Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yeni nesil ödeme kaydedici cihazlardan haberiniz var mı? PDF Yazdır e-Posta
20 Nisan 2012
Image

Akaryakıt istasyonlarının otomasyona bağlanması, hekimlere pos cihazı kullanım zorunluluğu getirilmesi, elektronik defter ve şimdi de yeni nesil yazarkasa. Otomasyon ve teknolojinin kullanımı tüm kurumlarda olduğu gibi gelir idaresinde de oldukça yaygınlaştı. Ve Maliye Bakanlığı yeni nesil ödeme kaydedici cihaz terimini literatürümüze kazandırmış oldu.

Yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar, Gelir İdaresi Başkanlığı'nca belirlenecek kıstaslara göre, anlık ya da dönemsel olarak, elektronik yolla Gelir İdaresi Başkanlığı Bilgi İşlem Merkezi'ne veri gönderebilecek ve Gelir İdaresi Başkanlığı'nca da erişilebilecek özellikleri taşıyacak olan cihazlardır.

11 Nisan 2012 gün ve 28261 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında Kanunla İlgili 69 Seri Numaralı Genel Tebliğ, yeni nesil yazarkasalar ile ilgili yükümlülükleri belirlemiştir.

Söz konusu tebliğ özetlenecek olursa;
1. Halen yazarkasa kullanmakta olan mükellefler işletmelerindeki bu cihazları 31 Aralık 2015 tarihine kadar kullanabileceklerdir.
2. Bu yılın sonuna kadar yazarkasa mükellefi olacak olan mükellefler dilerlerse piyasadaki yazarkasaları alıp kullanabileceklerdir. Ancak bu mükellefler yazarkasalarını 31Aralık 2015 tarihine kadar kullanabilecektir.
3. 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren yazarkasa kullanmakla yükümlü olan mükellefler ise söz konusu tebliğe uygun yeni nesil yazarkasa kullanma mecburiyetindedir.

Perakende sektörüne paralel olarak yazarkasa kullanan işletmelerin çokluğunu düşündüğümüzde yazarkasa satan firmaların satışlarında büyük bir canlılık olacağı ve doğal olarak da ikinci kez yazarkasa almak zorunda olacağından dolayı küçük esnafı ister istemez ödeme noktasında zorlayacağı da ayrı bir gerçek olarak karşımıza çıkacaktır. Bu nedenle belirli mali standartların altında kalan işletmelere, kullanmakta olduğu cihazın iadesi karşılığı devlet teşvikinin uygulanması yerinde bir uygulama olur.

Yazarkasa üreten işletmelerin ise hızlı bir şekilde tebliğ hükümlerine uygun ödeme kaydedici cihaz üreterek piyasaya sürmesi gerekir.

Uzun süreli vergi mükellefi olacak olanlardan ödeme kaydedici cihaz kullanım zorunluluğu bulunan işletmelerin söz konusu tebliğe uygun yeni nesil ödeme kaydedici cihaz alması en doğru karar olacaktır. Ümit Günışıldar

http://www.dunya.com/yeni-nesil-odeme-kaydedici-cihazlardan-haberiniz-var-mi-152030h.htm

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.