Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Spor kulüplerine KDV kesintisi geliyor PDF Yazdır e-Posta
19 Nisan 2012

Image

Vergi kanunlarının Maliye Bakanlığı'na vermiş olduğu yetkilere dayalı olarak, 14 Nisan 2012 tarihli Resmi Gazete'de 117 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği yayımlandı.

Söz konusu tebliğ ile KDV tevkifat uygulamasına ve bu uygulamadan doğan iade taleplerinin yerine getirilmesine ilişkin usul ve esaslar açıklandı. 1 Mayıs 2012 tarihinde yürürlüğe girecek olan söz konusu Tebliğle, profesyonel spor kulüplerinin yayın, reklam ve isim hakkı gelirlerine konu olan işlemlerine de KDV tevkifatı getirildi.

TEVKİFATIN KAPSAMI
Tebliğ ile, profesyonel spor kulüplerinin (şirketleşenler dahil);
l Sponsorluk yoluyla veya reklam almak (reklam alanları ve panolarının kiralanması dahil) yoluyla elde ettikleri gelirlerine,
l Spor karşılaşmalarının veya kulüple ilgili faaliyetlerin yayınlanmasından elde edilen yayın gelirlerine,
l Şans oyunları ve diğer faaliyetlerde kulüp isminin kullanılmasına izin verilmesinden kaynaklanan isim hakkı gelirlerine konu işlemleri tevkifat kapsamına alındı.

VERGİ VE TEVKİFAT ORANI
Profesyonel spor kulüplerinin tevkifat kapsamındaki gelirleri genel oranda (yüzde 18) KDV'ye tabi. Tebliğe göre; spor kulüplerinin bu gelirlerine konu işlemleri nedeniyle hesaplanan KDV'nin 9/10'u işlemin muhatapları (reklam hizmeti alanlar, yayın faaliyetini gerçekleştirenler, isim hakkını kullananlar vb.) tarafından tevkifata tabi tutulacak.

Yani, spor kulüplerine kapsama giren işlemler nedeniyle ödeme yapması gerekenler; hesaplanan yüzde 18 oranındaki KDV'nin yüzde 16,2'sini tevkif etmek suretiyle ödemeyip, sorumlu sıfatıyla beyan ederek Maliye'ye ödeyecekler.

Örneğin, (B) spor kulübü A.Ş. 1 milyon TL+KDV bedelle formasına aldığı reklamla ilgili olarak ilgili kuruluşa keseceği fatura üzerinde hesaplayacağı 180 bin liralık KDV'nin 18 bin lirası kendisine ödenecek, kalan 162 bin lirası ödemeyi yapan firma tarafından sorumlu sıfatıyla beyan edilerek, Maliye'ye ödenecek.

YAYINCI KURULUŞ TEVKİFAT YAPMAYACAK
117 Seri No.lu KDV Tebliği'nde konu ile ilgili bazı örnekler de verilmiş durumda. Bunlardan birisine göre;

'Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Türkiye Süper Ligi 2012-2013 futbol sezonu müsabakalarının televizyondan yayınlanmasına ilişkin yayın hakkını yapılan ihale sonucunda (Y) Medya AŞ'ye vermiştir.

Futbol müsabakalarının yayın hakkı karşılığında yayın hakkı bedelinin Futbol Federasyonu tarafından Türkiye Süper Ligi'nde mücadele eden (F) Spor Kulübüne aktarılmasına ilişkin olarak (F) tarafından düzenlenecek faturada genel oran üzerinden KDV hesaplanacak ve hesaplanan KDV tutarının (9/10)'u Federasyon tarafından tevkif edilerek (F)'ye ödenmeyecek, ancak söz konusu vergi tutarı sorumlu sıfatıyla 2 No.lu KDV Beyannamesi ile beyan edilerek ödenecektir.'

Bu örnekte kulüpler bakımından bir sorun yok. Burada açıklanması gereken durum, yayıncı kuruluşun Türkiye Futbol Federasyonu'na ödeme yaparken kesinti yapıp yapmayacağı.

Tebliğ'de tevkifatın konusu, hem ödeme yapılacak birimler bakımından (profesyonel spor kulüpleri) hem de tevkifata konu 'işlemler' bakımından belirlenmiş durumda. Maç yayın hakkı karşılığı yapılan ödemeler de tevkifata konu işlemler arasında sayılmasına rağmen, tebliğde sadece spor kulüpleri ifadesinin kullanılması nedeniyle, yayıncı kuruluşun TFF'ye yaptığı ödemeler özerinden tevkifat yapılması gerekmiyor. Tebliğ'de yer verilen örnek de bu durumu teyit ediyor. Buradan da Maliye'nin amacının, spor kulüplerinden tahsil edemediği KDV'leri tevkifat yoluyla tahsil etmek olduğu anlaşılıyor. Metin Taş/Sezgin Özcan

http://www.aksam.com.tr/spor-kuluplerine-kdv-kesintisi-geliyor-6284y.html

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.