığı doğum öncesine ait günleri doğum sonuna ilave edilerek geçici iş göremezlik ödeneği ödenecektir.

·         Doğum parası hesaplama form sayfasını doldurarak  ne kadar doğum parası alacağınızı hesaplayın

·         Emzirme ödeneği

 

2012 yılı emzirme parası  süt yardımı  ve emzirme ödeneği 89.TL dir. Emzirme yardımı  için dilekçe ile başvurmak gerekir ve 1 kereye mahsus verilir. Ay bazında süt parası verilmez. Emzirme parası ve süt yardımı  için başvuruda gerekli ve istenilen belgeler şunlardır.
— Doğum raporu eklenecek 1 adet asıl, 1 adet fotokopi
- Bebeğin doğduğu tarihli, sigortalıya ait 120 günü olan vizite kağıdı eklenecek
- Evlenme cüzdanının 4 ve 5 inci sayfasının fotokopisi eklenecek
- Aşağıda 2012 ve yıllar itibariyle emzirme parası sorgulama tablosu bulunmaktadır

01.01.2012-31.12.2012

89.00

01.01.2011-31.12.2011

80,00

01.01.2010-31.12.2010

75,00

01.01.2009-31.12.2009

70,00

 

Emzirme parası ne kadar kaç ay alınır nasıl başvurulur gerekli belgeler dilekçe örneği sorgulama

Mevzuatı şu şekildedir. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 16 ncı maddesinin üçüncü fıkrasında, “Analık sigortasından sigortalı kadına veya sigortalı olmayan karısının doğum yapması nedeniyle sigortalı erkeğe, bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamındaki sigortalılardan; kendi çalışmalarından dolayı gelir veya aylık alan kadına ya da gelir veya aylık alan erkeğin sigortalı olmayan eşine, her çocuk için yaşaması şartıyla doğum tarihinde geçerli olan ve Kurum Yönetim Kurulunca belirlenip Bakan tarafından onaylanan tarife üzerinden emzirme ödeneği verilir.” Hükmü yer almaktadır

Emzirme parası dilekçe örneği aşağıdadır.İsterseniz bu dilekçeyi kopyalayın isterseniz  dilekçeyi buradan indirin

T.C.

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI

…..…………Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne

…..…………Sosyal Güvenlik Merkezine

…./…./20… tarihinde doğan çocuğumdan dolayı tarafıma emzirme ödeneği verilmesini arz ederim.

.…/.…/20…

Adı Soyadı İmza

T:C Kimlik no (sosyal Güvenlik Sicil No)

Adres

Telefon

ekler

1) Doğum Raporu 1 adet asıl, 1 adet fotokopi

2) Bebeğin doğduğu tarihli, sigortalıya ait 120 günü olan vizite kağıdı.

3) Evlenme cüzdanının 4 ve 5 inci sayfasının fotokopisi.

 Not. sgk genelgesinde   emzirme ödeneği ile geniş açıklama yapılmıştır. Emzirme ödeneği ile daha geniş bilgi isterseniz aşağıdaki yazıyı okuyunuz.

Analık sigortasından sağlanan diğer bir hak emzirme ödeneğidir. Sigortalı kadına veya sigortalı olmayan karısının doğum yapması nedeniyle sigortalı erkeğe, bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamındaki sigortalılardan; kendi çalışmalarından dolayı gelir veya aylık alan kadına ya da gelir veya aylık alan erkeğin sigortalı olmayan eşine, her çocuk için yaşaması şartıyla doğum tarihinde geçerli olan ve Kurum Yönetim Kurulunca belirlenip Bakanlık Makamınca onaylanan tarife üzerinden emzirme ödeneği verilecektir.

Sigortalı erkeğin sigortalı olmayan karısının doğum yapması nedeniyle sigortalı erkeğe emzirme yardımı ödenebilmesi için, doğum tarihinde doğum yapan kadınla Medeni Kanuna göre evlenmiş olması şartı aranacaktır.

Sigortalı kadına veya sigortalı olmayan eşinin doğum yapması nedeniyle sigortalı erkeğe emzirme ödeneği verilebilmesi için, Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının;

a) (a) bendi kapsamında olanlar için doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları primi bildirilmiş olması,

b) (b) bendi kapsamında olanlar için doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları primi yatırılmış ve genel sağlık sigortası primi dahil prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması,şarttır.

Emzirme ödeneğine hak kazanan sigortalılardan Kanunun 9 uncu maddesine göre sigortalılığı sona erenlerin, bu tarihten başlamak üzere üçyüz gün içinde çocukları doğarsa, sigortalı kadın veya karısı analık sigortası haklarından yararlanacak sigortalı erkeğe, doğum tarihinden önceki onbeş ay içinde en az 120 gün prim ödenmiş olması şartıyla emzirme ödeneği verilebilecektir.

Örnek: İşyerinden 01/08/2007 tarihinde ayrılması nedeniyle 10/08/2007 tarihinde sigortalılık niteliğini yitiren sigortalı erkeğin karısının sigortalılık niteliğinin yitirildiği tarihten itibaren 300 gün içinde, yani 10/08/2007-05/06/2008 tarihleri arasında 09/01/2008 tarihinde doğum yapması ve doğum tarihinden önceki 15 ay içinde yani 09/10/2006-08/01/2008 tarihleri arasında en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları primi ödendiğinin tespit edilmesi halinde emzirme ödeneğinin ödenmesi mümkün bulunmaktadır.

Çocuk yardımı

Çocuk yardımı 2012, devlet memuru çocuk yardımı , sigortalılara çocuk yardımı , memur çocuk yardımı 2012, asgari geçim indiriminde çocuk yardımı , vergiden istisna müstesna çocuk yardımı ,
çocuk parası, primden istisna çocuk yardımı, çocuk zammı 2012 yılı için çocuk zamları , vergiden istisna çocuk yardımı ,çocuk yardımı sınırı, çocuk yardımı ne kadar

Çocuğun mu var derdin var demişler . Devletimiz madem çocuğun var derdin var o zaman çocuğun için bazı yardımlarda bulunayım, bazı istisnalar belirleyim, ödediğin vergiden bazı tutarları indireyim demiş, buyurun aşağıda tüm çocuk yardımları bulunmaktadır. Şaka bir yana çocuklardan daha güzel bir şey olabilir mi bu dünyada.

2012 çocuk yardımı memur maaş katsayıları sözleşme ile belli olduğunda sayfamızda güncellenecektir.

ŞARTLI NAKİT TRANSFERİ İLE ÇOCUK YARDIMI 2012

Sigortası olmayan muhtaç durumda olan ailelerin çocukları  için sydv sosyal yardımlaşma dayanışma vakfı tarafından çocuk başına aylık aşağıdaki yardımlar yapılır.

İlköğretimde okuyan erkek çocuğa  aylık                      20  TL
İlköğretimde okuyan kız çocuğa  aylık                          25  TL
Ortaöğretimde okuyan erkek çocuğa  aylık                    35  TL
Ortaöğretimde okuyan kız çocuğa  aylık                       45  TL

DEVLET MEMURU ÇOCUK YARDIMI 2012

memur maaş katsayıları 2012 bütçe kanununda artırılmamıştır. daha sonra enflasyon zammı ile birlikte bir artış gelmiştir.Sonradan toplu sözleşme zammı ile katsayılar yeniden belirleneceğinden şimdilik 2012 enflasyon zammı sonrası katsayılara göre hesaplama yapılmıştır.

0-6 yaş grubu (72 ay dahil) çocuk yardımı :

Aylık katsayı x Gösterge katsayı (0,066187 X 500 )= Ocak 2012 33,09 TL

6 yaş ustü 2011 çocuk yardımı :

Aylık katsayı x Gösterge katsayı (0,066187 X 250 )= Ocak 2012 16,55 TL

6111 sayılı Kanuna göre 01.01.2011 den geçerli olmak üzere devlet memurlarında iki çocuk sınırı kaldırılmıştır. Çocuk yardımı sınırı kaldırılmıştır.

SİGORTALI ÇALIŞANLARA ÇOCUK YARDIMI 2012

Sigortalı olanlara işveren istediği kadar çocuk yardımı yapabilir ,Burada çocuk yardımından sigorta primi ve vergi indirimi söz konusudur.

a) ÇOCUK ZAMMINDA SİGORTA PRİMİ İNDİRİMİ 2012 Sigortalıya çocuk zammı adı altında yapılan ödemelerden, sigortalı veya isteğe bağlı sigortalı sayılmayan, kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olan çocuklarından 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim veya 5/6/1986 tarihli ve 3308 sayılı Meslekî Eğitimi Kanununda belirtilen aday çırak, çırak ya da işletmelerde meslekî eğitim görmesi halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim görmesi halinde 25 yaşını doldurmamış ve evli olmayan çocukları ile yaşına bakılmaksızın 5510 sayılı Kanuna göre malûl olduğu tespit edilen evli olmayanlarından en fazla iki çocuğa kadar (iki çocuk dahil) olanları için, sigortalının hizmet akdinin devam etmesi şartıyla fiilen çalışmasının olup olmadığı üzerinde durulmaksızın iki çocuğu geçmemek kaydıyla, çocuk başına her yıl belirlenen aylık asgari ücretin %2′si oranındaki tutarı, aylık prime esas kazançların hesaplanmasında dikkate alınmayacaktır.

2012 yılında işveren tarafından sigortalıya verilen çocuk zammından 01.01.2012-30.06.2012 dönemi itibariyle 1 çocuk için 17,73 TL 2 çocuk için 35,46 TL 01.07.2012-31.12.2012 itibariyle 1 çocuk için 18,81 TL 2 çocuk için 37,62 TL tutarındaki miktar aylık prime esas kazançların hesaplanmasında dikkate alınmaz.

b) ÇOCUK ZAMMINDA GELİR VERGİSİ İNDİRİMİ 2012 GV kanunun 25 maddesinin 5 . bendinde Hizmet erbabına ödenen çocuk zamlarının gelir vergisinden müstesna olması, Bu zamların, devletçe verilen miktarları aştığı takdirde, fazlasının vergiye tabi tutulması gerektiği belirtilmektedir. yukarıda tespit edilen devlet memuru çocuk yardımları miktarı sigortalılara ödenen çocuk zamları içinde vergiden müstesnadır. 0-6 yaş grubu çocuk için verilen çocuk zammından 2012 ocak için 33,09 TL , 6 yaş üstü çocuk için verilen çocuk zammından 2012 ocak için 16,55 TL gelir vergisinden müstesnadır.

ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİNDE ÇOCUK İÇİN ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİNE TABİ TUTARLAR 2012

Asgari geçim indirimi çalışanın ödediği gelir vergisinden bir kısmının çalışanın bekar olması evli olması eşinin çalışmaması ve çocuk sayısına göre bir kısmının iade edilmesidir.Bu durumda çocuk parasından bahsedilemez. fakat sigortalılar ve halk arasında çocuk parası diye tanımlandığından asgari geçim indiriminde çocuk için geri verilen gelir vergisi miktarını da yazalım .aşağıdaki tablo asgari ücretli içindir fakat verilen
yardımlar tüm sigortalılar içindir

Durumu

yardım

2012 ocak

yardım

2012 temmuz

 

miktarı

ele geçen

miktarı

ele geçen

Bekâr

66,49

701,14

66,49

739,79

Evli eşi çalışan çocuksuz

66,49

701,14

66,49

739,79

Evli eşi çalışan ve 1 çocuk yardımı

76,46

711,11

76,46

749,76

Evli eşi çalışan ve 2 çocuk yardımı

86,43

721,08

86,43

759,73

Evli eşi çalışan ve 3 çocuk yardımı

93,08

727,73

93,08

766,38

Evli eşi çalışan ve 4 çocuk yardımı

99,73

734,38

99,73

773,03

Evli eşi çalışan ve 5 çocuk yardımı

106,38

741,03

106,38

779,68

Evli eşi çalışan ve 6 çocuk yardımı

113,03

747,68

113,03

786,33

Evli eşi çalışan ve 7 çocuk yardımı

113,03

747,68

113,03

786,33

Evli eşi çalışmayan

79,79

714,44

79,79

753,09

Evli eşi çalışmayan 1 çocuk yardımı

89,76

724,41

89,76

763,06

Evli eşi çalışmayan 2 çocuk yardımı

99,73

734,38

99,73

773,03

Evli eşi çalışmayan 3 çocuk yardımı

106,38

741,03

106,38

779,68

Evli eşi çalışmayan 4 çocuk yardımı

113,03

747,68

113,03

786,33

Evli eşi çalışmayan 5 çocuk yardımı

113,03

747,68

113,03

786,33

Evli eşi çalışmayan 6 çocuk yardımı

113,03

747,68

113,03

786,33

Evli eşi çalışmayan 7 çocuk yardımı

113,03

747,68

113,03

786,33

Doğum yardımı 2012 ve emzirme yardımı 2012 ide ekleyelim.

Yeni çocuğu olan devlet memurlarına doğum yardımı Aylık katsayı x Gösterge katsayı (0,061954 X 2500 )= 2012 ocak 165,47

Yeni doğmuş çocuk için sigortalılara emzirme yardımı 01.01.2012-31.12.2012 dönemi itibariyle 89 TL dir

·       Doğum parası sorgulama için bu sayfayı ziyaret ediniz. e-devlet sayfasıdır. E devlet şifresi ile yatan doğum geçici işgöremezlik ödeneği ve doğum istirahatı sayfasını görebilirsiniz

www.calismadunyasi.com

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.