Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Gayrimenkul KDV’si ve kira istisnası değişiyor PDF Yazdır e-Posta
19 Nisan 2012

Image

VERGİLERLE ilgili bazı değişiklikler söz konusu.

Bunlardan biri de “Gayrimenkul vergileri” ile ilgili..

 

KDV UYGULAMASI

Gayrimenkul satışlarında öteden beri eleştiri konusu olan konutlardaki KDV uygulaması, yeniden düzenleniyor.


Buna göre;
1. Konut Dışındaki Gayrimenkullerin Satışı
Yüzde 18 KDV uygulaması aynen devam edecek.


2. Konut satışları
- KDV oranı, binanın arsa değeri dahil toplam değeri esas alınarak, Bakanlar Kurulu’nca yeniden belirlenebilecek.


- Belli bir değeri aşan konuta, metrekaresine bakılmaksızın daha yüksek KDV oranı uygulanabilecek. Buna göre İstanbul Etiler’deki 140 m2’lik evin KDV oranı ile Tatvan’daki 140 m2’lik evin KDV oranı aynı yani yüzde 1 olmayacak.


3. Kurumların Aktifinde Kayıtlı Gayrimenkuller
Bir anonim veya limited şirketin aktifinde en az iki tam yıl süreyle bulunan gayrimenkulün, satışı yine KDV’den müstesna olacak.


Ancak “gayrimenkul ticareti yapan” kurumların, bu amaçla aktiflerinde bulundurdukları gayrimenkullerin teslimleri, “istisna” kapsamı dışında tutulacak.


4. Şahısların Gayrimenkul Satışı
Öteden beri olduğu gibi KDV’ye tabi olmayacak.
Buna göre; Bedriye Teyze’nin yıllar önce aldığı evini satışı, Şevket Bey’in dükkânını satışı, KDV’ye tabi olmayacak.

 

KONUT KİRA GELİRİ İSTİSNASI

1. Yıllık İstisna Tutarı
- 2012 yılı konut kira gelirlerinin, yıllık 3 bin lirası, gelir vergisinden müstesna olacak.
— Ticari, zirai veya mesleki kazancını yıllık beyanname ile bildirmek zorunda olanlar, 3 bin liralık “istisna” uygulamasından yine yararlanamayacaklar.
— İki veya daha fazla konuttan kira geliri elde edenler, istisnadan her konut için ayrı ayrı değil, toplam gelirleri üzerinden bir defa yararlanacak. Bu uygulama daha önce de böyleydi.
— Yapılacak olan yeni düzenlemede, yıllık konut kira gelirleri toplamı, gelir vergisi tarifesinin son dilimindeki tutarı, örneğin 2012’de 88 bin TL’yi aşanlar, 3 bin liralık istisnadan yararlandırılmayacak.

 

GÖZDEN KAÇANLAR

1. Konut KDV’sinde
Öteden beri eleştirilen KDV uygulaması, net alanı 150 m2’ye kadar olan konutların tesliminde yüzde 1 KDV alınırken, 150 m2 ve üzerindekilerden yüzde 18 KDV alınmasıyla ilgiliydi.


Buradaki beklenti; 150 m2’ye kadar yüzde 1 KDV, bunun üzerindekilerde örneğin 200 m2’lik konutta, aşan kısma yani 50 m2’ye yüzde 18 KDV uygulanması şeklindeydi.
Oran düzenlemesi 120 m2’ye kadar yüzde 1, 120-160 m2 arasına yüzde 8, 160 m2 aşan kısma yüzde 18 KDV uygulaması şeklinde de olabilirdi.


Yoksa Etiler’deki 140 m2’lik evin değeri, Tatvan’daki 140 m2’lik evin on katı ise, KDV tutarı da zaten on kat fazla oluyordu.


2. Konut Kira İstisnası
Yıllık konut kira geliri 88 bin lirayı aşanların, gelir vergisi oranı 88 bin liranın üzerindeki matrahlar için yüzde 28’den 35’e çıkıyor ve zaten yüksek oranda vergilendiriliyorlardı. O nedenle, istisnanın kaldırılmasına gerek yoktu.


Tasarı henüz son şeklini almadı. Gözden kaçanların, gözden geçirilmesinde yarar var. Şükrü Kızılot/Yaklaşım

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.