Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Serbest Meslek Faaliyeti Çerçevesinde Yapılan Teslim ve Hizmetlerde Kdv Tevkifatı Uygulaması PDF Yazdır e-Posta
19 Nisan 2012
Image

Konu başğına bakıldığında tüm serbest meslek faaliyetlerinde KDV sorumluluğu varmış gibi algılansa da aslında böyle bir şey yok. Bizimde burada vurgulamak istediğimiz çok sıkkarşılaşmadığımız bir konu. Daha önce de uygulama da olan ancak 117 no lu KDV tebliği ile yazılı belge düzeni de getirilen 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunun 18. Maddesi kapsamınagiren teslim ve hizmetlerde sorumlu sıfatıyla KDV nin beyan edilmesi.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunun 18. Maddesin de serbest meslek faaliyetleri aşağıdaki gibi belirlenmiş ve bu faaliyetlerden elde edilen gelirler gelir vergisinden müstesna edilmiştir.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunun 18. Maddesi Kapsamındaki Serbest Meslek Faaliyetleri:

Müellif, mütercim, heykeltıraş, hattat, ressam, bestekar, bilgisayar programcısı ve mucitlerin ve bunların kanuni mirasçılarının şiir, hikaye, roman, makale, bilimsel araştırma ve incelemeleri, bilgisayar yazılımı, röportaj, karikatür, fotoğraf, film, video band, radyo ve televizyon senaryo ve oyunu gibi eserlerini gazete, dergi, bilgisayar ve internet ortamı, radyo, televizyon ve videoda yayınlama veya kitap, CD, disket, resim, heykel ve nota halindeki eserleri ile ihtira beratlarını satmak veya bunlar üzerindeki mevcut haklarını devir ve temlik etmek veya kiralamak suretiyle elde edilen hasılatlar.

KDV Tevkifatının Uygulanması:

Serbest meslek faaliyetlerini mutad ve sürekli olarak yapanların prensip olarak, KDV mükellefiyeti tesis ettirmeleri gerekmektedir. Ancak, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 18 inci maddesi kapsamına giren teslim ve hizmetleri münhasıran aynı Kanunun 94 üncümaddesinde belirtilen kişi, kurum ve kuruluşlara yapanların hesaplayacağı KDV’nin bu kişiveya kuruluşlar tarafından sorumlu sıfatıyla beyan edilmesi mümkün bulunmaktadır.

Serbest meslek erbabının bu uygulamadan faydalanabilmesi için KDV mükellefiyetinin sadece Gelir Vergisi Kanununun 18 inci maddesi kapsamına giren işlemlerden ibaret olması ve işlemlerinin tamamının aynı Kanunun 94 üncü maddesinde sayılan kişi, kurum ve kuruluşlara yapılması gerekmektedir.

Ayrıca, sorumluluk uygulaması kapsamında işlem yapılabilmesi için Gelir Vergisi Kanununun 18 inci maddesi kapsamına giren işlemleri yapan kişilerin, bu şekilde işlem yapılmasını önceden vergi sorumlusuna (Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinde sayılanlara) bildirmesi gerekmektedir.

Bu durumda Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinde sayılan kişi, kurum ve kuruluşlar bu kapsamındaki alımlarında, satıcılardan bir yazı talep edeceklerdir.

Bu yazıda işlemi yapanlar;

— Faaliyetlerinin arızi olması nedeniyle KDV’ye tabi olmadığını veya

— Faaliyetlerinin KDV’ye tabi olduğunu ve hesaplanacak KDV’nin sorumlu sıfatıyla beyanını tercih ettiklerini veya

— Faaliyetlerinin KDV’ye tabi olduğunu ve hesaplanacak KDV’nin kendileri tarafından mükellef sıfatıyla beyan edileceğini, belirteceklerdir. Bu yazı, Vergi Usul Kanununun muhafaza ve ibraz hükümleri çerçevesinde saklanacak ve gerektiğinde yetkililere ibraz edilecektir.

Belge Düzeni:

Bu uygulamaya göre, Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinde sayılan kişi, kurum ve kuruluşlar, aynı Kanunun 18 inci maddesi kapsamına giren kişilere yapacakları ödemeler ile ilgili olarak gelir vergisi (GV) stopaj tutarı dâhil işlem bedeli üzerinden KDV hesaplayıp sorumlu sıfatıyla beyan edip ödeyeceklerdir. Hesaplanan KDV tutarı gelir vergisi stopaj matrahına dâhil edilmeyecektir.

Bu konuya ilişkin 117 No.lu KDV tebliğinde verilen örnek aşağıdaki gibidir.

Dergilere karikatür çizen bir serbest meslek mensubu karikatür başına 200 TL, net telif ücreti almaktadır. Karikatüristin her ay 1 karikatür verdiği (A) dergi işletmesi bu hizmetle ilgili GV ve KDV tevkifat tutarlarını aşağıdaki şekilde hesaplayacaktır.

— KDV hariç, GV stopajı dâhil tutar: : 200 / 0,83 = 240,96 TL

— GV Stopajı: 240,96 x 0,17 = 40,96 TL,

— KDV: 240,96 x 0,18 = 43,37 TL,

— GV stopajı ve KDV dahil toplam bedel: 200 + 40,96 + 43,37 = 284,33 TL,

Dergi işletmesi 40,96 TL tutarındaki GV stopajını, muhtasar beyannamesine dahil edecek, 43,37 TL tutarındaki KDV’yi ise 2 No.lu KDV beyannamesi ile beyan edecektir. Gürcan AKAN/Yöntem YMM

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.