Skip to content

Narrow screen resolution Wide screen resolution Auto adjust screen size Increase font size Decrease font size Default font size default color brick color green color
Yeni Kanun Tasarıları PDF Yazdır e-Posta
27 Nisan 2012
Image

Birçok vergi kanununda değişiklik öngören Kanun Tasarısı Bakanlar Kurulunca kabul edilerek TBMM’ye gönderilmiştir. Tasarının başlığı “Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı”dır.

Tasarı yürütme ve yürürlük maddeleriyle birlikte 39 maddeden oluşmaktadır.

Kanun Tasarısında yer alan düzenlemeler aşağıda satır başlıklarıyla özetlenmiştir. Ayrıntılı açıklamalara daha sonra yayınlanacak bir bültende yer verilecektir.

1. 6183 Sayılı Kanun’da yapılması öngörülen değişikliklerle;

  • Kamu borcunun aynı belediye sınırları içinde de olsa diğer tahsil dairelerine ödenebilmesi sağlanmaktadır.
  • Başta bazı kamu kurum ve kuruluşları ile belediyelere ve bunlara ait işletmelere ait borçların, sayılan kurum ve kuruluşlara ait taşınmazların Maliye Bakanlığınca satın alınarak ödenebilmesine olanak sağlayan geçici bir düzenleme yapılmaktadır.

2. Gider Vergileri Kanunu’nda yapılması öngörülen değişikliklerle;

Mobil telefon aboneliğinin ilk tesisinde alınan ve halen 37 TL olarak uygulanan özel iletişim vergisinin, iş ve hizmetlerin merkezi bir sunucu tarafından uzaktan izlenmesi ve yürütülmesine yönelik makineler arası veri aktarımına mahsus olan ve bunların yürütülmesi için zorunlu olanlar dışında sesli, görsel iletişim veya genel amaçlı internet erişimi için kullanılmayan mobil telefon abonelikleri için alınmaması öngörülmektedir.

3. Gelir Vergisi Kanunu’nda yapılması öngörülen değişikliklerle;

  • Bazı faaliyetler esnaf muaflığı kapsamına alınmakta, esnaf muaflığından yararlananlara istemeleri halinde “Esnaf Muafiyeti Belgesi” verilmesine olanak sağlanmaktadır.
  • Basit usulde vergileme koşullarını kaybedenlerin basit usule yeniden basit usule dönmelerine olanak sağlanmaktadır.
  • Sahip oldukları konutları kiraya verenlerin yararlanmakta oldukları, 2012 yılı için tutarı 3.000 TL olan istisna uygulaması daraltılarak, belli bir tutarın üzerinde (2012 yılı için 88.000 TL) ücret, menkul sermaye iradı, gayrimenkul sermaye iradı ve diğer kazanç ve irat elde edenlerin istisnadan yararlanmasına son verilmektedir.
  • Daha önce uygulanan finansman kısıtlaması uygulaması benzeri bir düzenlemeyle, kullanılan yabancı kaynaklara ilişkin faiz ve benzeri ödemelerin, Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek bir kısmının gider olarak dikkate alınmaması öngörülmektedir. Düzenlemeye göre kısıtlama % 10 ile sınırlı olabilecek ve yatırım maliyetine eklenen faiz ve benzeri ödemeler sınırlamaya tabi olmayacaktır.
  • Yeni finansal ürünlerin getirilerinin vergilemesinde yaşanabilecek tereddütler dikkate alınarak, Sermaye Piyasası Kanunu hükümlerine göre ihraç edilen her türlü sermaye piyasası aracından elde edilen gelir, menkul sermaye iradı olarak tanımlanmaktadır. Ayrıca bu gelir üzerinden yapılacak stopajla ilgili düzenleme yapılmaktadır.
  • Türkiye Yeşilay Cemiyetine makbuz karşılığı yapılan nakdi bağışlar ile imar planında dini tesis alanı olarak ayrılan yerlere yapılan ibadethane yapımına yönelik olarak yapılan ayni ve nakdi bağış ve yardımların gelir vergisi matrahından indirimine olanak sağlanmaktadır.
  • Girişim sermayesi yatırım fon ve ortaklıklarına sermaye koyan işletmeler için yeni bir teşvik getirilmekte, beyan edilen gelirin % 10’u ile sınırlı olarak, girişim sermayesi fonu olarak ayrılan tutarların, gelir vergisi matrahının tespitinde beyannamede indirimi öngörülmektedir.
  • Türkiye’de yerleşmiş olmayanlara Türkiye’den verilen ve yurt dışında yararlanılan mimarlık, mühendislik, tasarım, yazılım, tıbbi raporlama, muhasebe kaydı tutma, çağrı merkezi ve veri saklama hizmeti ile eğitim ve sağlık hizmeti veren işletmelerin, bu hizmetlerden elde ettikleri kazancın % 50’sinin beyanname üzerinde matrahtan indirimi öngörülmektedir.
  • Yabancı devletlere, yabancı kamu idare ve kuruluşlarına ve uluslar arası kuruluşlara ait diplomatik statüsü bulunmayan gayrimenkullerin kiralanması karşılığı yapılan ödemeler stopaj kapsamına alınmaktadır.
  • Varlık kiralama şirketlerince yurt dışında ihraç edilen menkul kıymetlerin alım-satımı ve ifası sırasında elde edilen gelirler ile bunların dönemsel getirileri için Gelir Vergisi Kanunu’nun geçici 67. maddesi hükümlerinin uygulanmaması ve bu gelirlerin Eurobon gelirleri gibi vergilendirilmesi öngörülmektedir.
  • Bakanlar Kurulunca belirlenen illerde yapılacak teşvik belgeli yatırımlar kapsamında istihdam edilecekler için gelir vergisi stopajı teşviki getirilmektedir. Yapılacak düzenlemeyle; teşvik terkin yöntemiyle istihdamı sağlayana verilmekte, teşvik tutarı asgari ücret üzerinden hesaplanan vergi ile sınırlandırılmakta, teşvik süresi yatırımın işletilmeye başlanacağı tarihten itibaren 10 yıl olarak belirlenmektedir.

4. Vergi Usul Kanunu’nda yapılması öngörülen değişikliklerle;

  • Fazla ve yersiz olarak ödenen vergilerin iadesinde, tahsil tarihinden itibaren faiz ödenmesi öngörülmektedir. Fazla ve yersiz ödemenin mükelleften kaynaklanması durumunda faiz, hatanın düzeltilmesine ilişkin başvuru tarihinden itibaren hesaplanacaktır. Vergi kanunları uyarınca iadesi gereken vergilerle ilgili yeni bir düzenleme yapılmamaktadır. Yapılan düzenleme, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten sonra fazla ve yersiz olarak ödenen vergilerin iadesinde uygulanacaktır.
  • Türkiye’de kurulacak olan girişim sermayesi yatırım ortaklıklarına ve fonlarına sermaye olarak konulması veya bu fon ve ortaklıkların paylarının satın alınması amacıyla, kurum kazancının % 10’unu veya özsermayenin % 20’sini geçmemek şartıyla, ilgili dönem kazancından girişim sermayesi fonu ayrılabilmesine olanak sağlanmaktadır.

5. Damga Vergisi Kanunu’nda yapılması öngörülen değişikliklerle;

  • Kredi işlemleri nedeniyle düzenlenen bazı kâğıtlar için uygulanan istisna konusunda açık düzenlemeler yapılmakta, temin edilen kredilerin kullanımı sırasında düzenlenen kâğıtların istisna kapsamında olmaması öngörülmektedir.

6. Harçlar Kanunu’nda yapılması öngörülen değişikliklerle;

  • Kredilere, bunların teminatlarına ve geri ödenmelerine ilişkin işlemlerle ilgili istisnanın kapsamından, yargı harçları çıkartılmaktadır.
  • Yolcu beraberi getirilen cep telefonları için 100 TL kullanım izin harcı getirilmektedir.
  • Sigorta ve emeklilik şirketlerinin kuruluş izin belgelerine ilişkin olarak her yıl için ayrı ayrı ödenen harçlar için yeni düzenleme yapılmakta, belgenin alındığı yıldan sonraki yıllarda, izin belgelerine ait harçlardan yüksek olanın ödenmesi öngörülmektedir.

7. Katma Değer Kanunu’nda yapılması öngörülen değişikliklerle;

  • Türkiye’de kurulu borsalarda işlem gören sermaye piyasası araçlarının teslimi KDV’den istisna tutulmaktadır.
  • Konut teslimlerinde arsa veya konutun vergi değerine bağlı olarak farklı vergi oranı uygulanabilmesi konusunda Bakanlar Kuruluna yetki verilmesi öngörülmektedir.
  • Milli Eğitim Bakanlığınca kiralama karşılığı yaptırılmasına karar verilen eğitim öğretim tesislerine ilişkin projelerin ihale edilmesi ve projeyi alan firmalara proje kapsamında inşaat yönelik olarak yapılan mal ve hizmet teslimleri tam istisna kapsamına alınmaktadır.
  • Yatırım teşvik belgeleri kapsamında asgari 500 milyon TL sabit yatırım öngörülen stratejik yatırımlara ilişkin inşaat harcamaları nedeniyle yüklenilen ve ilgili yıl içinde indirilemeyen KDV’nin iadesine ilişkin düzenleme yapılmaktadır.

8. Elektrik Piyasası Kanunu’nda yapılması öngörülen değişikliklerle;

  • Elektrik dağıtım şirketleri ile elektrik üretim tesis ve/veya şirketlerinin özelleştirilmeleri çalışmaları kapsamında yapılacak devir, birleşme ve bölünme işlemleriyle ilgili olarak ortaya çıkan kazançlar kurumlar vergisinden istisna edilmektedir. Düzenlemeyle ayrıca madde kapsamındaki teslim ve hizmetler KDV’den de istisna edilmektedir.

9. Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nda yapılması öngörülen değişikliklerle;

  • Özel Tüketim Vergisi Kanunu’na ekli (III) sayılı listenin (B) cetvelinde yer alan mallar (tütün ve tütün ürünleri) için oransal verginin maktu vergi ile birlikte uygulanmasına olanak sağlayan bir düzenleme öngörülmektedir. Bu vergilemeyle ilgili Bakanlar Kuruluna yetki verilmekte, uygulanan asgari maktu vergi ve maktu vergi tutarlarının, Ocak ve Temmuz aylarında ÜFE oranında kendiliğinden artması önerilmektedir.
  • Elektrikli araçlarda kullanılan araç pilleri, Kanun’a eklenerek ÖTV kapsamına alınmakta, bunların vergi oranı ise % 3 olarak belirlenmektedir.

10. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda yapılması öngörülen değişikliklerle;

  • Bakanlar Kurulunca belirlenen illerde yapılacak teşvik belgeli yatırımlar kapsamında istihdam edilecekler için sigorta primi desteği getirilmektedir. Düzenlemeye göre, yatırım teşvik belgeleri kapsamında yapılan yatırımlarla sağlanan istihdam üzerindeki yükün azaltılması amacıyla, işgücü üzerindeki işveren hissesi ile sigortalı hissesi tutarlarının bir kısmı Devletçe karşılanacaktır. Destek tutarı prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan sigorta primi dikkate alınarak belirlenmektedir.

11. Kurumlar Vergisi Kanunu’nda yapılması öngörülen değişikliklerle;

  • Kurumların, girişim sermayesi yatırım fonu katılma payları ile girişim sermayesi yatırım ortaklıklarının hisse senetlerinden elde ettikleri kar payları kurumlar vergisinden müstesna tutulmaktadır.
  • Yabancı fonların, portföy yöneticiliği yetki belgesine sahip şirketler aracılığıyla, belirlenen faaliyetlerden yurt dışından elde ettikleri kazançlarının Türkiye’de vergilenmemesi öngörülmektedir.
  • Türkiye Yeşilay Cemiyetine makbuz karşılığı yapılan nakdi bağışlar ile imar planında dini tesis alanı olarak ayrılan yerlere yapılan ibadethane yapımına yönelik olarak yapılan ayni ve nakdi bağış ve yardımların kurum kazancından indirimine olanak sağlanmaktadır.
  • Girişim sermayesi fonu olarak ayrılan tutarın, beyan edilen gelirin % 10’unu aşmayan kısmının kurum kazancından indirimine olanak sağlanmaktadır.
  • Türkiye’de yerleşmiş olmayanlara Türkiye’den verilen ve yurt dışında yararlanılan mimarlık, mühendislik, tasarım, yazılım, tıbbi raporlama, muhasebe kaydı tutma, çağrı merkezi ve veri saklama hizmeti ile eğitim ve sağlık hizmeti veren işletmelerin, bu hizmetlerden elde ettikleri kazancın % 50’sinin kurum kazancından indirimi öngörülmektedir.
  • Kullanılan yabancı kaynaklara ilişkin faiz ve benzeri ödemelerin, Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek bir kısmının gider olarak dikkate alınmaması öngörülmektedir. Düzenlemeye göre kısıtlama % 10 ile sınırlı olabilecek ve yatırım maliyetine eklenen faiz ve benzeri ödemeler sınırlamaya tabi olmayacaktır.
  • İndirimli kurumlar vergisi oranı teşvikinde Bakanlar Kuruluna yeni yetkiler verilmektedir. Bakanlar Kuruluna verilen en önemli yeni yetki, yatırıma başlama tarihinden itibaren hesaplanacak yatırıma katkı tutarına mahsuben, toplam yatırıma katkı tutarının % 50’sini ve gerçekleştirilen yatırım harcaması tutarını geçmemek üzere, yatırım döneminde kurumun diğer faaliyetlerinden elde edilen kazançlara indirimli oranın uygulanabilmesine ilişkin olarak verilen yetkidir. Bu düzenlemenin hayata geçmesi ve Bakanlar Kurulunun da verilen yetkiyi kullanması durumunda, teşvike ulaşım harcamanın yapıldığı tarihe kadar erkene alınabilecektir.

       Kanun Tasarısında yer alan düzenlemelerle ilgili ayrıntılı açıklamalara, önümüzdeki günlerde yayımlanacak. 

      Tasarının yasama sürecindeki gelişmeler zamanında duyurulacaktır.

      Kanun Tasarısına aşağıdaki bağlantı yardımıyla ulaşabilirsiniz.

       Tasarı Metinleri

 pwc

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Yukarıda yer verilen açıklamalar, konuya ilişkin genel bilgiler içermektedir. Özdoğrular smmm ltd. şti./ www.ozdogrular.com, işbu dokümanın içeriğinden kaynaklanan veya içeriğine ilişkin olarak ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.