Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Güncel Vergi Yükümlülükleriyle İlgili Süreler PDF Yazdır e-Posta
25 Nisan 2012

Image

Yakın dönemde yerine getirilmesi gereken yükümlüklerle ilgili hatırlatmalar.

1. Giriş

Bilindiği gibi Nisan ayı kurumlar için beyanname ayıdır. Beyanname ve eklerinin hazırlanması ve verilmesi ile varsa çıkan vergilerin ödenmesi bu ayın en önemli konularıdır.

Aşağıda, önümüzdeki günlerin vergi işlemlerine ilişkin takvim özetlenmiştir.

2. Kurumlar Vergisi Beyan ve Ödeme Zamanı

Hesap dönemi takvim yılı olan kurumlar için 2011 dönemine ait kurumlar vergisi beyannamesi verilme süresi Gelir İdaresi Başkanlığınca 27 Nisan 2012 Cuma günü mesai saati sonuna kadar uzatılmıştır.

Kurumlar vergisi, beyannamenin verildiği ayın sonuna kadar ödenmektedir. Bu çerçevede, 2011 yılı beyannamesi üzerinden hesaplanan kurumlar vergisinin son ödeme günü 30 Nisan 2012 olmaktadır.

3. Kesin Mizan Bildirimi

403 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğiyle, bilanço esasına göre defter tutan gelir vergisi mükellefleri ile kurumlar vergisi mükelleflerine elektronik ortamda kesin mizan bildirimi verme zorunluluğu getirilmiştir.

Tebliğde yapılan düzenlemeyle Bildirim verme zamanı;

  • Hesap dönemi takvim yılı olan kurumlar vergisi mükellefleri için 1 Nisan - 30 Nisan tarihleri arası,
  • Özel hesap dönemine tabi olan kurumlar için ise kurumlar vergisi beyannamelerinin verilme süresi,

olarak belirlenmiştir.

Buna göre, hesap dönemi takvim yılı olan kurumların, 2011 yılı Kesin Mizan Bildirimlerini 30 Nisan 2012 tarihi akşamına kadar elektronik ortamda vermeleri gerekmektedir.

4. Vergi Levhasının Yazdırılması

Vergi Usul Kanunu’nun 6111 sayılı Kanun’la değişik 5. maddesine göre, gelir vergisi mükellefleri ile sermaye şirketleri her yıl Mayıs ayının son gününe kadar vergi tarhına esas olan kazanç tutarları ile bunlara isabet eden vergi miktarlarını gösteren levhayı almak zorundadırlar.

Vergi levhası alma prosedürü, 27.05.2011 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 408 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile belirlenmiştir.

Yasal düzenleme ve belirlenen prosedür çerçevesinde, 2011 yılı vergi levhalarının Mayıs 2012 sonuna kadar internet vergi dairesinden çıktı olarak alınması ve istendiğinde ibraz edilmek üzere işyerlerinde bulundurulması gerekmektedir.

Vergi levhası almak ve bulundurmak mecburiyetinde olan mükelleflerin, vergi levhasını bulundurmak mecburiyetinde oldukları yerlerde yapılan denetimlerde bulundurma mecburiyetine uyulmadığının tespit edilmesi halinde, her bir tespit için Vergi Usul Kanunu’nun 353. maddesinin (4) numaralı bendine istinaden özel usulsüzlük cezası kesilmektedir. Bu cezanın tutarı halen 180 liradır.

5. Yabancı Ortaklı Şirketlerin Bildirim Yükümlülükleri

Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu ve Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu Uygulama Yönetmeliği hükümleri kapsamında, yabancı sermayeli şirket, şube ve irtibat bürolarının;

  • Doğrudan Yabancı Yatırımlar İçin Faaliyet Bilgi Formu’nu yıllık bazda her yıl en geç Mayıs ayı sonuna kadar,
  • Doğrudan Yabancı Yatırımlar İçin Sermaye Bilgi Formu’nu ödemeyi takip eden 1 ay içinde,
  • Doğrudan Yabancı Yatırımlar İçin Hisse Devri Bilgi Formu’nu hisse devrinin gerçekleşmesini izleyen en geç 1 ay içinde,
  • İrtibat Bürolarının Faaliyetlerine İlişkin Bilgi Formu’nu yıllık bazda ve her yıl en geç Mayıs ayı sonuna kadar,

Ekonomi Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü'ne vermeleri gerekmektedir. pwc

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.