Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Resul Kurt - İşçi ücretlerinde indirim yapılabilir mi? (25.01.08) PDF Yazdır e-Posta
25 Ocak 2008

Bu e-Posta adresi istenmeyen postalardan korunmaktadır, görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

www.resulkurt.com

Okurumuz Berna Yıldırım diyor ki, SSK'lı çalışan işçinin ücretinde özel bir anlaşma ile indirim yapılabilir mi? Sorumluluk durumu nedir?

Ücret, işçinin ekonomik varlığının temelini meydana getiren, devamını mümkün kılan, kendi ve aile fertlerinin geçimini, fiziki, sosyal ve kültürel ihtiyaçlarını sağlayan, çok kere tek geliridir.

Zaman zaman ekonomik veya diğer bir nedenle işçi ücretlerinde düşürme yapıldığı görülmektedir. Esasen, işçinin rızası olmadan ücretinde herhangi bir düşüş azaltma söz konusu olamaz. Şüphesiz, işçi ve işveren her zaman yeni bir sözleşme düzenleyerek ücreti değiştirebileceklerdir. Yani, taraflar aralarında anlaşarak yeni bir ücret belirlemişlerse ve işçi de bunu kabul etmişse o zaman ücretteki düşüş geçerli olacaktır. Aksine, işveren tek taraflı olarak işçinin ücretinde düşüş yapamayacaktır. Yapsa dahi, bu değişiklik işçiyi bağlayıcı olmayacaktır.

4857 sayılı İş Kanunu'nun 62. maddesine göre; "Her türlü işte uygulanmakta olan çalışma sürelerinin yasal olarak daha aşağı sınırlara indirilmesi veya işverene düşen yasal bir yükümlülüğün yerine getirilmesi nedeniyle ya da bu kanun hükümlerinden herhangi birinin uygulanması sonucuna dayanılarak işçi ücretlerinden her ne şekilde olursa olsun eksiltme yapılamaz." Bu şekilde işçi ücretinde azaltma yapılmasının herhangi bir müeyyidesi yoktur.

Ancak, işçi, 4857 sayılı İş Kanunu'nun 24/II-e maddesinin "İşveren tarafından işçinin ücreti kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmez veya ödenmezse" hükmü gereği haklı nedenle derhal fesih hakkını kullanıp iş sözleşmesini sona erdirebilecek ve yasal haklarını işverenden talep edebilecektir.

Kullanılmayan yıllık izin ücreti ödenebilir mi?

3 yıldır yıllık izin kullanmıyorum. Bunun parasını almak istiyorum. Bu para en son aldığım maaştan mı ödenir, yoksa o dönemin maaşından mı? Volkan Kurbanoğlu.

Öncelikle belirtmek gerekir ki, kullanılmayan izin ücretinin ödenmesi sadece iş sözleşmesi feshedilen işçiler için geçerlidir. İş sözleşmesi devam eden işçilere kullanmadığı izinlerin ücretinin ödenmesi mümkün değildir.

4857 sayılı İş Kanunu'nun 59. maddesi, iş sözleşmesinin, herhangi bir nedenle sona ermesi halinde işçinin hak kazanıp da kullanmadığı yıllık izin sürelerine ait ücretinin, sözleşmenin sona erdiği tarihteki ücreti üzerinden kendisine veya hak sahiplerine ödeneceğini hüküm altına almıştır. Bu ücrete ilişkin zamanaşımı iş sözleşmesinin sona erdiği tarihten itibaren başlayacaktır.

İş Kanunu'nda, iş sözleşmesinin herhangi bir nedenle sona ermesi halinde işçinin hak kazanıp da kullanmadığı yıllık izin sürelerine ait ücretin, sözleşmenin sona erdiği tarihteki ücreti üzerinden kendisine veya hak sahiplerine ödenmesi gerektiği belirtilmiştir. İşçinin, işten ayrılış şekli önemli değildir. İster istifa etsin, isterse de işveren tarafından işten çıkarılsın iş sözleşmesi sona erdiğinde kullanılmayan yıllık izinlerin ücretinin işçiye ödenmesi gerekmektedir.

Aynı kanunun 103. maddesine göre, 59'uncu maddedeki hak edilmiş izni kullanmadan iş sözleşmesinin sona ermesi halinde bu izne ait ücreti ödemeyen işveren veya işveren vekiline bu durumda olan her işçi için 2008 yılında 179 YTL para cezası uygulanacaktır.

http://www.dunyagazetesi.com.tr/news_display.asp?upsale_id=342538&dept_id=80