Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yıllara Yaygın İşlerden Zamanında Yapılmayan Vergi Tevkifatının Beyan Döneminden Sonra Telafisi Mümkün müdür? PDF Yazdır e-Posta
18 Nisan 2012
Image

Gelir vergisi Kanunu’nun 93/3 ve Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 15/1-a maddesi hükümleri gereği, Gelir Vergisi Kanununda belirtilen esaslara göre birden fazla takvim yılına yaygın inşaat ve onarım işleri ile uğraşanlara bu işler dolayısıyla yapılan istihkak bedellerinden vergi kesintisi yapılması gerekmektedir.

Adı geçen bu tevkifatın yapılmaması halinde, beyan döneminden sonra telafisi mümkün müdür?

Ankara Vergi Dairesi Başkanlığının konuya ilişkin özelgesinde; beyan döneminden sonra bu tevkifatın telafisinin mümkün olmayacağı ancak tevkif edilmeyen bu vergi için istihkak sahibinin vergi mahsubu yapmamış olması nedeniyle ödeme yapandan tevkifat aslının aranmayacağı yönünde görüş bildirimiştir. Adı geçen özelge aşağıdaki gibidir.

“İlgi dilekçe ile ………….. Belediyesi’nin 2004 yılı Sayıştay denetimleri sırasında,  şirketinizce 12.12.2003-15.01.2004 tarihleri arasında yapılan “………………… İşi” ile ilgili olarak gelir vergisi tevkifatı yapılmadığının tespit edilmesi üzerine söz konusu tevkifat miktarının belediye tarafından şirketinizden talep edildiği belirtilerek, konu hakkında Başkanlığımızdan görüş talep ettiğiniz anlaşılmaktadır.

…Vergi Usul Kanununun 11’inci maddesinde, “Yaptıkları veya yapacakları ödemelerden vergi kesmeye mecbur olanlar, verginin tam olarak kesilip ödenmesinden ve bununla ilgili diğer ödevleri yerine getirmekten sorumludurlar.

Bu sorumluluk bunların ödedikleri vergilerden dolayı asıl mükelleflere rücu etme hakkını kaldırmaz…” hükmü yer almıştır.

Bu çerçevede; Gelir Vergisi Kanununun 42’nci maddesi kapsamında olduğu anlaşılan söz konusu işiniz nedeniyle elde ettiğiniz kazancın 2004 dönemine ait kurumlar vergisi beyannamesi ile beyan edilmiş olması halinde; …………… Belediyesi tarafından bu iş nedeniyle şirketinize ödenen hakediş bedellerinden sorumlu sıfatıyla gelir vergisi tevkifatı yapılmadığından, tevkif edilmeyen verginin kurumlar vergisi beyannamenizde mahsubu söz konusu olmayacaktır. Dolayısıyla, ……………. Belediyesinin hakedişlerinizden keserek vergi dairesine yatırması gereken verginin, kurumlar vergisi adı altında şirketiniz tarafından ödendiğinin kabulü gerekmektedir.

Öte yandan, ……………. Belediyesi vergi sorumlusu sıfatıyla gelir vergisi tevkifatı yapmadığından vergi ziyaına sebep olmuştur. Ancak,  2004 dönemi kurumlar vergisi beyan döneminin geçmesi nedeniyle mahsup imkanı kalmadığından, söz konusu tevkifat aslının aranmaması gerekmektedir. Dolayısıyla …………….Belediyesi’ne ödemek zorunda olacağınız herhangi bir tevkifat tutarından söz edilemeyecektir. “ S.Sabit Durlanık

http://www.muhasebevergi.com/makale.aspx?id=345

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.